Αγγλία: Με την υποστήριξη της αστυνομίας η «Κάρτα Ασθενή που χρησιμοποιεί κάνναβη»

Είδε κι απόειδε «ο Άγγλος ασθενής» κι αφού δεν έβγαλε άκρη με το δημόσιο σύστημα υγείας, τη γραφειοκρατία και τα γρανάζια του νόμου, είπε να δημιουργήσει μόνος του το θεσμό που θα του επιτρέπει να κατέχει νόμιμα το φάρμακό του.

Έτσι, η κάρτα ασθενούς που προωθεί η ακτιβίστρια -ασθενής και η ίδια- Carly Barton, έχει εκτός των άλλων και την υποστήριξη της αστυνομίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού You May Say…

Δεν πρόκειται για κάρτα-πάσο με την επίδειξη της οποίας οι ασθενείς που καλλιεργούν ή απλά κατέχουν μικρές ποσότητες κάνναβης θα αποφεύγουν αυτόματα τη δίωξη, καθώς όμως στην προσπάθεια συμμετέχουν επίσημα και φορείς της Αστυνομίας θεωρείται βέβαιο ότι τα προβλήματα των ασθενών με το νόμο θα μειωθούν.

Απ’ τη μια ο Αγγλικός νόμος θεωρεί εδώ και καιρό την κάνναβη ένα φάρμακο νόμιμο, απ’ την άλλη ο δρόμος για να αποκτήσει ένας ασθενής αυτό το φάρμακο είναι δύσβατος.

Μέχρι σήμερα, μόνο 100 ασθενείς έχουν λάβει νόμιμα κάνναβη μέσω του NHS του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αναγκάζονται είτε να απευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές καταβάλλοντας ακόμη και 1000 λίρες για μια συνταγή, είτε να προμηθευτούν κάνναβη από τη μαύρη αγορά.

Δικαιούχοι της «Κάρτας Κάνναβης» Cancard είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπνευστών της 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι που χρησιμοποιούν το φυτό για θεραπευτικούς σκοπούς, ασθενείς που ζουν διαρκώς με το άγχος της σύλληψης και του διασυρμού.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται κάνναβη για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η επιληψία εξακολουθούν να αγοράζουν παράνομα κάνναβη, λέει στο VICE η κ. Carly Barton, η οποία χρησιμοποιεί το φυτό για την αντιμετώπιση του βασανιστικού πόνου που την ταλαιπωρεί μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη όταν ήταν 24 ετών. και συμπληρώνει:

Όσοι είναι εύποροι και μπορούν να πληρώσουν κάποια ιδιωτική κλινική για να αποκτήσουν μια συνταγή για κάνναβη, πρακτικά «αγοράζουν» και νομική ασυλία. Όσοι δεν αντέχουν αυτό το κόστος, διατρέχουν ακόμη και κίνδυνο φυλάκισης

Στην έντυπη έκδοση των Times του Λονδίνου, η αναφορά στην κ. Barton ως της πρώτης Αγγλίδας στην οποία συνταγογραφήθηκε κάνναβη. Πριν περάσουν λίγοι μήνες, η κ. Barton έμεινε με τη συνταγή στο χέρι και χωρίς φάρμακο, γεγονός που την οδήγησε αρχικά στην οικιακή καλλιέργεια και τη σχετική δημόσια δήλωσή της. Λίγο αργότερα ήρθε και η δημιουργία της CanCard.

.
Το σχέδιο της κ. Barton στηρίζεται στο crowdfunding, στη συγκέντρωση δηλαδή οικονομικών πόρων μέσω δωρεών και στοχεύει η κάρτα να παρέχεται χωρίς κόστος στους ασθενείς.

Η έναρξη λειτουργίας της CanCard, που θα γίνει αρχικά σε μικρή κλίμακα, είναι προγραμματισμένη για το Νοέμβριο του 2020, ενώ υποστηρίζεται επίσημα από τις Police Federation of England and Wales και το National Police Chiefs Council (NPCC), το Συμβούλιο Αρχηγών Εθνικής Αστυνομίας της Αγγλίας.

Ο κ. Simon Kempton, της Αστυνομικής Ομοσπονδίας, δήλωσε σχετικά στους Times: «Τα μέλη μας δεν μπήκαν στην αστυνομία για να συλλαμβάνουν ασθενείς. Αυτή η πρωτοβουλία, η Κάρτα Ασθενούς, θα παρέχει στους αξιωματικούς μας σημαντικές πληροφορίες τις οποίες θα μπορούν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ώστε να καταλήξουν σε ορθή κρίση σχετικά με το εάν θα συλλάβουν ή όχι έναν πολίτη που κατέχει μικρή ποσότητα κάνναβης».

Ωστόσο, ο Jason Harwin, από το Συμβούλιο Αρχηγών Εθνικής Αστυνομίας της Αγγλίας (NPCC), προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται για «κάρτα που εξασφαλίζει τη μη δίωξη για όσους μεταφέρουν παράνομα ναρκωτικά, αλλά για μια επισήμανση προς εμάς ότι πρόκειται για ασθενή που κατέχει φάρμακο». Και συμπλήρωσε ότι ο φορέας του θα διασφαλίσει ότι η κάρτα αυτή δε θα χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες-μεγαλεμπόρους απαγορευμένων ουσιών.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο της Κάρτας Ασθενούς Cancard έρχεται να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες  Αγγλικές καμπάνιες που υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης περιπτώσεων κατοχής μικρών ποσοτήτων κάνναβης -συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών της χρήσεων -είναι η επίσημη και οριστική αποποινικοποίηση του φυτού.

Μέχρι στιγμής, αστυνομικές δυνάμεις – όπως αυτές του County Durham, του Avon και του Somerset- έχουν ήδη εισαγάγει πολιτικές που πρακτικά απαξιούν να ασχοληθούν με αδικήματα που αφορούν σε κατοχή μικρών ποσοτήτων του φυτού «για να απελευθερώσουν», όπως δηλώνουν, «χρόνο ώστε να ασχοληθεί η αστυνομία με το σκληρό έγκλημα».

Ενώ ακόμη και λέσχες κάνναβης λειτουργούν στη χώρα με τη «στήριξη» της αστυνομίας.

Κατά τα άλλα, μια σχετική καμπάνια «‘έτρεξε» και στη χώρα μας συγκεντρώνοντας, περισσότερες από 4 χιλιάδες υπογραφές, έλα όμως που στερούνταν τη στήριξη των αστυνομικών δυνάμεων…

 

 

 

 

 

 

 

 

.