Αγγλία: προς νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης

Λίγες ημέρες μετά την θύελλα των αντιδράσεων που προέκυψαν από την απαράδεκτη ταλαιπωρία την οποία υπέστη ο 12χρονος Billy Caldwell στον οποίο πρακτικά απαγορεύονταν από την Αγγλική κυβέρνηση να λάβει την Κανναβιδιόλη-CBD που  χρειάζονταν ώστε να ξεπερνάει τις επιληπτικές κρίσεις που τον βασανίζουν, η Μεγάλη Βρετανία δείχνει να βαδίζει ταχύτατα προς αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που αφορά στην φαρμακευτική χρήση του φυτού.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Οι σχετικές ανακοινώσεις περί επαναξέτασης της χρήσης του φυτού για θεραπευτικούς σκοπούς έγιναν επισήμως εχθές από τον κυβερνητικό αξιωματούχο (Secretary of State for The Home Department) κ. Sajid Javid  ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση συζήτησης της νομιμοποίησης της ευφορικής χρήσης του φυτού».

Αμέσως μετά σε όλο το φάσμα του Αγγλικού Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης ακολούθησαν δημοσιεύματα, θα μπορούσε κανείς να πει, «ανάλογα» με εκείνα των Ελληνικών Μέσων ενημέρωσης καθώς και σε αυτά μπορούμε να βρούμε από επιστημονικές αναφορές και έρευνες για την ιαματική λειτουργία της κάνναβης, μέχρι «φαντασμαγορικά» φοβικά κείμενα.

Η Αγγλία έτσι δείχνει να περνάει έστω και δειλά στις χώρες  όπου η ιατρική χρήση της κάνναβης θα ρυθμιστεί νομοθετικά στο άμεσο μέλλον, ξεπερνώντας μάλιστα και μια κορυφαία αντίφαση που την έκανε να φαντάζει ως τώρα στα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας ως αιχμή του δόρατος της υποκρισίας:

Η χώρα ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη νόμιμη παραγωγός κάνναβης στον πλανήτη, στην οποία όμως η ιατρική χρήση του φυτού είναι απαγορευμένη

Ένα πολυδαίδαλο σύστημα αληλλοδιαπλεκόμενων πολιτικών προσώπων και επιχειρήσεων δείχνει να έχει ισχυρότατα οικονομικά συμφέροντα που ωθούν στη διατήρηση της κάνναβης στην παρανομία. Εμβληματικό παραμένει το παράδειγμα του κ. Φίλιπ Μέι (του συζύγου της κ. Τερέσα Μέι), που είναι διευθυντής δημόσιων σχέσεων της Capital Group, η ο οποία με τη σειρά της είναι μέτοχος του 22% της GW Pharmaceuticals που είναι η εταιρεία που καλλιεργεί πάνω από 20 εκατομμύρια τόνους κάνναβης τον χρόνο στη χώρα.

Κι ως γνωστόν η παρανομία ενός προϊόντος δημιουργεί αυξητικές δυναμικές της τιμής του, ιδιαίτερα των φαρμάκων που προκύπτουν από αυτό. Φαρμάκων όπως το Sativex του οποίου η εισαγωγή πρόσφατα εγκρίθηκε και στη χώρα μας.

Έτσι, ακόμη και η συνώνυμη της έννοιας της συντήρησης Μεγάλη Βρετανία δείχνει να κάνει ένα μεγάλο βήμα, αφήνοντας τελικά μόνο τους Έλληνες κατ’ επάγγελμα αγωνιούντες να κρατάνε το μετερίζι της απαγόρευσης. Προφανώς κάτι η αντιπολιτευόμενη τάση τους, κάτι η ενδογενής φοβία τους με το φυτό, κάτι ο οδυνηρός δημοσιογραφικός κανόνας «όταν ο κόσμος φοβάται πουλάμε περισσότερο», κάνει πολλούς να ξεχνάνε τα αγγλικά τους…

Σημερινή δημοσίευση σε ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης

Σημερινή δημοσίευση σε ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης

 

Διαβάστε Περισσότερα:

The Independent: Can cannabis oil really treat epilepsy and what would impact of medicinal reclassification be?

The Independent: Sajid Javid announces government review of medicinal cannabis

Gov.UK: Home Office launches review into medical use of cannabis

Αγγλία: Η μεγαλύτερη παραγωγός κάνναβης του κόσμου (στην οποία η κάνναβη είναι παράνομη)