Άγγλοι ασθενείς: Καλλιεργούμε κάνναβη. Μολών λαβέ!

Εκστρατεία αποποινικοποίησης της καλλιέργειας και της χρήσης του φυτού από ασθενείς πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αγγλία καθώς δεκάδες πολίτες σπεύδουν να δηλώσουν στις αστυνομικές αρχές και την κυβέρνηση ότι καλλιεργούν το φυτό και το χρησιμοποιούν για θεραπευτικούς σκοπούς.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Οι σχετικές δημοσιοποιήσεις γίνονται μέσω του άτυπου φορέα που έχει δημιουργήσει η Carly Barton, ενώ τα σχετικά αιτήματα και οι καταγραφές των ασθενών γίνονται μέσω της ιστοσελίδας της καμπάνιας Carly’s Amnesty

Η 32χρονη καθηγήτρια τέχνης, η κ. Barton που ηγείται της εκστρατείας, έγινε πέρυσι η πρώτη ασθενής της Αγγλίας με άδεια χρήσης κάνναβης καθώς μετά απ΄ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζει σοβαρότατους χρόνιους πόνους. Απογοητευμένη όμως από την ουσιαστική αδυναμία της να έχει πρόσβαση στο φυτό παρά τη συνταγή που έχει στα χέρια της, αναγκάστηκε τελικά να το καλλιεργήσει μόνη της. Και το δήλωσε στην αστυνομία με δημόσιο τρόπο, ενώ έστειλε σχετική επιστολή και στον Σάιντ Χαβίντ, τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας. Η δημόσια δήλωση της  πυροδότησε μια σειρά εξελίξεων εμπνέοντας και άλλους ασθενείς να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, κάνοντας ανάλογες γνωστοποιήσεις στις Αρχές.

Από τις 10 Μαΐου 2018 που ξεκίνησε η καμπάνια μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ασθενής που να έχει δεχτεί «την επίσκεψη» των αστυνομικών δυνάμεων. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Η Carly Barton η οποία ηγείται στην Αγγλία της εκστρατείας νομιμοποίησης της οικιακής καλλιέργειας κάνναβης από ασθενείς. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα Carly’s Amnesty.

Αν και η ιατρική κάνναβη στην Αγγλία έγινε νόμιμη με ιατρική συνταγή από το Νοέμβριο του 2018, οι γιατροί και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της χώρας η οποία καλύπτει το 97% των Βρετανών, εξακολουθούν να αρνούνται να γράψουν σχετικές συνταγές.

Αυτό αφήνει τους πολίτες στο έλεος της ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα όμως, και αφού οι ασθενείς πληρώσουν τον ιατρό £ 1000 για μια συνταγή, η πρόσβασή τους στην κάνναβη παραμένει δύσκολη και τραγικά δαπανηρή.

Μέχρι στιγμής μόνο 450 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα κατάφεραν να λάβουν συνταγή σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS). Αυτό σημαίνει ότι για πολλούς η παράνομη αγορά παραμένει ο μόνος εφικτός δρόμος. Ένας δρόμος μάλιστα μέσω του οποίου είναι άγνωστο τι ποιότητας κάνναβη θα προμηθευτούν. Αν θέλουν και να γνωρίζουν την ποιότητα του φαρμάκου που θα καταναλώσουν αλλά και να αντέχουν να πληρώσουν για αυτό, η μόνη λύση που τους απομένει είναι η παράνομη οικιακή καλλιέργεια του φυτού.

Και ενώ πλέον και η αγγλική αστυνομία επιδεικνύει ελάχιστο ζήλο στη σύλληψη των ασθενών-παραβατών του νόμου, οι επιδρομές των οργάνων του νόμου στα σπίτια ασθενών που καλλιεργούν, είναι νομότυπες  και συνεχίζονται. Απλά με μικρότερη πλέον συχνότητα και ένταση.

Οι ασθενείς συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Η καλλιέργεια του φαρμάκου από τους ίδιους παραμένει παράνομη, ενώ το ίδιο το φάρμακο είναι πλέον νόμιμο…

Πολλοί ασθενείς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Leafly κοιμούνται με τις πόρτες τους διπλο-αμπαρωμένες και πετάγονται στον ύπνο τους με τον παραμικρό θόρυβο φοβούμενοι ότι πρόκειται για επιδρομή της αστυνομίας στο σπίτι τους.

Η κατάσταση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της Ελλάδας όπου συνεχίζονται οι συλλήψεις και η ταλαιπωρία των ασθενών που καλλιεργούν το φυτό είτε αυτοί το έχουν δηλώσει επισήμως στην αστυνομία, είτε όχι. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ πλέον η Ελλάδα υπερηφανεύεται για τους πρωτοπόρους νόμους της για τη καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης και αισιοδοξεί σε χιλιάδες θέσεις εργασίας από τη σχετική βιομηχανία.

Στην έντυπη έκδοση των Times του Λονδίνου, η αναφορά στην κ. Barton ως της πρώτης αγγλίδας στην οποία συνταγογραφήθηκε κάνναβη. Πριν περάσουν λίγοι μήνες, η κ. Barton έμεινε με τη συνταγή στο χέρι και χωρίς φάρμακο, γεγονός που την οδήγησε στην παράνομη καλλιέργεια και τη σχετική δημόσια δήλωσή της.

Η Αγγλική ιδιομορφία, όπως λέμε η αγγλική λίρα…

Για να αντιληφθούμε πάντως καλύτερα «την Αγγλική ιδιομορφία», θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η χώρα παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγός κάνναβης στον πλανήτη…  Γιατί λοιπόν όλη αυτή η υποκρισία και η ταλαιπωρία των ασθενών; Πως γίνεται να καλλιεργείς χιλιάδες στρέμματα κάνναβης αλλά να αφήνεις τους ασθενείς σου ακάλυπτους από φάρμακα; Η απάντηση δείχνει απλή αν αναλογιστεί κανείς, ως παράδειγμα, την ακόλουθη συνεπαγωγή:

Ο Φίλιπ Μέι, σύζυγος της Τερέσας, είναι διευθυντής δημόσιων σχέσεων της Capital Group. Η Capital Group είναι μέτοχος του 22% της GW Pharmaceuticals, που καλλιεργεί 20 εκατομμύρια τόνους κάνναβης τον χρόνο στην Αγγλία…

H κ. Barton ετοιμάζει την κάνναβη που θα λάβει για να αντιμετωπίσει τους πόνους που τη βασανίζουν.

Η GW Pharmaceuticals, ανάμεσα σε άλλα, παρασκευάζει και το sativex που έγινε το πρώτο παγκοσμίως αποδεκτό φάρμακο κάνναβης. Το φάρμακο αυτό σε μορφή σπρέι για κατάποση, κοστίζει 143 ευρώ τα 10 ml.

Με δυό λόγια το θέμα είναι τα κέρδη, ούτε οι ασθενείς, ούτε τα φάρμακά τους, ούτε η προστασία της κοινωνίας από «την επικίνδυνη ναρκωτική ουσία κάνναβη». Απλά, δε θα καλλιεργεί ο πάσα ένας το φυτό δωρεάν ενώ εμείς μπορούμε να βγάζουμε από αυτό κέρδη αμύθητα.

Η αντιμετώπιση της αστυνομίας

Όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συμπεριφορά της βρετανικής αστυνομίας έναντι της κάνναβης ποικίλλει ​​ανάλογα με την περιοχή της χώρας και τον αντίστοιχο αστυνομικό διοικητή.

Στο Durham, για παράδειγμα, ο επικεφαλής αστυνομικός έχει δηλώσει δημοσίως ότι η χρήση του φυτού οφείλει να αποποινικοποιηθεί, ενώ και το Κλάμπ Κάνναβης του Middlesbrough στο Βόρειο Γιόρκσάιρ «έχει την υποστήριξη της αστυνομίας» και οι δημιουργοί του Κλαμπ,  ποζάρουν σε σέλφι με τον αστυνομικό επίτροπο της περιοχής.

Εικόνα από «το Ελληνικό παράδειγμα»: Μέλη του Συλλόγου Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης στο Υπ. Δικαιοσύνης στις 11/10/2017 γνωστοποιούν το αίτημά τους, αλλά και την καλλιέργεια του φυτού στην οποία είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν. Παρόλα αυτά, οι συλλήψεις τους συνεχίζονται.

Νόμος και τάξη…

Με αφορμή την κάνναβη ζούμε στις μέρες μας μια πρωτόγνωρη σύγκρουση ανάμεσα στη λογική και στον παραλογισμό. Όσα συμβαίνουν στην Αγγλία, την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη εμπεριέχουν όλα τα στοιχεία ενός παρακμιακού καπιταλιστικού σεναρίου:

Στον απόηχο του καταστροφικού αμερικανικού δόγματος του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» και εν μέσω της επιταχυνόμενης παγκοσίως νομιμοποίησης του φυτού, «το έργο» περιλαμβάνει αγωνία και ταραχή για αμύθητα κέρδη, συγκρούσεις πολυεθνικών του φαρμάκου, του καπνού, των ποτών και των αναψυκτικών, χρηματιστηριακά funds που συνωστίζονται για το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, σύγχρονους χρυσοθήρες που σπεύδουν να πατεντάρουν και να μεταλλάξουν το φυτό και γεωπολιτικά παιχνίδια με αντικείμενο τον έλεγχο των εξαγωγών του…

Ενώ οι «δικαιωματικές», πολιτικές προσεγγίσεις του θέματος, αυτές που εκκινούν από τις θεωρίες για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση του ανθρώπου και υπήρξαν κάποτε βασικό συστατικό της ιστορίας και της κουλτούρας της κάνναβης, μόνο στο βάθος του ορίζοντα αχνοφαίνονται πλέον.

Πηγές/ Διαβάστε Περισσότερα:

Carlys Amnesty: H ιστοσελίδα της εκστρατείας.

Sky News: ‘It was a no-brainer – I had to break the law and grow cannabis’

Leafly: ‘Come and Get Us,’ UK Cannabis Growers Tell Police in Protest