Μεξικό: απαγορεύεται… να απαγορεύεται η κάνναβη

Την 31η Οκτωβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εξέδωσε δύο αποφάσεις σχετικά με τη χρήση κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς. Όπως αναφέρει το ABC News: «Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι ενήλικες έχουν θεμελιώδες δικαίωμα στην προσωπική ανάπτυξη, γεγονός που τους επιτρέπει να αποφασίσουν τις ψυχαγωγικές τους δραστηριότητες χωρίς παρέμβαση του κράτους».

«Το δικαίωμα αυτό δεν είναι απόλυτο και η κατανάλωση ορισμένων ουσιών μπορεί ίσως να χρειάζεται να ρυθμιστεί, οι επιπτώσεις όμως που προκαλεί η χρήση κάνναβης δε δικαιολογούν την απόλυτη απαγόρευση της κατανάλωσής της», ανέφερε η απόφαση.

Η απόφαση, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται… να απαγορεύεται η κάνναβη», έρχεται μετά από τρεις παρόμοιες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού για το ίδιο θέμα που ελήφθησαν μεταξύ του 2015 και του 2017. Καθώς σύμφωνα με το νομικό σύστημα της χώρας εάν υπάρχουν πέντε ίδιες δικαστικές αποφάσεις για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, αυτές ορίζουν ένα πρότυπο που μπορεί να εφαρμοστεί εν γένει, είναι φανερό ότι μιλάμε για έναν «τύπο νομιμοποίησης».

Σύμφωνα με το ABC: «αν και οι αποφάσεις αυτές δε νομιμοποιούν την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης τα δικαστήρια οφείλουν πλέον να την επιτρέπουν, εναπόκειται όμως στον κάθε πολίτη η απόφαση να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να δικαιωθεί σχετικά». Με δυό λόγια, η αστυνομία εάν επιθυμεί μπορεί να διώξει όσους χρησιμοποιούν το φυτό, τα δικαστήρια όμως οφείλουν να τους αθωώσουν.

Η πλήρης νομιμοποίηση της χρήσης του φυτού στη χώρα βρίσκεται ακόμα «λίγο πιο  μακριά». Προκειμένου να συμβεί αυτό, το Κογκρέσο θα πρέπει να σχεδιάσει και να θεσπίσει ένα επίσημο πρόγραμμα νομιμοποίησης, το οποίο οφείλει να περιλαμβάνει από τα σχετικά με την παραγωγή κάνναβης, έως τη λειτουργία των φαρμακείων, τα εργαστηριακά πρότυπα δοκιμών και άλλους σχετικούς κανόνες.