Από ιερέας, καλλιεργητής κάνναβης στη Θεσσαλονίκη

Άφησε τα ράσα και έπιασε… τη τσάπα. Ο λόγος για τον Βασίλη Αρσενίου, πτυχιούχο πληροφορικής, με εμπειρία στην εναλλακτική ιατρική και τα συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Voria, ο κ. Αρσενίου, αφού υπηρέτησε για έξι χρόνια την εκκλησία, τόσο ως διάκονος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης όσο και ως ιερέας σε ενορίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, άλλαξε ριζικά καριέρα και τους τελευταίους μήνες, με την οικογενειακή εταιρεία The Hempway, ασχολείται με την καλλιέργεια και εμπορία προϊόντων κάνναβης.

Από τις αρχές του 2018, στο πλαίσιο μίας εν είδει συμβολαιακής γεωργίας, καλλιεργεί, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, ανθούς βιομηχανικής κάνναβης σε έκταση τριών στρεμμάτων με θερμοκήπια στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Η πρώτη συγκομιδή έγινε τον Αύγουστο και άγγιξε σε όγκο τα 150 κιλά, ενώ η δεύτερη ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου, με περίπου 75 κιλά. Οι ανθοί μεταποιήθηκαν σε συνεργαζόμενη μονάδα και πωλούνται, αυτούσιοι ή σε τρίμμα, υπό την επωνυμία Hempway.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα πραγματοποίησε καλλιέργεια σε έκταση 13 στρεμμάτων στην Ξάνθη. Από αυτήν εξήχθησαν σπόροι κάνναβης, οι οποίοι, μετά από μεταποίηση, θα «δώσουν» σπορέλαιο και έλαιο κανναβιδιόλης (CBD).

Δείγματα των προϊόντων από την παραγωγή της Ξάνθης αναμένεται να παρουσιαστούν στην προσεχή (11-13 Ιανουαρίου) πανελλαδική έκθεση κάνναβης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Η The Hempway φέτος θα επεκτείνει τις καλλιέργειές της της στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αρσενίου, έχουν γίνει ήδη συμφωνίες με αγρότες στη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, τη Βέροια και τη Δράμα, οι οποίοι διαθέτουν εκτάσεις 1-4 στρεμμάτων έκαστος.

Ο κ. Αρσενίου φωτογραφίζεται στην καλλιέργειά του. Φωτό από τη σελίδα του στο facebook.

Να σημειωθεί πως ήδη από το 2017, η The Hempway λειτουργεί e-shop, αλλά και φυσικό κατάστημα στην Καλαμαριά, όπου εμπορεύεται τόσο δικά της προϊόντα όσο και προϊόντα από συνεργαζομένες, ελληνικές και ξένες εταιρείες.

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από παραγωγούς για να “μπουν” στην καλλιέργεια της κάνναβης. Η αγορά τώρα δημιουργείται και υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Ωστόσο, χρειάζονται σταθερές κινήσεις και εμείς θέτουμε ως γνώμονα την ποιότητα και όχι την ποσότητα», αναφέρει ο κ. Αρσενίου. Ο ίδιος διαπιστώνει σημαντικές προοπτικές και σε επίπεδο εξαγωγών, καθώς, όπως λέει, από έρευνα που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το ελληνικό brand name της κάνναβης είναι ισχυρό και υπάρχει προσοδοφόρα αγορά.

Όπως εξηγεί ο κ. Αρσενίου, η πρώτη του επαφή με την κάνναβη έγινε σε νεαρή ηλικία, όταν, ως τουρίστας στο Άμστερνταμ, είδε πόσο μεγάλη απήχηση έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Η οικογένειά του, άλλωστε, έχει εμπειρία στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής, καθώς ο πατέρας του είναι ειδικός παθολόγος-ομοιοπαθητικός και ο ένας θείος του κτηνίατρος.

Από το 2009, όταν και αποχώρησε από τον κλήρο, άρχισε να μελετάει συστηματικά την κάνναβη, το πώς και πόσο επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς και τις ορθές πρακτικές καλλιέργειας. Έτσι, όταν άρχισε να ρυθμίζεται το θεσμικό πλαίσιο, ήταν έτοιμος για να μπει δυναμικά στη συγκεκριμένη αγορά.

Βασιλικά Θεσσαλονίκη, φωτογραφία από τη σοδειά του 2018 από το facebook του κ. Αρσενίου.

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική κάνναβη, η ελληνική αγορά έχει μπει πρόσφατα σε νέα εποχή, μετά την έγκριση των δύο πρώτων αδειών για την εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας (επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ στη Λάρισα και 12,5 εκατ. ευρώ στην Κόρινθο).

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι, σύμφωνα με τον κ. Αρσενίου, μία μίνιμουμ επένδυση για τη δημιουργία θερμοκηπίου καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης μπορεί να ξεκινάει από τις 20.000 ευρώ, ενώ για μία μονάδα μεταποίησης το ελάχιστο κόστος εκτιμάται στις 500.000 ευρώ.

Πηγή: Voria.gr