Άρθρο του Υπουργού Υγείας για τη φαρμακευτική κάνναβη

Με άρθρο του που δημοσιεύεται στο Hot Doc που κυκλοφορεί σήμερα με την εφημερίδα Documento, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξηγεί τη θέση του Υπουργείου στο θέμα της κάνναβης αφήνοντας όμως αναπάντητο το καίριο ερώτημα πότε και με ποιό τρόπο οι ασθενείς θα λάβουν φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης.

Η αλήθεια είναι ότι το κείμενο του Υπουργού δείχνει να έχει γραφτεί πέρυσι τέτοιο καιρό μιας και όχι μόνο πρακτικά δεν έχει ακόμη υπάρξει Έλληνας ασθενής που να έχει λάβει σχετικό σκεύασμα, αλλά συνεχίζονται και οι συλλήψεις ασθενών που καλλιεργούν κάνναβη καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν ή της παράνομης καλλιέργειας ή του να προστρέξουν στη μαύρη αγορά.

Οι προ μηνών εξαγγελίες περί δημιουργίας Γραφείου Κάνναβης και Επιστημονικής Επιτροπής για τη συνταγογράφηση του φαρμάκου… δεν υπάρχουν στο σημερινό άρθρο του Υπουργού

Ήταν 2 Μαϊου του 2018 όταν σε εκδήλωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός δήλωνε «εντός των ημερών δημιουργείται στο Υπουργείο Υγείας το Γραφείο Κάνναβης, ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα με Υπουργική απόφαση καθορίζονται σε συνεργασία με τον ΕΟΦ τα σχετικά με την Επιστημονική Επιτροπή που θα ρυθμίσει τη συνταγογράφηση του φαρμάκου».

Στο σημερινό του άρθρο, πέντε σχεδόν μήνες μετά, δεν έχουμε κάποια σχετική αναφορά. Οι ασθενείς μάλιστα σαν να συνεχίζουν να παραπέμπονται στη διαδικασία της «κατ’ εξαίρεσης» εισαγωγής του φαρμάκου. Μια διαδικασία τόσο προβληματική, χρονοβόρα και γραφειοκρατική που πρακτικά είναι αδύνατο να λειτουργήσει.

Ο κ. Ξανθός στο σημερινό του άρθρο κάνει αναφορά και στην Υπουργική Απόφαση του Ιουλίου, η οποία όμως δεν αφορά στην πραγματικότητα τους ασθενείς και το πως θα προμηθευτούν σκευάσματα κάνναβης, αλλά το γενικότερο νομικό πλαίσιο της καλλιέργειας και της εξαγωγής του φαρμάκου.

Σε άγνοια επίσης παραμένουμε όσο αφορά και στο εάν κατέφθασε στη χώρα, εάν διανεμήθηκε και μέσω ποιάς διαδικασίας το φάρμακο Sativex το οποίο παρήγγειλαν οι αρμόδιες Αρχές τον Ιούνιο που μας πέρασε.

Μπορείτε να διαβάσετε ή «να κατεβάσετε» ολόκληρο το άρθρο του Υπουργού (αρχείο pdf), πατώντας εδώ ή στις παρακάτω εικόνες.