Αθώος ο Σεραφείμ Κανδύλας για την «υπόθεση της χυλοπίτας»

Αθώος ανακηρύχθηκε πριν λίγο από το δικαστήριο ο Σεραφείμ Κανδύλας. «Σιγά-σιγά οι διωκτικές Αρχές μαθαίνουν το νόμο» μας δήλωσε με χιούμορ στην τηλεφωνική μας επικοινωνία.

Αναλυτικά «η υπόθεση της χυλοπίτας» στα ρεπορτάζ του Cannabis News εδώ

Διαβάστε επίσης: Δικάζονται τη Δευτέρα στα Χανιά οι χυλοπίτες του Σεραφείμ Κανδύλα

 

Ακολουθεί το τι συνέβη στη δίκη όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ του zarpanews  με τίτλο “Ιερά εξέταση” για τις χυλοπίτες κάνναβης… Τι έγινε στη δίκη του βιοκαλλιεργητή στα Χανιά και γιατί η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του!»

Αθώο κήρυξε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων τον  Σεραφείμ Κανδύλα, βιοκαλλιεργητή της ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. canabio που βρέθηκε κατηγορούμενος όταν ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος του Λιμενικού Σώματος “μύρισε” στις αποσκευές του στη Σούδα, υποπροϊόντα κλωστικής κάνναβης, νομιμοποιημένης στην Ελλάδα από το 2013.

Ωστόσο, νωρίτερα, η Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου με το σκεπτικό πως στην ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχτηκε όπως είπε ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα προέρχονταν από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια νόμιμων φυτών, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε.

Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος κλήθηκε να απαντήσει σε ατέλειωτες ερωτήσεις του Δικαστηρίου για το αλεύρι, τις ταλλιατέλες, το σαπούνι και το αφέψημα κάνναβης που είχαν βρεθεί σε συμπληρωματική έρευνα στο σπίτι του. Πού τα βρήκε, για πού τα προόριζε, ποιός είχε γράψει το ταμπελάκι της canabio όπου αναγραφόταν η περιεκτικότητα σε  Δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και ποιος μπορούσε να εγγυηθεί ότι αυτό ήταν ακριβές! Ακόμα, η εισαγγελέας της έδρας αμφισβήτησε το κατά πόσο η χαρακτηρισμένη ως “κλωστική” κάνναβη, θα μπορούσε να καταναλωθεί ως αφέψημα με τον κατηγορούμενο να εξηγεί πως ο χαρακτηρισμός γίνεται βάσει της περιεκτικότητας σε THC καθώς τα φυτά με περιεκτικότητα κάτω του 0,02% δεν θεωρούνται ναρκωτικά.

Στο πλευρό του Κανδύλα βρέθηκε ο  ο πρώην Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη. Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν τον δέχτηκε καθώς δεν είχε κάτι να πει για την συγκεκριμένη υπόθεση και θεωρήθηκε άσκοπη μια αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο. “Μου έκανε εντύπωση η πρόταση της Εισαγγελέως για ενοχή, η οποία δεν στηρίχτηκε πουθενά. Στηρίχτηκε στο νόμο περί ναρκωτικών επιμένοντας να θεωρεί την βιομηχανική κάνναβη, ναρκωτικό. Η βιομηχανική κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό ούτε ο νόμος την βλέπει έτσι. Αυτά έχουν λήξει και πρέπει επιτέλους και οι Εισαγγελείς να προσαρμοστούν στην καινούρια πραγματικότητα” σχολίασε ο κ. Τσιρώνης σε δήλωσή του, μετά το άκουσμα της απόφασης.

“Με αυτά τα προϊόντα δεν μπορεί να μαστουρώσει κανείς”

“Ο Σεραφείμ Κανδύλας δικάζεται γιατί κατείχε και εμπορεύεται μέσω της canabio απόλυτα νόμιμα προϊόντα. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την έκθεση cannabis expo στην Αθήνα όπου ήταν παρούσα σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, δύο υπουργοί, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες κλπ. Αποτελεί ειρωνεία, για τα ίδια ακριβώς προϊόντα που γέμιζαν την έκθεση, σήμερα να δικάζεται. Καταλαβαίνω πως το Δικαστήριο δεν έχει αντιληφθεί πως αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να έχουν ψυχοτρόπο χρήση, δεν είναι ναρκωτικά, δεν μπορεί μ΄ αυτά να μαστουρώσει κάποιος. Επομένως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια επιφύλαξη γιατί κάποιος να τα έχει σπίτι του. Για να κάνει τσάι, για να ζυμώσει, για να τα αλείφει στο ψωμί του, για όποιο λόγο θέλει. Αυτά τα προϊόντα είναι νόμιμα πλέον και αυτό πρέπει να το καταλάβει και το Δικαστήριο” τόνισε ο κ. Τσιρώνης.

Πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα

Πάντως, ο συνήγορος υπεράσπισης, Σταύρος Ζαγκανάς κατηγόρησε της διωκτικές Αρχές ότι παρόλο που έλαβαν δείγματα από τα κατασχεθέντα προϊόντα δεν έκαναν ποτέ έλεγχο της περιεκτικότητάς τους σε THC.  “Δεν αποποινικοποιήθηκε η κάνναβη. Αποποινικοποιήθηκε μια συγκεκριμένη ουσία με περιεκτικότητα κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό” τόνισε ενώ στην αγόρευσή του υποστήριξε πώς ακριβώς τα ίδια προϊόντα πωλούνται νόμιμα στο εμπόριο στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα και συνεπώς δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει κάποιος το πού τα βρήκε.

Σε δήλωσή του μετά το δικαστήριο τόνισε: “Η νομοθεσία σχετικά με το επιτρεπόμενο ποσοστό είναι σαφής από το 2013. Ήδη υπάρχουν εφαρμοστικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις που το κάνει ακόμα πιο σαφές. Πλέον η κάνναβη με αυτό το ποσοστό που δεν ξεπερνάει τα όρια μπορεί να καλλιεργείται, να παράγονται προϊόντα και να βρίσκονται στο εμπόριο. Μετά λύπης μου κατάλαβα ότι το Δικαστήριο σήμερα έμαθε την ύπαρξη αυτής της νομοθεσίας. Γι’ αυτό και η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την καταδίκη του. Ευτυχώς το Δικαστήριο ρίχνοντας μια πολύ πιο προσεκτική ματιά στη νομοθεσία, οδηγήθηκε στην αθωωτική απόφαση, η οποία είναι και η πρώτη αυτού του είδους στα ελληνικά δεδομένα και μακάρι να αποτελέσει έναν οδηγό για να μην ταλαιπωρούνται άλλοι άνθρωποι στα Δικαστήρια για την συγκεκριμένη ουσία”

“Σε ταξίδι μου στα Χανιά είχα μαζί μου νόμιμα προϊόντα κλωστικής κάνναβης. Είμαι ιδρυτικό μέλος της canabio προϊόντα της οποίας είχα. Καταλαβαίνω πως είναι λίγο δύσκολο να περάσουν οι διωκτικές Αρχές από την παρανομία στη νομιμότητα, αλλά τελικά αυτός είναι ο νόμος.” σχολίασε από την πλευρά του ο ίδιος ο κατηγορούμενος.


Διαβάστε όλες τις δημοσιεύσεις μας για το θέμα