Αιθέρια έλαια, ανθόνερο, κηραλοιφές, αφεψήματα, λάδι, ακόμη και τυρί… από κάνναβη! Τα προϊόντα κλωστικής κάνναβης (Sativa L) της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης KannaBio παρουσιάστηκαν προχθές το βράδυ, σε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων από την Terra Verde και την Kannabio, με βασικό ομιλητή το ιδρυτικό μέλος της συνεταιριστικής επιχείρησης και ιδιοκτήτη του KANNABISHOP Χανίων, Σεραφείμ Κανδύλα.
Ο κ. Κανδύλας, μιλώντας στο HANIA.news, επεσήμανε ότι η «KannaBio ΚΟΙΝΣΕΠ» «είναι ένας Αστικός Συνεταιρισμός Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού περιορισμένης ευθύνης, που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016. Σκοπός του Συνεταιρισμού», πρόσθεσε, «είναι η ανάδειξη, μέσω της συνεργασίας και της συλλογικής προσπάθειας των μελών της, όλων των δυνατοτήτων αξιοποίησης του φυτού της κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης (Cannabis Sativa L. ή hemp) και πιο συγκεκριμένα η οικολογική καλλιέργεια πιστοποιημένων από την ΕΕ ποικιλιών του φυτού, η παραγωγή- εισαγωγή- επεξεργασία- μεταποίηση- εμπορία προϊόντων Κλωστικής Κάνναβης και η παροχή υπηρεσιών που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της οικολογικής συνείδησης των πολιτών, καθώς και την ενδυνάμωση της τοπικής και περιφερειακής αειφόρου οικο-ανάπτυξης».
Τα νέα προϊόντα της «KannaBio ΚΟΙΝΣΕΠ» μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να τα βρει, πλέον, και στα Χανιά.
«Αυτή τη στιγμή προϊόντα κάνναβης υπάρχουν σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, αλλά είναι εισαγόμενα. Εμείς έχουμε προϊόντα ελληνικής παραγωγής, τα οποία αν θέλει κάποιος να τα βρει, υπάρχουν στα ράφια της Terra Verde» (οδός Χατζημιχάλη Νταλιάνη)», επεσήμανε ο κ. Κανδύλας, τονίζοντας ότι «στοχεύουμε περισσότερο σε προϊόντα διατροφής και ευεξίας, δηλαδή αξιοποίηση τού σπόρου και της ταξιανθίας».
Πρόκειται για «αιθέριο έλαιο κάνναβης, ανθόνερο κάνναβης, ταξιανθίες για αφέψημα, τρεις κοιραλοιφές και λάδι από σπόρους κάνναβης από την ΚΟΙΝΣΕΠ Θεογένης, που δραστηριοποιείται στον Έβρο. Επίσης, παρουσιάζουμε ένα τυρί, που είναι φτιαγμένο σε τυροκομείο στον Βόλο, όπου βρίσκεται η έδρα της της Kannabio, από αιγοπρόβειο γάλα κι έχει μέσα σπόρους κάνναβης και τριμμένη ταξιανθία», σημείωσε ο κ. Κανδύλας.
Από την πλευρά τους, τα μέλη της Terra Verde ανέφεραν ότι «έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την προηγούμενη εκδήλωσή μας -στο πλαίσιο των αλληλοδιδακτικών κύκλων γεωργίας- με θέμα την κλωστική κάνναβη. Από τότε, σε πείσμα των καιρών και χάρη στην προσήλωση και τον αγώνα πολλών ανθρώπων, ένα φυτό ακόμα και σήμερα δαιμονοποιημένο μπήκε στην παραγωγή. Είναι, λοιπόν, μεγάλη η χαρά μας που η terra verde φιλοξενεί στα ράφια της προϊόντα αυτού του αγώνα, προϊόντα κλωστικής κάνναβης».
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
Στην ομιλία του, ο κ. Κανδύλας σημείωσε ότι «η κύρια ψυχοτρόπος ουσία της κάνναβης είναι η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη, γνωστή ως THC. Είναι ένα μια από τις 483 ουσίες που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στο φυτό κάνναβης συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 84 άλλων κανναβινοειδών. Η κλωστική κάνναβη που καλλιεργείται στην Ελλάδα περιέχει τη συγκεκριμένη ψυχοτρόπο ουσία σε ποσοστό μικρότερο τού 0,2%», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο κ. Κανδύλας τόνισε ότι «για ολόκληρες χιλιετηρίδες η κάνναβη έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπου ως πηγή διατροφής και ένδυσης, για παραγωγή χαρτιού, προϊόντων κοσμετικής, ενέργειας και ως θεραπευτικό μέσο, αλλά εδώ και ογδόντα χρόνια τέθηκε υπό καθεστώς διωγμού ως απειλή για την ύπαρξη του ανθρώπου. Η τύχη της κάνναβης κρίθηκε αποκλειστικά και μόνο από τον συνδυασμό των πολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών αλλαγών που συντελέστηκαν κατά τη δεκαετία του 1930. Τα πολλά πλεονεκτήματα και οι εφαρμογές της κάνναβης, την καθιστούσαν υπολογίσιμο αν όχι μοναδικό ανταγωνιστή των προϊόντων πολλών βιομηχανικών κλάδων (πετρελαιοειδή, οινόπνευμα, καπνός, φάρμακα, παραγωγής χαρτιού), οι οποίοι και συνεργάστηκαν αρμονικά προκειμένου να πετύχουν την απαγόρευση της κάνναβης, στα κρίσιμα χρόνια 1930 – 37 που σφραγίστηκαν από 5 κυρίως γεγονότα. Τα γεγονότα αυτά ήταν: η δημιουργία του «Ομοσπονδιακού Γραφείου Ναρκωτικών» (1930), η δυνατότητα της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει μαζικά χημικά προϊόντα (1928-32), η άρση της ποτοαπαγόρευσης (1933), η κατασκευή μηχανών υψηλής τεχνολογίας για την παραγωγή χαρτιού από τη δασική ξυλεία και η μονοπώληση αυτής της παραγωγής από το συγκρότημα Hearst (1930-36) και η μαζική εισαγωγή στην αγορά των προϊόντων της πετροχημικής βιομηχανίας (1926-36) και του νάυλον (1936)».
Ο κ. Κανδύλας τόνισε ότι «από τη δεκαετία του ’70 στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισε να αναβιώνει η καλλιέργειά της για δύο λόγους:
1. Δημιουργήθηκαν νέες, σύγχρονες ποικιλίες, αναπτύχθηκε η τεχνολογία όσον αφορά στην καλλιέργεια, στην επεξεργασία του φυτού και στην παραγωγή προϊόντων και παραπροϊόντων από τη βιομηχανοποίησή της.
2. Αναγνωρίστηκε το σημαντικό οικολογικό όφελος της καλλιέργειας. Καταρχήν, έχει ταχεία ανάπτυξη και κάλυψη του αγρού λειτουργώντας ως αποπνικτικό ζιζανίων, δηλαδή ως οικολογικό «ζιζανιοκτόνο» που αφήνει το χωράφι καθαρό για την επόμενη καλλιέργεια. Επιπλέον χρειάζεται λιγότερο νερό για άρδευση από αντίστοιχες καλλιέργειες.
Σήμερα οι κυριότερες χώρες καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης είναι ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση με περισσότερα από 350.000 στρέμματα στα κράτη – μέλη».
Όπως ανέφερε ο κ. Κανδύλας, «στη χώρα μας η κάνναβη Sativa L απαγορεύτηκε με το νόμο 2161/93, άρθρο 10, παράγραφος στ’, που απαγόρευε “την καλλιέργεια οποιουδήποτε φυτού του γένους της κάνναβης”. Η τελευταία καλλιέργεια περίπου 2.000 στρεμμάτων ήταν στην περιοχή της Αλιάρτου για την παραγωγή οικοδομικών υλικών της εταιρείας ΠΑΝΟΜΠΕΛ. Τα κτίρια από τα κανναβουργεία Εδέσσης που χρησιμοποιούσαν κάνναβη από τον κάμπο των Γιαννιτσών καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής σχοινιών από κάνναβη του Δεσύλλα στην Κέρκυρα, με εισαγωγή της πρώτης ύλης από το εξωτερικό τα τελευταία χρονιά λειτουργιάς του, υπάρχουν ακόμη. Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 έκαναν την εμφάνισή τους τα καταστήματα KANNABISHOP που πουλούσαν οικολογικά προϊόντα φτιαγμένα στο εξωτερικό από κάνναβη, ενώ παράλληλα ενδυναμώθηκαν τα οικολογικά κινήματα που ζητούσαν μια στροφή σε μεθόδους και υλικά παραγωγής που δεν είναι επιβαρυντικά προς το περιβάλλον. Η αναζήτηση νέων καλλιεργειών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στη χώρα μας οδήγησαν στην υλοποίηση, το έτος 2000, μελέτης σχετικά με τις προοπτικές καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Ερευνας και από το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη χρηματοδότηση του υπουργείο Γεωργίας και αναγνώριζε τα πλεονεκτήματα του φυτού για την αγροτική παραγωγή».
Όπως σημείωσε ο κ. Κανδύλας, «ο διαχωρισμός της κλωστικής κάνναβης και των προϊόντων που μπορούν να παραχθουν από αυτήν από τις ουσίες που υπάγονται στις εξαρτησιογόνες, θεσμοθετήθηκε τελικά το 2013 (παρ. 3, άρθρο 1, ν. 4139/2013). Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ο νόμος έθετε ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει η καλλιέργεια, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, τον Απρίλιο του 2016».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι πρώτες καλλιέργειες είχαν συμβολικό και πειραματικό χαρακτήρα και έγιναν από ανθρώπους που αγωνίστηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια για να φταστούμε σε αυτό το σημείο, παρακολουθούσαν από κοντά το θέμα και μπορούσαν να υποστηρίξουν το εγχείρημα μετά από ογδόντα χρόνια δαιμονοποίησης, συκοφάντησης και απαγόρευσης.
Έτσι είχαμε:
• Στον Κουφό Χανίων 2 στρέμματα και 8 στρέμματα στα Ψαχνά Ευβοίας από μέλη της Κοιν.Σ.Επ. KANNABIO HEMP COPERATIVE.
• Στη Βοιωτία 8 στρέμματα από το συνεργατικό σχήμα «το ΚΑΝΝΑΒΙ».
• Στο Τυχερό Έβρου 8 στρέμματα από την Κοιν.Σ.Επ. «Θεογένης».
• Σύνολο 26 στρέμματα συν κάποια στρέμματα του ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Θεσσαλονίκη.
Το 2017 καλλιεργήθηκαν περίπου 230 στρέμματα, από τα οποία 105 καλλιεργήθηκαν από την Κοιν.Σ.Επ. KANNABIO».
Η KANNABIO
Ο κ. Κανδύλας αναφέρθηκε και στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΚΑΝΝΑΒΙΟ, που «ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016 αμέσως μόλις υπογράφηκε η ΚΥΑ που καθορίζει τους όρους για την καλλιέργεια της Κάνναβης Sativa L. Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε από 5 άτομα και αυτή τη στιγμή 2,5 χρόνια μετά απαριθμεί 20 μέλη απ’ όλη την Ελλάδα, με διαφορετικές ειδικότητες και δεξιότητες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια κάθετη γραμμή παραγωγής, από τον σπόρο και το χωράφι μέχρι και το ράφι. Την καλλιέργεια την πραγματοποιούμε σε συνεργασία με πιστοποιημένους βιολογικούς αγρότες, τους οποίους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στον Συνεταιρισμό για να έχουν οφέλη από την υπεραξία του τελικού προϊόντος».
«Αποστολή της ΚΟΙΝΣΕΠ KannaBio είναι η διάδοση της ελληνικής κάνναβης και η ανάπτυξη της ελληνικής βιοτεχνίας / βιομηχανίας κάνναβης, η παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων, η διείσδυση στην παγκόσμια αγορά, η ανάπτυξη του συνεργατισμού και η προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε ο κ. Κανδύλας.
Και συνέχισε: «Συγκεκριμέναμ ο σκοπός του Συνεταιρισμού, μέσα στα πλαίσια της εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας, εξειδικεύεται στην άσκηση των ακόλουθων δραστηριοτήτων (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):
α) Οικολογική καλλιέργεια του φυτού της κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης (Cannabis Sativa L. ή hemp), σε γόνιμες παραγωγικές εκτάσεις αλλά και σε ιδιαίτερα μολυσμένα εδάφη για εδαφοβελτίωση και οικολογική αποκατάσταση.
β) Επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή προϊόντων κλωστικής – βιομηχανικής κάνναβης (όπως σπόρια, έλαια, βάμματα, θεραπευτικά σκευάσματα, κηραλοιφές, αλεύρι, τρόφιμα, πρωτεΐνη και διατροφικά συμπληρώματα, φαρμακευτικά σκευάσματα, ηδύποτα, οικοδομικά και μονωτικά υλικά, χαρτί και χαρτοπολτό, βιοπλαστικά, βιοκαύσιμα, κλωστές ίνες, υφαντά και υφάσματα, σειρά ρούχων, καλλυντικά και άλλα καινοτόμα και οικολογικά προϊόντα – παράγωγα της κλωστικής κάνναβης που έχει περί τις 25.000 χρήσεις).
γ) Εισαγωγή, διανομή και εμπορία – εξαγωγή προϊόντων κλωστικής – βιομηχανικής κάνναβης.
δ) Έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με την κλωστική κάνναβη, ιδιαίτερα καλλιεργητικών και μεταποιητικών ζητημάτων.
ε) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κατάρτιση συγκεκριμένων ομάδων στόχων, όπως ενδεικτικά αγρότες, μεταποιητές, έμποροι, άνεργοι, νέοι επιχειρηματίες, κ.α.) σχετικά με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της κλωστικής κάνναβης.
στ) Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, προτάσεων πολιτικής, τεχνογνωσίας και κατευθυντήριων αρχών προς τη διοίκηση και κάθε ενδιαφερόμενο σε ό,τι αφορά τη βέλτιστη ανάπτυξη του κλάδου, σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές και εμπειρίες.
ζ) Εντοπισμός και αποκατάσταση – εδαφοβελτίωση μολυσμένων και βεβαρημένων περιοχών με καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης.
η) Κατασκευή οικημάτων και λοιπών κατασκευών και παντός είδους εφαρμογές με δομικά / μονωτικά υλικά από παράγωγα hemp».
Πηγή: HANIA.news