Διαθέσιμο το πρώτο φάρμακο κάνναβης στην Ελλάδα (για όσους μπορούν να καταβάλουν 553€ + ΦΠΑ)

Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να χαρεί καθώς το πρώτο σκεύασμα με κάνναβη διατίθεται πλέον νόμιμα στη χώρα μας ή να απορεί καθώς κοστίζει 533,54 ευρώ + ΦΠΑ τα οποία οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους μιας και το φάρμακο δεν καλύπτεται από τα ταμεία.

Όπως αναφέρει το περιοδικό You May Say.., πρόκειται για το σκεύασμα Sativex των εταιρειών GW Pharmaceuticals και Bayer το οποίο σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου μπορεί να συνταγογραφηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Η.ΔΙ.Κ.Α. και -για λόγο άγνωστο- μόνο από φυσίατρους και νευρολόγους.

Ένα από τα παράδοξα που συνοδεύουν την κυκλοφορία του είναι ότι -σύμφωνα με τις οδηγίες των Αρχών- το φάρμακο θα πρέπει να χορηγηθεί μόνο για την «σπαστικότητα λόγω πολλαπλής σκλήρυνσης«, ενώ αυτό ενδείκνυται και για σειρά ακόμη ασθενειών και συμπτωμάτων όπως ο χρόνιος πόνος και είναι αρκετοί οι ασθενείς που θα μπορούσαν δυνητικά να ωφεληθούν.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα Sativex ανήκουν πιθανότατα στην παρτίδα που παρέμενε αδιάθετη στις αποθήκες και, καθώς φαίνεται, μετά τις καταγγελίες του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού ότι θα λήξουν τον Δεκέμβριο του 2020 χωρίς να φτάσουν στους ασθενείς, οι υπηρεσίες έσπευσαν να τα αξιοποιήσουν.

Καθώς όμως όλα δείχνουν, στο Υπουργείο είπαν «να γίνει η δουλειά όπως-όπως» αφού τα σχετικά έγγραφα δεν αναφέρουν καν εάν η χορήγηση θα γίνεται ανά φιαλίδιο ή ανά συσκευασία (με τρία φιαλίδια ανά κουτί), γεγονός που θα δημιουργήσει δυσχέρεια στη διαδικασία συνταγογράφησης, εάν δεν την κάνει αδύνατη.

Τέλος, στη λίστα με τα εύλογα ερωτήματα θα πρέπει να καταγράψουμε και το ποιος (ευκατάστατος οικονομικά ασθενής) θα ξεκινήσει θεραπεία με ένα φάρμακο που δεν γνωρίζει εάν θα το ξαναβρεί ποτέ στη χώρα μας -μιας και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας δεν παρέχουν την παραμικρή ενημέρωση για το εάν σκοπεύουν να παραγγείλουν το φάρμακο αυτό ξανά και σε ποια ποσότητα.

Η σχετική οδηγία του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 13 / 11/ 2020 από το Facebook του Συλλόγου Ασθενών Μαμάκα

Πηγή: Σύλλογος Ασθενών Μαμάκα

 

Ακολουθούν εικόνες από την σχετική εγκύκλιο (του 2019, από την εποχή που ακόμη ήταν υπουργός ο κ. Ξανθός) που το Υπουργείο κοινοποιεί συνημμένη στο παραπάνω έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες, αναπαράγοντας αφενός την απόφαση για 100% οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων και αφετέρου τα παράδοξα των δύο μόνο ιατρικών ειδικοτήτων που μπορούν να  συνταγογραφήσουν και της μοναδικής θεραπευτικής ένδειξης του φαρμάκου, αλλά και το άγνωστο της συνταγογραφούμενης ποσότητάς του ανά ασθενή.

 

Πηγή: Σύλλογος Ασθενών Μαμάκα

Περισσότερα για το φάρμακο Sativex