Δηλώσεις Δούρου, Ζαφείρη, Πάλλη και Παπαγιαννάκη για την κάνναβη

«Βάλαμε προδιαγραφές ώστε να γίνουμε μεγάλοι παίχτες άμεσα», υποστήριξε στην ομιλία του που έγινε στην Balkannabis ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, προσθέτοντας «κρατάμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο εργαλείο που θα μας επιτρέψει να παράγουμε προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία».

Για «λάσπη και παραπληροφόρηση τις οποίες ακόμη και σήμερα, ορισμένοι, εδώ στη χώρα μας, δεν διστάζουν – ενίοτε μάλιστα και με χυδαίο τρόπο – να χρησιμοποιήσουν σε βάρος, όχι μίας κυβέρνησης, μιας νεολαίας ή μιας Περιφέρειας, όπως νομίζουν, αλλά σε βάρος της επιστημονικής πραγματικότητας» μίλησε η Ρένα Δούρου.

«Το επόμενο βήμα κατά το δικό μου όραμα είναι η υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης που υπήρξε και εισηγητής του νέου νόμου στη Βουλή.

«Σημαντικό είναι να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις που αδικούν και την κάνναβη, αλλά και εμάς» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Παπαγιαννάκης.

Ρ. Δούρου: «Αποκαθιστούμε την αλήθεια»

«Ιστορικά και πολύ συνοπτικά μιλώντας, θα υπενθυμίσω ότι η κάνναβη αποτέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν βασική γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν ενώ η ιατρική της χρήση ήταν αποδεδειγμένα αποτελεσματική. Μάρτυρας αδιαμφισβήτητος και ο Τόμας Τζέφερσον με τη γνωστή ρήση του: «Οι ίνες της κάνναβης είναι πρώτης ανάγκης για τον πλούτο και την προστασία της χώρας»». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη του Συνεδρίου MedCannabis Science, στο πλαίσιο της Balkannabis Expo 2018. Η έκθεση πραγματοποιείται μεταξύ 1 – 3 Ιουνίου 2018 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓ Βιομηχανίας και με τη στήριξη διεθνών φορέων, οργανισμών και δικτύων.

«Εκείνο που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι το μάθημα που μας δίνει ένα προϊόν όπως η κάνναβη – ένα προϊόν που η καλλιέργειά του δαιμονοποιήθηκε όσο λίγες, όμως πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ταπεινό προϊόν με μεγάλη προστιθέμενη, κοινωνική και οικονομική, αξία. Γιατί μέσα από τις πολλές εφαρμογές του, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα – είτε πρόκειται για τη γεωργία, τη βιομηχανία χαρτιού είτε τη φαρμακευτική βιομηχανία», επισήμανε η Περιφερειάρχης.

«Σήμερα λοιπόν με την έκθεση Balkannabis ενημερώνουμε, εκπαιδεύουμε, επιχειρούμε. Ενημερώνουμε για το εύρος των δυνατοτήτων, εκπαιδεύουμε για τον τρόπο εφαρμογής. Επιχειρούμε τη διάδοση όλων αυτών στον συλλογικό ιστό, αποκαθιστώντας την αλήθεια και προωθώντας, για παράδειγμα, το δικαίωμα των πολιτών, στην αξιοπρεπή θεραπεία», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κάνναβη «μπορεί να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής της καινοτομίας, της εξωστρέφειας. Μιας νέας επιχειρηματικότητας με κοινωνικά και συλλογικά χαρακτηριστικά».

«Σήμερα, από την Αττική, από την Ελλάδα, με μια σπουδαία Έκθεση, επιχειρούμε να βάλουμε τις βάσεις ενός νέου, δίκαιου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Τέλος, η Περιφερειάρχης περιηγήθηκε στους χώρους της Έκθεσης και συνομίλησε με επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και ειδικούς στα ζητήματα της κάνναβης και των προϊόντων της.

Ακολουθούν σημεία από τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη:

• Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει με την αιγίδα της την πρωτοβουλία. Και το πράττουμε αυτό συνειδητά, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

• Γιατί πρόκειται για μία ιστορική πρωτοβουλία, μία πρωτοβουλία που, με επιστημονική αρτιότητα και αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση επιχειρεί, στη διάρκεια των τριών ημερών της Έκθεσης, δύο πράγματα.

• Αφενός να αποδομήσει όλους τους σκοταδιστικούς μύθους, τις παρανοήσεις και την ηθελημένη παραπληροφόρηση σε σχέση με τη χρησιμότητα της κάνναβης στην Ιατρική, τη Βιομηχανία, τη Γεωργία. Αφετέρου στοχεύει στο να καταδείξει τους πολλούς, ενδιαφέροντες, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμους τρόπους συμβολής του συγκεκριμένου προϊόντος, με τις διαφορετικές του χρήσεις, στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη. Με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και με τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

• Η διάδοση των πολλών και χρήσιμων προϊόντων της «σκόνταψε» όμως – διόλου τυχαία – στα ισχυρά συμφέροντα της φαρμακευτικής, πετρελαϊκής βιομηχανίας, της βιομηχανίας παραγωγής χαρτιού και άλλων οργανωμένων συμφερόντων, τα οποία είδαν στην κάνναβη έναν, όχι απλά υπολογίσιμο αλλά επικίνδυνο για τα συμφέροντά τους, ανταγωνιστή. Εξ ου λοιπόν και οι τόνοι λάσπης και παραπληροφόρησης, ειδικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

• Λάσπη και παραπληροφόρηση τις οποίες ακόμη και σήμερα, ορισμένοι, εδώ στη χώρα μας, δεν διστάζουν – ενίοτε μάλιστα και με χυδαίο τρόπο – να χρησιμοποιήσουν σε βάρος, όχι μίας κυβέρνησης, μιας νεολαίας ή μιας Περιφέρειας, όπως νομίζουν, αλλά σε βάρος της επιστημονικής πραγματικότητας. Σε βάρος των τεράστιων δυνατοτήτων, στον χώρο της ιατρικής, βιομηχανικής, αγροτικής ανάπτυξης.

Γιώργος Πάλλης:  Το ελληνικό χωράφι είναι εύφορο και έτοιμο να καλλιεργηθεί

Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα, εδώ, μαζί σας. Χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτό το συνέδριο. Χαίρομαι που αποδεικνύεται ότι το ελληνικό χωράφι είναι εύφορο και έτοιμο να καλλιεργηθεί. Χαιρετίζω λοιπόν, το Επιστημονικό Συνέδριο MEDCANNABIS. Χαιρετίζω κάθε πρωτοβουλία όπως αυτή, που δίνει βήμα στην επιστημονική κοινότητα, στους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς φορείς, ώστε να ακουστούν απόψεις, αποτελέσματα ερευνών και εμπειριών και προτάσεις. Αυτή ακριβώς ήταν η σκέψη μας, ως κοινοβουλευτικό ομάδα, όταν επιμέναμε ότι έπρεπε απλά να γίνει η αρχή. Όσο συνεσταλμένη κι αν μοιάζει σε πολλούς. Σκεφτείτε μόνο από πού ξεκινήσαμε.

Δεν σκοπεύω να αναφερθώ στο περιεχόμενο του νέου νομοθετικού πλαισίου για την κάνναβη. Εξάλλου, το επόμενο τριήμερο, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θα σας δώσουν όλες τις λεπτομέρειες για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την φαρμακευτική κάνναβη. Εγώ, θα ήθελα να σας μιλήσω για το δικό μου μετερίζι. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου εμπειρία. Πως βίωσα την όλη διαδικασία σύνθεσης αυτού του πλαισίου, μέσα από την ιδιότητά μου ως μέλος του Κοινοβουλίου.

Η χάραξη της πολιτικής σε μια χώρα είναι προφανώς αρμοδιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης. Εννοείται, όμως, πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης. Αξιοποιεί τις «εισροές» από τους φορείς της κοινωνίας. Η φαρμακευτική κάνναβη ήταν μια χαρακτηριστική περίπτωση ικανοποίησης ενός κοινωνικού αιτήματος. Αναγνωρίστηκε μια ανάγκη και ουσιαστικά, ρυθμίστηκε μια πραγματικότητα.

Τον Φλεβάρη του 2016 έγινε η πρώτη Ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης. Συνυπογράψαμε 53 βουλευτές. Λίγους μήνες μετά, τον Ιούνη και αφού είχε πλέον θεσμοθετηθεί η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, με νέα Ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς, κάνουμε λόγο για Εθνικό Σχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη. Τον Ιούλη του 2016, η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα, με τη σύσταση της ομάδας εργασίας για την ιατρική χρήση της κάνναβης, στο Υπουργείο Υγείας. Το πόρισμα της επιτροπής ανάδειξε την φαρμακευτική αξία της κάνναβης, τον Φλεβάρη του 2017. Τον Μάρτη της ίδιας χρονιάς, οι βουλευτές επιμένουμε με νέα Ερώτηση, αποζητώντας την αξιοποίηση του πορίσματος. Στη συνέχεια, ήρθε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της, από τον Πίνακα Α στον Πίνακα Β του νόμου περί ναρκωτικών, τον Ιούνη του 2017. Η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία γενικά των πρώτων υλών και των έτοιμων προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό, καθώς και η διακίνηση των ουσιών κάνναβης έγινε αποκλειστική αρμοδιότητα του Κρατικού Μονοπωλίου Ναρκωτικών. Τον Σεπτέμβρη του 2017, 46 βουλευτές επανήλθαμε, παρατηρώντας σε σχετική μας ερώτηση, ότι οι συνθήκες του κρατικού μονοπωλίου είναι ασφυκτικές. Δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών. Δεν διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα και το λογικό κόστος των ουσιών. Δεν συμφέρουν οικονομικά και δεν αξιοποιούν τις αναπτυξιακές προοπτικές της φαρμακευτικής κάνναβης. Τον Φλεβάρη του 2018, δυο χρόνια μετά την πρώτη Ερώτηση στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, θεσμοθετήθηκε η καλλιέργεια και η μεταποίησή της κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και αποποινικοποιήθηκαν όλες οι σχετικές δραστηριότητες. Πριν δυο εβδομάδες εκδόθηκε και η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης. Στον επόμενο μήνα αναμένεται και η Υπουργική Απόφαση με τις προδιαγραφές για τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης.

Φροντίσαμε ώστε το ζήτημα της φαρμακευτικής κάνναβης να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα αντιλαμβανόμενοι τον παραλογισμό της απόλυτης απαγόρευσης, αλλά ταυτόχρονα σεβόμενοι τις αναμενόμενες αναστολές. Ανοίξαμε τον δημόσιο διάλογο πάνω στο θέμα, ο οποίος, όπως καταλαβαίνετε πήρε άλλη διάσταση και βαρύτητα με την εμπλοκή του ελληνικού κοινοβουλίου. Συμβάλαμε στη διαμόρφωση μιας ανοιχτής στρογγυλής τράπεζας, γύρω από την οποία καθίσαμε όλοι. Κυβέρνηση, κρατικοί φορείς, σύλλογοι και ενώσεις ασθενών, επιστήμονες, ερευνητές, κοινοβούλιο, αρχές, επαγγελματίες του κλάδου, καλλιεργητές, γιατροί. Όλοι μίλησαν, όλοι ακούστηκαν. Η διατύπωση του νομοθετήματος δεν ήταν απλά προϊόν της κυβερνητικής γραφειοκρατίας.

Οι διαστάσεις ήταν πολλές και οι απόψεις ακόμα περισσότερες. Εξ αρχής, όσοι συμμετείχαμε σε αυτόν το διάλογο καταλάβαμε ότι ο δρόμος θα ήταν μακρύς. Οι διαφωνίες πολλές και μερικές φορές αδυνατούσαμε να βρούμε σημεία σύγκλισης. Κρατικό μονοπώλιο ή social clubs; Εισαγωγές ή αυτοκαλλιέργεια; Φάρμακα, φαρμακευτικά σκευάσματα ή ξηρό προϊόν; Μικροκαλλιεργητές ή καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής;

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται ενιαίο θεσμικό πλαίσιο. Κάθε κράτος έχει διαμορφώσει το δικό του πλαίσιο αξιοποίησης της κάνναβης στον ιατροφαρμακευτικό τομέα, κυρίως εξαιτίας των διαφοροποιήσεων στο βαθμό ποινικοποίησής της. Ένα νομοθετικό πλαίσιο από το μηδέν λοιπόν. Μέσα σε λίγους μήνες πήγαμε από την απόλυτη απαγόρευση, στην καλλιέργεια και επεξεργασία από ιδιώτες. Όταν έχεις συνηθίσει να σου έρχονται τα νομοσχέδια σχεδόν έτοιμα από τις Βρυξέλλες, πιστέψτε με η δημιουργία ενός εντελώς πρωτότυπου νόμου που αφορά ταυτόχρονα σε ζητήματα, υγείας, δικαιοσύνης, αγροτικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν, το πλαίσιο που δημιουργείται αντικατοπτρίζουν την εικόνα και την ετοιμότητα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων βουλευτών είναι απολύτως πεπεισμένοι για την ιατρική και φαρμακευτική αξία της κάνναβης, ο φόβος απέναντι στους κινδύνους από την ψυχοτρόπα και εξαρτησιογόνο δράση του φυτού παραμένει.

Αυτό που η κυβέρνηση προέκρινε και το κοινοβούλιο υπερψήφισε είναι ένα μοντέλο παραγωγής από ιδιώτες υπό τον αυστηρό κρατικό έλεγχο. Ναι μεν αίρεται το κρατικό μονοπώλιο, αλλά όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα οριοθετείται, ρυθμίζεται και ελέγχεται αυστηρά από το κράτος. Με τον τρόπο αυτό πετύχαμε την επιθυμητή σύγκλιση. Η πολιτική είναι εξάλλου ένας καθημερινός αγώνας συμβιβασμών.

Με τον τρόπο αυτό η φαρμακευτική κάνναβη βρήκε μια θέση κάτω από τον ελληνικό ήλιο.

Το επόμενο βήμα κατά τη δική μου άποψη και κατά το δικό μου όραμα είναι η υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας. Το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι να αποκτήσουμε την αναγκαία και επιπρόσθετη γνώση που σήμερα απουσιάζει, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης. Με μπούσουλα τη γνώση αυτή πλέον, θα μπορέσουμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα εξέλιξης, πάντα με βασικό γνώμονα το όφελος των ασθενών και την πρόσβασή τους στην κατάλληλη αγωγή. Ακόμα και οι τελευταίες επιφυλάξεις θα καμφθούν. Κάθε επόμενο βήμα θα βασίζεται στα αποτελέσματα των ελληνικών ερευνητικών κέντρων. Πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις προοπτικές και όλα τα ενδεχόμενα.