Δηλώσεις του πρ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη «δίκη της χυλοπίτας»

Αναβολή για τις 21 Ιανουαρίου του 2019 έλαβε η εκδίκαση της υπόθεσης του Σεραφείμ Κανδύλα ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο στο λιμάνι της Σούδας, για προϊόντα που περιείχαν κάνναβη, την υπόθεση που έμελλε να μείνει γνωστή στο πανελλήνιο ως «η δίκη της χυλοπίτας».

Το παρόν στα Χανιά προκειμένου να παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης, έδωσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρώην αναπληρωτής Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.

Σε ότι αφορά στο θέμα των διώξεων για καλλιέργειες και προϊόντα κλωστικής κάνναβης, όπως δήλωσε ο κ. Τσιρώνης στο FlashNews, «οι αρχές από κεκτημένη ταχύτητα δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι καλλιέργειες και τα προϊόντα δεν είναι ναρκωτικά…. Το θεσμικό πλαίσιο για την κλωστική κάνναβη είναι πληρέστατο… Είμαστε λίγο πίσω στα εργαστήρια που πιστοποιούν ότι το προϊόν δεν είναι ναρκωτικό…Τώρα που μεγαλώνει το ενδιαφέρον και για την φαρμακευτική κάνναβη, η πιστοποίηση των εργαστηρίων θα ενταθεί…»

        
        

Από την πλευρά του ο βιοκαλλιεργητής κλωστικής κάνναβης Σεραφείμ Κανδύλας αναφέρθηκε στο θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και επεσήμανε πως σύμφωνα με μελέτη του Υπ. Γεωργίας από το 2002, η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης είναι πλέον συμφέρουσα για τους αγρότες συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, το στάρι και το βαμβάκι…

Το περιστατικό, το οποίο παρά τη φαιδρή του πλευρά ή ίσως ακριβώς λόγω αυτής δείχνει η χώρα να επιστρέφει περί τα 50 χρόνια πίσω, συνέβη τον Απρίλιο που μας πέρασε. Τότε το Λιμεναρχείο συνέλαβε τον Σεραφείμ Κανδύλα όταν αυτός φτάνοντας στο λιμάνι των Χανίων βρέθηκε να μεταφέρει προϊόντα κλωστικής κάνναβης. Ακολούθησε έρευνα με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο στο σπίτι του όπου και συνελήφθησαν μεταξύ άλλων σαπούνια κάνναβης και συσκευασμένες χυλοπίτες φτιαγμένες από αλεύρι κλωστικής κάνναβης…

Χαρακτηριστικό είναι τόσο το κατηγορητήριο που απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία, όσο και η τότε ανακοίνωση του Λιμεναρχείου.

Δείτε το κατηγορητήριο σε μεγαλύτερο μέγεθος κάνοντας διπλό κλικ επάνω στην εικόνα.

Τόσο στο κατηγορητήριο όσο και στην τότε ανακοίνωση του Λιμεναρχείου, ως προϊόντα εγκλήματος περιγράφονται και απεικονίζονται σαπούνια κάνναβης, χυλοπίτες με κάνναβη, ανθοί κλωστικής κάνναβης από νόμιμη σπορά του 2016 και βρώσιμο σπορέλαιο κλωστικής κάνναβης.

Η Ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, με τις συλλήψεις των εμπορευμάτων αναρτημένη στο διαδίκτυο, εδώ.

Όσα εξελίχθηκαν στις 18 Απριλίου 2018 στα Χανιά…

…Θύμιζαν εικόνες μιας άλλης εποχής. Ο κ. Κανδύλας αφού συνελήφθη από το Λιμενικού, οι Αρχές παρήγγειλαν να γίνει έλεγχος και στο σπίτι του. Εκεί ανακαλύφθηκαν οι χυλοπίτες… και κατά την ελληνική παράδοση συνελήφθησαν.  Η εισαγγελέας μάλιστα άσκησε δίωξη στον κ. Κανδύλα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και τον άφησε ελεύθερο ορίζοντας ως δικάσιμη της υπόθεσής του την 15η Οκτωβρίου.
.
«Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, τρία μετά τις εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου, δύο χρόνια μετά τη νόμιμη σπορά κλωστικής κάνναβης… κοιτάζω και ξανακοιτάζω το ημερολόγιο να σιγουρευτώ ότι είναι 2018″
…μας είπε τότε τηλεφωνικά.
 .
Ο Σεραφείμ Κανδύλας είναι πρόσωπο γνωστό τόσο στις Αρχές των Χανίων όσο και στο πανελλήνιο μιας και καλλιέργησε νόμιμα κλωστική κάνναβη στα Χανιά το 2016, ενώ αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία του κινήματος για την ορθολογικής και αντιαπαγορευτική αντιμετώπιση του φυτού. Εκτός των άλλων υπήρξε ιδιοκτήτης του Kannabis Shop που λειτούργησε στην πόλη το 1998, πριν οι τότε Αρχές το κλείσουν συλλαμβάνοντας τα εσώρουχα από κάνναβη που αυτό πουλούσε… Η δικαστική μάλιστα περιπέτεια του μετά από τόσα χρόνια συνεχίζεται και ο ίδιος δεν έχει αποζημιωθεί για τη ζημιά που υπέστη τότε.
 .
Εκτός των άλλων ο κ. Κανδύλας εκπροσώπησε τον συνεταιρισμό Kannabio κατά την πρόσφατη συζήτηση του νέου νόμου στη Βουλή, ενώ είναι και ένας από τους ομιλητές της διημερίδας της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος που πραγματοποιείται στο τέλος του μήνα.
 .
Πολλά μπορεί κανείς να σχολιάσει για τη συνεννόηση, την ενημέρωση ή ακόμη και την προθυμία των Αρχών να αντιληφθούν τα νέα δεδομένα σχετικά με το φυτό, ίσως ακόμη και για την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλει το νόμο -που εάν σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζονταν δε θα συλλαμβάνονταν αθώοι πολίτες. Οι παραπάνω όμως εικόνες ίσως είναι πιο εύγλωττες.

Αναλυτικότερα για τις «ναρκωτικές χυλοπίτες» στα παρακάτω δημοσιεύματα και αφιερώματα: