Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μίλησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ1 ξεκαθαρίζοντας κάπως το τοπίο σχετικά με τη φαρμακευτική κάνναβη στη χώρα μας. Στη συζήτηση συμμετείχε και η Jackie Poitras.
Μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά με τον “Οδικό Χάρτη Νομιμοποίησης της Κάνναβης” στη χώρα μας εδώ:

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Υπουργού:
*Νόμιμη η εισαγωγή και η εμπορία των σκευασμάτων κάνναβης στη χώρα.
*Mπορούν οι φαρμακευτικές εταιρείες να υποβάλουν αίτημα στον ΕΟΦ ώστε να εγκριθούν τα σχετικά σκευάσματα και να μπορούν τα φάρμακα αυτά να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.
*Βάσει της ΚΥΑ τα φάρμακα μπορούν να χορηγούνται μέσω των φαρμακείων με δίγραμμες συνταγές (με ένα πιο αυστηρό πλαίσιο από άλλα φάρμακα).
*To επόμενο βήμα για την καλλιέργεια και την επεξεργασία της κάνναβης περιλαμβάνει την νομοθετική ρύθμιση της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της στην Ελλάδα. “Υπάρχει και το σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον”.
Χρειάζεται βέβαια αλλαγή στο νόμο, “έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση και σύντομα θα είμαστε σε θέση να το δρομολογήσουμε και αυτό”.
*Σχετικά με την ευρύτερη την αποποινικοποίηση της κάνναβης, “το θέμα δεν αφορά στενά το Υπουργείο Υγείας, αφορά και το Υπουργείο Υγείας βέβαια, αλλά σε ένα μόνο μέρος του. Οπότε είναι θέμα μιας ευρύτερης συζήτησης”.
*Σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ θα ρυθμιστούν σύντομα με κανονιστική εγκύκλιο οι όροι και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και το ποιές ειδικότητες γιατρών θα μπορούν να τα συνταγογραφούν.