Δημοκρατική Συμπαράταξη: νομιμοποίηση της κατοχής μικρής ποσότητας κάνναβης για ασθενείς

Αριστερότερα… της κυβέρνησης δείχνει να βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο θέμα της κάνναβης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Φαρμακευτική Κάνναβη, οι επισημάνσεις του βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Κώστα Μπαργιώτα περιελάμβαναν προβληματισμούς τόσο για το πως με την ακολουθούμενη τακτική οι ασθενείς «θα δουν φως» πριν περάσει μια τριετία, όσο και για την αποποινικοποίηση μικροποσοτήτων του φυτού για την ιατρική του χρήση ώστε οι ασθενείς να μην έχουν και την αγωνία της σύλληψης:

«Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια δήλωση πολιτικής βούλησης, την οποία τη βλέπω θετικότατα, η οποία, όμως, θα υλοποιηθεί, αν και όποτε, μετά από κάποια χρόνια. Καταλαβαίνω ότι είναι ευαίσθητο το θέμα, όμως με τον τρόπο που περιγράφεται στο νομοσχέδιο, η διάθεση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς θα προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από καλλιέργειες εντός συνόρων.

 Άρα δεν μπορεί να εισαχθεί τίποτα αύριο. Κανένα έτοιμο σκεύασμα με έγκριση για παράδειγμα στη Γερμανία ή στον Καναδά, όπου υπάρχουν φαρμακευτικά ή έλαια ή εκχυλίσματα, δεν μπορεί να εισαχθεί στη χώρα. 

Αυτό σημαίνει, ότι τα επόμενα 2 με 3 χρόνια με τον τρόπο που είναι δομημένο το νομοσχέδιο και την ελληνική γραφειοκρατία, δεν υπάρχει τίποτα. 

Συζητάμε για το μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα στηθούν καλλιέργειες και μονάδες μεταποίησης και θα ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο το οποίο με τον πρόχειρο τρόπο που είναι διατυπωμένο το νομοσχέδιο στην καλύτερη περίπτωση θα αργήσουνε πάρα πολύ».

Σχολίασε επίσης ότι θα πρέπει να επιτραπεί η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης: «Το να στερήσεις τη διάθεση ενός φαρμάκου, και μάλιστα σε ομάδες ασθενών με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως είναι οι καρκινοπαθείς του τελικού σταδίου και οι χρόνιοι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας λόγω προκαταλήψεων ή φόβου, είναι – και ηθικά ενδεχομένως – απαράδεκτο. Δε βλέπω, γιατί να μην υπάρχει διαθέσιμο ένα φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να ανακουφίσει ασθενείς με βαριά προβλήματα, πάντα σε συζήτηση με το γιατρό του και σε ελεγχόμενο περιβάλλον» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Τι φέρνει τελικά ο νόμος για την κάνναβη; || Μια κριτική ματιά… σε όσα ο νόμος δεν ορίζει…

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις παραλείψεις του νομοσχεδίου όσον αφορά στην αδειοδότηση της ινδικής κάνναβης, επισημαίνοντας ότι «Αν ο ΕΟΦ προσπαθήσει να αδειοδοτήσει με το κείμενο νομικό πλαίσιο αρκετές μορφές ιατρικής κάνναβης, θα έχει πρόβλημα. Υπάρχει το θέμα κατά πόσο μπορούμε εύκολα και γρήγορα να περάσουμε στη διάθεση προϊόντος ινδικής κάνναβης για φαρμακευτική χρήση μέσω του ΕΟΦ, αν υπάρχει το νομικό πλαίσιο. 

Αν δεν υπάρχει, όμως, θα πρέπει να το δημιουργήσουμε και δυστυχώς το νομοσχέδιο δεν κάνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Όπως δεν κάνει και κανένα βήμα, για να περάσω και στο επόμενο θέμα της πηγής και από πού προέρχεται το φυτό…

 στη νομιμοποίηση της κατοχής μιας μικρής ποσότητας από έναν ασθενή που έχει για παράδειγμα σκλήρυνση κατά πλάκας

 Αν ένας τέτοιος ασθενής αύριο συλληφθεί με μια μικροποσότητα ινδικής κάνναβης, κινδυνεύει να πάει με την κανονική διαδικασία».

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε: Ο Οδικός Χάρτης της νομιμοποίησης στην Ελλάδα