Δωρεάν για τους ασθενείς η φαρμακευτική κάνναβη στη Σικελία

Η Περιφέρεια της Σικελίας θα καλύψει τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι ασθενείς που χρησιμοποιούν κάνναβη για θεραπευτικό σκοπό. Αυτό προβλέπεται από διάταγμα που υπέγραψε ο σύμβουλος για την υγεία Ruggero Razza και μεταδίδουν τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης. σύμφωνα με το ελληνικό περιοδικό You May Say…

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οι Ιταλοί μπορούν να καλλιεργούν στα σπίτια τους μικρό αριθμό δέντρων κάνναβης χωρίς να διώκονται, η ανακοίνωση για δωρεάν παροχή φαρμάκων κάνναβης στην Περιφέρεια της Σικελίας αλλάζει ριζικά τον χάρτη όσων γνωρίζαμε ως «Ευρωπαϊκά δεδομένα» και πιθανά να δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων σε ό,τι αφορά στην παροχή κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το φάρμακο θα είναι δωρεάν για ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο και νευροπαθητικό πόνο και σπαστικότητα από τη σκλήρυνση κατά πλάκας και οι οποίοι θα στραφούν σε δομές δημόσιας υγείας.

Εναπόκειται στους ειδικευμένους για τις παθήσεις αυτές γιατρούς από τις περιφερειακές δομές δημόσιας υγείας, τα κέντρα νευρολογίας και θεραπείας πόνου, να συνταγογραφήσουν την κάνναβη για ασθενείς για μέγιστη διάρκεια χορήγησης τους έξι μήνες. Τα σχετικά παρασκευάσματα μπορούν να αναζητηθούν από τους ασθενείς στα νοσοκομειακά φαρμακεία. Επί του παρόντος, όμως, στη Σικελία, αυτά τα φαρμακεία δεν παρέχουν το φάρμακο, οπότε το σχετικό διάταγμα απαιτεί από την περιφέρεια να υπογράψει συμφωνίες με ιδιώτες.

Πέντε ιδιωτικά φαρμακεία που παράγουν σκευάσματα κάνναβης βρίσκονται στο Αγκριτζέντο, την Κατάνια, το Παλέρμο, την Ραγκούζα και τα Συρακούσες σύμφωνα με τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Το διάταγμα της Περιφέρειας της Σικελίας είναι αποτέλεσμα διεργασιών που διεξάγεται εδώ και ένα χρόνο: προϋπήρξαν συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων στις οποίες συμετείχαν ο Σύμβουλος για την Υγεία της Περιφέρειας αλλά και ενώσεις πολιτών και πολιτών που φέρουν την ιδιότητα του ασθενή.

 «Ναι» και στα βρώσιμα και πόσιμα προϊόντα με κάνναβη

Την ίδια στιγμή, από τις 16 Ιανουαρίου με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του διατάγματος που καθορίζει τους περιορισμούς ένταξης της THC στα συστατικά των τροφίμων, ανοίγει αμετάκλητα ο δρόμος της νομοθετικής ρύθμισης της αγοράς βρώσιμων και πόσιμων προϊόντων που περιέχουν συστατικά της κάνναβης στη γειτονική χώρα.

Ως γνωστόν η THC, η Δ9 Τετραϋδροκανναβινόλη είναι η ψυχοτρόπος ουσία του φυτού και για αυτό και το συστατικό της κάνναβης του οποίου η ρύθμιση αποτελεί πάντοτε «το αγκάθι» όσο αφορά τη νομιμότητα ή όχι. Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του σχετικού διατάγματος, οι Ιταλοί θα γνωρίζουν με σαφήνεια εάν και σε ποια ποσότητα θα περιέχεται η επιτρεπόμενη κάνναβη σε διατροφικά προϊόντα, όπως τα μπισκότα, το ψωμί, το αλεύρι, το  λάδι και μία σειρά ακόμη προϊόντα που η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια.

Το διάταγμα του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας καθορίζει πως το ανώτατο όριο του περιεχομένου THC και των επεξεργασιών της (αλεύρι κλπ) θα είναι 2 mg ανά κιλό, ενώ για το λάδι από σπόρους κάνναβης 5 mg ανά κιλό.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της συνομοσπονδία αγροτικών προϊόντων Coldiretti «παρέχονται πλέον απαντήσεις σε εκατοντάδες αγροτοπαραγωγικές εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτού του είδους τις καλλιέργειες». Όπως τονίζουν οι Ιταλοί παραγωγοί και καλλιεργητές της συνομοσπονδίας οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κάνναβης στην Ιταλία έχουν δεκαπλασιασθεί την τελευταία πενταετία περνώντας από τα 400 εκτάρια το 2013 στα σχεδόν 4.000 το 2018. Ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις τους είναι ότι μέχρι το 2040 τα εκτάρια που θα χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια κάνναβης θα ξεπερνούν τα 100.000.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, La Repubblica, Corriere della Sera, Il Messaggero, Huffingtonpost