Δραγασάκης: Ειδικό καθεστώς για τις κινηματογραφικές παραγωγές και την κάνναβη

«Τα κέρδη που βγαίνουν στην Ελλάδα πρέπει να μένουν στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι αυτονόητο. Σε περιόδους ανόδου τα κέρδη φεύγουν στο εξωτερικό και σε περιόδους κρίσεων δεν επιστρέφουν. Υπήρξαν τμήματα της επιχειρηματικότητας που εξασφάλισαν το εύκολο κέρδος λόγω προσβάσεων στην εξουσία και όχι προσβάσεων στην τεχνολογία. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε και το ξεπερνάμε σιγά-σιγά».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε εχτές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις: Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις».

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομίας, είπε μεταξύ άλλων ότι οι καλές πρακτικές του ΕΣΠΑ θα επεκταθούν στη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η νομοθεσία για το ΠΔΕ θα κωδικοποιηθεί μέσα στο χρόνο για πρώτη φορά από το 1952.

Νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις

Επίσης θα ψηφιστεί νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις που θα περιλαμβάνει ειδικές προβλέψεις για τις στρατηγικές βιομηχανικές επενδύσεις, θα διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος της χρυσής βίζας και θα δημιουργηθεί ειδικό καθεστώς για τις κινηματογραφικές παραγωγές, την φαρμακευτική κάνναβη, κ.ά..

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η εικόνα που έχουν πολλοί στο εξωτερικό για τη χώρα είναι χειρότερη από την εντύπωση που αποκομίζουν όταν έρχονται εδώ – ενώ απαντώντας και σε ερώτηση, ανέφερε ότι ο ΣΕΒ πρέπει να κάνει μία επιλογή, καθώς κινείται μεταξύ εργοδοτικής οργάνωσης και ιδεολογικού μηχανισμού.

Διέκρινε εξάλλου τις επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες, λέγοντας ότι υπάρχει «ο καπιταλισμός της αρπαγής», συνήθως δημόσιων αγαθών, με νομότυπο τρόπο, η επιχειρηματικότητα επιβίωσης με συμπίεση των μισθών, αύξηση του ωραρίου εργασίας και κλοπή της εφορίας, και τέλος η επιχειρηματικότητα που θέλει να κερδίζει επενδύοντας στην τεχνολογία και την προστιθέμενη αξία παράγοντας κέρδη, φόρους και εισοδήματα.

Στην Ελλάδα, όπως είπε, η τελευταία κατηγορία είναι μικρή και πρέπει να αυξηθεί. Η πρώτη πρέπει να καταπολεμηθεί και στη δεύτερη να δοθεί μία διέξοδος.

Ο κ. Δραγασάκης παρουσίασε τους άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου που βρίσκεται σε συζήτηση με τους εταίρους, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει διαβούλευση και στο εσωτερικό. Πρόκειται όπως είπε, για ένα κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση συνεννόησης με τους θεσμούς και θα είναι γνωστό σε όλους, προκειμένου και οι αγορές να υπολογίσουν τα ρίσκα και ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι υποχρεώσεις έχουμε.

«Αν για παράδειγμα αποφασίσουμε να αυξήσουμε τον βασικό μισθό ή να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα πρέπει να το καταγράψουμε εκεί. Το πρώτο κεφάλαιο του αναπτυξιακού σχεδίου είναι η δημοσιονομική πορεία που πρέπει να διαφυλαχθεί, κάτι που όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε στο μέλλον να διαπραγματευτούμε τα πλεονάσματα.

Για τη φορολογική πολιτική, το δημοσιονομικό πλαίσιο αναμένεται σε ορίζοντα ενός μήνα, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρχει χώρος 3-3,5 δισ. ευρώ που θα συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί. Στο σχέδιο θα περιλαμβάνονται οι στόχοι και τα μέσα για την ανάπτυξη με αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και ο τρόπος υλοποίησης του σχεδίου», ανέφερε.

Επανέλαβε δε, ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου ή προληπτικής γραμμής, καθώς όπως είπε, προχωρούμε σε έξοδο αντίστοιχη με τις άλλες χώρες.

Τέλος, σε ερώτηση για το ύψος του στόχου των επενδύσεων, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε «είμαστε ρεαλιστές και έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της βουλησιαρχίας», θέτοντας τον πήχη στα 22 δισ. ευρώ και καλώντας τα μέλη του ΣΕΒ να πείσουν τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα ώστε να ξεπεράσουμε και το στόχο των 36 δισ. ευρώ που θέτει ο Σύνδεσμος.

Πηγή: TVXS