Από το 2017 η κάνναβη συνταγογραφείται στη Γερμανία. Μέσα στους επόμενους μήνες η φαρμακοβιομηχανία Aphria ξεκινά, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης στη βόρεια Γερμανία.
Από το Μάρτιο του 2017 η κάνναβης συνταγογραφείται πλέον και στη Γερμανία. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η φυσική αυτή ναρκωτική ουσία επιδρά θετικά σε σπασμούς της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή σε χρόνιους πόνους. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ιατρικό Επιμελητήριο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, υπάρχουν πλήθος ενδείξεις ότι η χρήση ιατρικής κάνναβης αντιμετωπίζει τα φαινόμενα ναυτίας και εμετικών τάσεων μετά από χημειοθεραπείες ή δρα καταπραϋντικά στις επιπτώσεις του συνδρόμου Τουρέτ.
Προς το παρόν η ιατρική κάνναβη εισάγεται από το εξωτερικό εν μέρει και από τον Καναδά, στον οποίο εδρεύει η μητρική φαρμακοβιομηχανία Aphria. Η κατασκευή των ειδικών εγκαταστάσεων στο βορειογερμανικό κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταϊν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος 5 με 6 σοδειές το χρόνο
O Χέντρικ Κνοπ (δεξιά), διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Aphria, μαζί με τον πολιτικό μηχανικό Τόρστεν Κόλις μπροστά στο κεντρικό κτίριο της εγκατάστασης.
«Τα δενδρύλλια δεν πρόκειται να δουν το φως της μέρας», δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Χέντρικ Κνοπ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Aphria. Σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία τα φυτά θα καλλιεργούνται υπό ιδανικές συνθήκες με τεχνητό φως, έτσι ώστε να μεγαλώνουν και να ανθούν σε χρόνο ρεκόρ. Ο αέρας στις ειδικές αίθουσες θα ανανεώνεται έως και 90 φορές τη μέρα, η θερμοκρασία θα βρίσκεται σταθερά στους 23 βαθμούς, ενώ η υγρασία δεν θα ξεπερνά το 55%. Λόγω των ισχυρών λαμπτήρων στις αίθουσες όλοι οι συνεργάτες θα φορούν υποχρεωτικά γυαλιά ηλίου. «Με τις ιδανικές συνθήκες ελπίζουμε να έχουμε 5 με 6 σοδιές το χρόνο, ενώ στη φύση τα δενδρύλλια ανθούν μόνο μια φορά το χρόνο», εξηγεί ο Χέντρικ Κνοπ.
Η καλλιέργεια στις εγκαταστάσεις της Aphria θα γίνεται με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Περιμετρικά των κτιρίων θα υπάρχουν αισθητήρες καθώς και κάμερες που θα καταγράφουν όσους προσπαθήσουν να πλησιάσουν. Παρόμοια θα είναι η εικόνα και εντός του κτιρίου. «Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να εισέλθει μόνος του εκεί όπου γίνεται η καλλιέργεια», τονίζει ο Χέντρικ Κνοπ. Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά, οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν ότι σε περίπτωση που προκύψει κάνναβη που δεν πληροί τα αυστηρά κριτήρια, θα καίγεται σε ειδικούς φούρνους έτσι ώστε τίποτα να μην μεταφερθεί εκτός των εγκαταστάσεων.
Πηγή: Deutsche Welle