Δύο νέες έρευνες με αντικείμενο την κάνναβη, ξεκίνησαν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Αν και η Πολιτεία δείχνει με τα πρόσφατα μέτρα της να στοχεύει στην αποθάρρυνση της καλλιέργειας της κάνναβης στη χώρα μας, η έρευνα γύρω από τις ιδιότητες του φυτού συνεχίζεται.

Έτσι δύο νέα ερευνητικά προγράμματα με διάρκεια 30 μηνών ξεκίνησαν την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020.

Το πρώτο αφορά την πλήρη αξιοποίηση του κορμού της κάνναβης για την δημιουργία βιοσύνθετων υλικών που αντικαθιστούν την ξυλεία από δέντρα και το πλαστικό και συμμετέχουν  σε αυτό το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

H δεύτερη έρευνα εξετάζει την επίδραση της Κανναβιδιόλης (CBD) στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του αυτισμού. Σε αυτήν συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ακολουθεί το αναλυτικό δελτίο τύπου του Συνεταιρισμού ΚΑΝΝΑΒΙΟ που συνεργάζεται και στα δύο αυτά έργα.

Συμμετοχή της ΚΑΝΝΑΒΙΟ σε δύο ερευνητικά έργα με καινοτόμες εφαρμογές της βιομηχανικής κάνναβης

Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την συμμετοχή της σε δύο ερευνητικά έργα που εντάχθηκαν στον Β’ κύκλο του προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και αφορούν καινοτόμες εφαρμογές της βιομηχανικής κάνναβης.

Το πρώτο αφορά την πλήρη αξιοποίηση του κορμού της κάνναβης για την δημιουργία βιοσύνθετων υλικών που αντικαθιστούν την ξυλεία από δέντρα και το πλαστικό, ενώ το δεύτερο εξετάζει την θετική επίδραση της Κανναβιδιόλης (CBD) και των υπόλοιπων φυτοκανναβινοειδών στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του αυτισμού. Η υλοποίηση και των δύο έργων ξεκίνησε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, ενώ η διάρκειά τους θα είναι 30 μήνες μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 2022.

Το πρώτο ερευνητικό έργο έχει τίτλο «Πράσινα και ανακυκλώσιμα ή/και κομποστοποιήσιμα σύνθετα προϊόντα με βελτιωμένες ιδιότητες από απόβλητα βιομηχανικής κάνναβης στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας». Στο έργο συμμετέχουν δύο επιχειρήσεις (CHIMAR HELLAS ΑΕ & KΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ) και δύο ερευνητικοί φορείς, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ερευνητικό Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ξύλου και Ξυλοκατασκευών) & το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Πολυμερών & Χρωμάτων του Τμήματος Χημείας και το εργαστήριο Ακτίνων Χ, Οπτικού χαρακτηρισμού και Θερμικής Ανάλυσης του Τμήματος Φυσικής).

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέων σύνθετων προϊόντων από αγροτικά υπολείμματα (μη αξιοποιήσιμα μέρη των στελεχών της βιομηχανικής κάνναβης) και βιοπολυμερών από ανανεώσιμες πηγές ή ανακυκλώσιμα υλικά. Συγκεκριμένα, θα γίνει διαχωρισμός του εξωτερικού από το εσωτερικό μέρος του βλαστού του φυτού βιομηχανικής κάνναβης με ειδικό μηχάνημα από-ίνωσης. Το εσωτερικό ξυλώδες τμήμα θα τεμαχιστεί κατάλληλα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μοριοσανίδων αντί ξύλου (Wood Based Panels – WBP). Οι ίνες από το εξωτερικό μέρος του φλοιού θα χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτικά υλικά ανακυκλωμένου πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) και βιο-πολυεστέρων από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, προκειμένου να κατασκευαστούν σύνθετα προϊόντα αντίστοιχα των προϊόντων πλαστικό/ξύλο (Wood Plastic Composite-WPC).

Τα προτεινόμενα προϊόντα τύπου WBP και WPC είναι καινοτόμα και θα κατασκευαστούν για πρώτη φορά στα πλαίσια αυτού του έργου. Κύριο πλεονέκτημα των νέων αυτών προϊόντων είναι το χαμηλότερο κόστος και βάρος, αλλά και η αυξημένη φιλικότητά τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον, αφού θα είναι δυνατή η κομποστοποίηση ή και ανακύκλωσή τους, ανταποκρινόμενα στις επιταγές της κυκλικής οικονομίας.

Το δεύτερο ερευνητικό έργο έχει τίτλο «Προκλινικός έλεγχος της αποτελεσματικότητας αγωνιστών και ανταγωνιστών του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος σε ζωικό μοντέλο αυτισμού – Επίμυς Fmr1 KO». Στο έργο εκτός από την ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, συμμετέχουν η εταιρεία PHARMAGNOSE Α.Ε. που λειτουργεί ως τεχνοβλαστός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που εκπροσωπείται από το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εκπροσωπείται από τον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, το Πανεπιστήμιο Πατρών που εκπροσωπείται από την ομάδα Νευροφυσιολογίας του Εργαστηρίου Φυσιολογίας, Τμήματος Ιατρικής, και τέλος το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που εκπροσωπείται από τον Τομέα Βασικής Έρευνας.

Το έργο σκοπεύει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αγωνιστών και ανταγωνιστών του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος σε ζωικό μοντέλο του αυτισμού. Θα διερευνήσουμε το βιοφαινότυπο του συγκεκριμένου προκλινικού μοντέλου αυτισμού εστιάζοντας στο ενδοκανναβινοειδές και στο γλουταματεργικό σύστημα νευροδιαβίβασης, καθώς και στους σχετιζόμενους μηχανισμούς πλαστικότητας του εγκεφάλου, με συμπεριφορικές, ηλεκτροφυσιολογικές, κυτταρικές και μοριακές προσεγγίσεις. Θα αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα εκχυλισμάτων βιομηχανικής κάνναβης, απομονωμένων φυτοκανναβινοειδών και συνθετικών κανναβινοειδών για την τροποποίηση αυτού του ενδοφαινότυπου και την ανάσχεση της συμπτωματολογίας αυτισμού, όπως αυτή προσομοιώνεται με τη χρήση του πειραματικού μοντέλου επίμυος Fmr1KO. Το έργο αναπτύσσεται σε πολλαπλά επίπεδα, από το σπόρο και τον ανθό της κάνναβης, έως τη νευροβιολογία και τη θεραπευτική διαταραχών του ΚΝΣ, διαμέσου της φαρμακογνωσίας και της χημείας φυσικών προϊόντων.

Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ θα έχει ουσιαστικό ρόλο και στα δύο έργα, καλλιεργώντας και προμηθεύοντας βιολογική κάνναβη, ενώ θα συμμετέχει ενεργά στην έρευνα και ανάπτυξη των καινοτόμων εφαρμογών, στην τεκμηρίωση της χρησιμότητας της βιομηχανικής κάνναβης και στην τακτική διάχυση των αποτελεσμάτων των έργων. Απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε ερευνητικές ομάδες και φοιτητές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την πορεία των έργων ή να μας εντάξουν σε ανάλογες ερευνητικές προτάσεις γύρω από την κάνναβη να έρθουν σε επαφή μαζί μας στο info@kannabio.gr

Η κάνναβη αφήνει πλέον το στίγμα της στην έρευνα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ

Παραγωγικός συνεταιρισμός βιολογικής κάνναβης.

Βόλος, Μαγνησία.