Έχει η κάνναβη ημερομηνία λήξης;

Μπαγιατεύει άραγε η κάνναβη; Έχει ημερομηνία λήξης; Ποιός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αποθήκευσής της;
.
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου η χρήση του φυτού για ιατρικούς σκοπούς είναι από πέρυσι νόμιμη, αυτά οφείλουν να είναι ερωτήματα σοβαρά μιας και αφορούν εκτός των άλλων στην αποτελεσματικότητα «του φαρμάκου» αλλά και στην ασφάλεια των ασθενών. Επίσης βέβαια, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου οι ασθενείς δεν έχουν ακόμη λάβει από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας την κάνναβη ως φάρμακο ενώ η μαύρη αγορά αλωνίζει… ερωτήματα σαν τα παραπάνω ίσως προκαλούν και μια ελαφρά θυμηδία.
.
Τα πράγματα βέβαια ίσως να μην είναι τόσο δύσκολα για την Πολιτεία, δε χρειάζεται «να σκάψει την πέτρα» για να γράψει μια συνταγή. Υπάρχουν μέρη του πλανήτη όπου η σχετική εμπειρία είναι πολυετής και αξιοποιήσιμη.
.
Στη Μασαχουσέτη λοιπόν όπου εδώ και χρόνια οι ασθενείς μπορούν να προμηθεύονται την κάνναβη σε ξηρά μορφή ως φάρμακο, ο ειδικευμένος στη θεραπευτική της χορήγηση, ιατρός κ. Tishle, δημοσιεύει για τους ασθενείς μια σειρά συμβουλών. Σας τις μεταφέρουμε καθώς στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν νόμιμα άνθη του φυτού -με περιεκτικότητα μικρότερη του 0,2% σε THC:

Χάνει η κάνναβη την ισχύ της με την πάροδο του χρόνου;.

Η THC -Tετραϋδροκανναβινόλη είναι το κανναβινοειδές που είναι υπεύθυνο για πολλά οφέλη της κάνναβης. Είναι επίσης υπεύθυνη για την ψυχοτρόπο δράση της. 
.
Τα επίπεδα της THC στην κάνναβη κυμαίνονται, ανάλογα με τo είδος του φυτού αλλά και τις συνθήκες της καλλιέργειας. Για παράδειγμα, πολλά φυτά που προορίζονται για ευφορική χρήση έχουν πολύ υψηλά επίπεδα THC (30% έως 35%) και κατά συνέπεια πολύ χαμηλά επίπεδα άλλων κανναβινοειδών που είναι σημαντικά για τα οφέλη της κάνναβης για την υγεία.
.

Τα οφέλη και η δράση των τερπενοειδών της κάνναβης που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας στον Οδηγό Φαρμακευτικής Φύσης του φυτού. Μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα το βιβλίο από εδώ.

.
Ανεξάρτητα από το πόση πολύ ή λίγη THC υπάρχει σε ένα φυτό, αυτή μπορεί όταν εκτίθεται στον αέρα και τη ζέστη να μετατραπεί σε μια νέα ουσία που ονομάζεται CBN (Cannabinol). Αυτή η διαδικασία δεν κάνει την κάνναβή σας τοξική ή επικίνδυνη, αλλά αλλάζει τα θεραπευτικά της αποτελέσματα. Το CBN έχει μια υπνωτική δράση (soporific). Ως εκ τούτου, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα CBN, η κάνναβη θα τείνει να σας νυστάζει.
.
Αλλά τα κανναβινοειδή δεν είναι τα μόνα συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα της κάνναβης, ούτε τα μόνα συστατικά της που μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Τα τερπενοειδή που είναι κι αυτά συστατικά της κάνναβης (αναλυτικότερα στοιχεία για αυτά θα βρείτε στον Οδηγό Φαρμακευτικής Χρήσης της Κάνναβης) είναι ουσίες που εξατμίζονται με την πάροδο του χρόνου εάν εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία. Κι αυτό είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει την θεραπευτική ισχύ της κάνναβης..

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσετε την κάνναβη;.

Ο στόχος είναι να κρατήσετε την κάνναβη μακριά από το φως και τη θερμότητα, τους παράγοντες που προκαλούν την αλλαγή της THC σε CBN και την «εξάτμιση» των τερπενοειδών της.

Tο βάζο είναι χρωματισμένο, γεγονός που βοηθά στο να αποκλείσετε το φως. Μην αγοράζετε απλά πλαστικά, τα οποία είναι διαφανή και δεν κρατούν το φως μακριά.

  • Αποθηκεύσετε την κάνναβη σε μικρά, ελαφριά, αεροστεγή δοχεία, τα οποία μπορείτε εύκολα να βρείτε στο Amazon ή σε άλλους ηλεκτρονικούς λιανοπωλητές για $ 20 ή λιγότερο.
  • Κρατήστε τα καπάκια στεγανά σφραγισμένα και βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει τα βάζα με την κάνναβη κάπου δροσερά και στεγνά.
  • Αποφύγετε την αποθήκευση της κάνναβής σας στο ψυγείο ή τον καταψύκτη επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπύκνωση, -οδηγώντας ενδεχομένως στην ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων. Πάντα αποφεύγουμε την ανάπτυξη υγρασίας μέσα ή γύρω από το φάρμακο.
  • Εάν έχετε παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι, αποθηκεύστε το φάρμακό σας σε ένα ψηλό ράφι που είναι αδύνατο να φθάσουν. Μπορείτε ακόμη να κρατήσετε τα βάζα σας  μέσα σε ένα κλειδωμένο κιβώτιο για πρόσθετη προστασία.
  • Πάντα ακολουθείτε τις οδηγίες ασφάλειας και τις ημερομηνίες λήξης που βρίσκονται στην ετικέτα των βρώσιμων ή πόσιμων προϊόντων που περιέχουν κάνναβη. Ακόμη κι αν η καλής ποιότητας κάνναβη «δε χαλάει» μπορεί να μη συμβεί το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά του φαγητού ή του ποτού.
  • Η κάνναβη θα πρέπει να είναι στεγνή και ελαφρά κολλώδης όταν την αγοράζετε, ποτέ υγρή ή «χλιαρή».
Το κείμενο με τις συμβουλές του κ. Tishle τελειώνει με την παρακάτω επισήμανση όπου στη δική μας πλευρά του πλανήτη δείχνει ως τραγική ειρωνεία: Οι ασθενείς μπορούν να είναι σίγουροι ότι η Μασαχουσέτη έχει ορισμένους από τους αυστηρότερους κανονισμούς του έθνους όσον αφορά τον τρόπο δοκιμής των φυτών κάνναβης και την ασφάλειά τους.
.

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα:

The Growth Op: Is it possible for medical cannabis to go bad?