Εγκρίθηκε από την Κυπριακή Βουλή ο νόμος για την κάνναβη

Πράσινο φως άναψε σήμερα η Βουλή της Κύπρου στα νομοσχέδια και τους κανονισμούς που θα επιτρέπουν στη χώρα τόσο την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης για συγκεκριμένες ασθένειες αλλά και της βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης για σκοπούς παραγωγής ρούχων και άλλων προϊόντων. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ του το Κανάλι Έξι με το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη θα επιτρέπεται η καλλιέργεια, η παραγωγή, η εισαγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης και τη διαδικασία παροχής φαρμακευτικής κάνναβης στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς.

Με τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων που εγκρίθηκε η ποσότητα κάνναβης που θα παραχωρείται θα αποτελεί ευθύνη των ειδικών ιατρών που συνταγογραφούν, φτάνει να κατέχουν την απαραίτητη εκπαίδευση.

Η παροχή κάνναβης θα επιτρέπεται όχι μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές αλλά όταν ο εκάστοτε ιατρός το κρίνει σκόπιμο

Η καλλιέργειά της θα γίνεται σε ειδικά αδειοδοτημένες μονάδες και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Η Βουλή ενέκρινε τροπολογίες του ΔΗΚΟ που προβλέπουν παραχώρηση αδειών σε 3 εταιρείες οι οποίες θα πρέπει να καταβάλουν 500.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν την άδεια και 30.000 ευρώ τον χρόνο για ανανέωση της.

Με τους κανονισμούς που ψηφίστηκαν θα επιτρέπεται επίσης το εμπόριο σπόρων για βιομηχανική κάνναβη και τίθεται το πλαίσιο για καθορισμό κριτηρίων για παραχώρηση άδειας για την εμπορία. Προβλέπονται ακόμα έλεγχοι που θα καλύπτουν τους αγρούς παραγωγής, τους σπόρους, καθώς και την υποχρεωτική σφράγιση και σήμανση των συσκευασιών τους, με επίσημη ετικέτα.