Εγκρίθηκε το πρώτο σχέδιο κοινού Ευρωπαϊκού νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη

Με εντυπωσιακή πλειοψηφία εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το σχέδιο πρότασης που αφορά στη δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη. Συγκεκριμένα με 54 ψήφους υπέρ, 3 λευκές και 1 μόνο αρνητική στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Κοινοβουλίου  που έγινε την 1η Οκτωβρίου, εγκρίθηκαν οι βασικές αρχές μιας πιθανής κοινής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας η οποία ακόμη κι αν δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη-μέλη, θα αποτελέσει τη γενική, κοινή αρχή, συνεννόησης.

[Toυ Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Από ελληνικής πλευράς, οι μοναδικές προτάσεις βελτίωσης του πλαισίου έγιναν από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου.

Στις σχετικές τροπολογίες που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, ο κ. Κούλογλου σε συνεργασία με την Ευρωβουλευτή των Podemos Estefanía Torres Martinez πρότεινε:

  • Τη συμπλήρωση των θεραπευτικών εφαρμογών της κάνναβης με «τη νόσο του Alzheimer, του άσθματος, του καρκίνου, της νόσου του Crohn, της επιληψίας, και του γλαυκώματος, καθώς και στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και διαβήτη, το μετριασμό της δυσμηνόρροιας, στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης».
  • Την ξεχωριστή αναφορά στη χώρα μας και της προοπτικής της κάνναβης σε αυτήν:  «Στην Ελλάδα η αποποινικοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση στο προσεχές μέλλον αναμένεται να δημιουργήσει πλεόνασμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 7000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και 2000 σε αγροτικές περιοχές για την καλλιέργεια του φυτού».
  • Την αναφορά στα οφέλη μιας πιθανής αποποινικοποίησης: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποποινικοποίηση της κάνναβης σε πολλές χώρες έχει συρρικνώσει τη μαύρη αγορά και έχει μειώσει τις εγκληματικές δραστηριότητες, και επίσης ότι ασθενείς καταλήγουν στη φυλακή λόγω κατοχής μικροποσοτήτων κάνναβης για ιατρική χρήση, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνονται οι εθνικές δικαστικές αρχές με τέτοιου είδους υποθέσεις·
  • Τη δημιουργία ειδικού Τμήματος Κάνναβης στην Επιτροπή «που θα χρησιμεύσει εξίσου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σημείο αναφοράς·
  • Την έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς: «οι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής υλοποίησης της εκστρατείας·

Οι μοναδικές προτάσεις από Ελληνικής πλευράς κατατέθηκαν από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Αν και οι συγκεκριμένες τροπολογίες δεν εγκρίθηκαν, η έγκριση του πρώτου σχεδίου που είναι σχετικό με την ιατρική αξιοποίηση της κάνναβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί οπωσδήποτε μια καλή αρχή καθώς στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν το πλαίσιο αυτό μπορεί να βελτιωθεί και να διευρυνθεί.

Ακολουθεί η παραπομπή του εγκεκριμένου σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλώς εχόντων στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από οκτώ μήνες.

Η Ευρωπαϊκή αυτή κινητικότητα αντικατοπτρίζει το παγκοσμίως αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ιατρική κάνναβη. Στόχος είναι προφανώς η δημιουργία μιας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για το θέμα ώστε αφενός να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και αφετέρου η Ευρώπη να μην χάσει το τρένο μιας ταχύτατα ακμάζουσας βιομηχανίας.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο πρότασης ενός ενιαίου νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη

Η πρόταση αποσκοπεί στη συγκράτηση της παράνομης αγοράς κάνναβης, στoν έλεγχο των σημείων πώλησής της, στη δημιουργία φραγμών στην εκμετάλλευση των ανηλίκων και στην παροχή ασφαλούς πρόσβασης στην κάνναβη στους ασθενείς. Αναλυτικότερα το σχέδιο πρότασης αποσκοπεί στην:

  • Ύπαρξη μιας σαφούς διάκρισης μεταξύ της ιατρικής κάνναβης και των άλλων χρήσεων του φυτού.
  • Επιτάχυνση της έρευνας για την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς.
  • Εφαρμογή μιας κοινής Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα φάρμακα κάνναβης.
  • Ενθάρρυνση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας να μοιραστούν τη γνώση σχετικά με τα φάρμακα που βασίζονται στην κάνναβη.
  • Δημιουργία μιας συνολικής ρύθμισης της ιατρικής κάνναβης.

Τι ισχύει σήμερα στην Ευρώπη για την ιατρική κάνναβη

Επί του παρόντος κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τη δική της πολιτική σχετικά με την ιατρική κάνναβη με αποτέλεσμα… ένα μικρό χάος: Συχνά ιατρικά σκευάσματα κάνναβης κυκλοφορούν νόμιμα σε μία χώρα της Ένωσης και να είναι απαγορευμένα σε μια άλλη, ενώ ασθενείς που παίρνουν φάρμακα κάνναβης για παράδειγμα στη Γερμανία δε γνωρίζουν εάν μπορούν να συνεχίσουν την αγωγής του νόμιμα και χωρίς προβλήματα εάν ταξιδέψουν στην Κύπρο ή τη Σουηδία.

Ταυτόχρονα σε κάποιες από τις χώρες της Ένωσης επιτρέπεται η καλλιέργεια του φυτού αλλά απαγορεύεται η εισαγωγή του, ενώ σε άλλες επιτρέπεται η εισαγωγή σκευασμάτων κάνναβης αλλά απαγορεύεται η καλλιέργεια του φυτού…

Διαδραστικός Χάρτης της ομοθεσίας της θεραπευτικής κάνναβης στην Ευρώπη. Πηγή: Τalking Drugs, στοιχεία 10/2017

Διαβάστε επίσης : H Ευρώπη διερευνά τη δυνατότητα κοινής νομοθεσίας για την ιατρική κάνναβη