Εγκύκλιος του Υπ. Υγείας απαγορεύει την εισαγωγή υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου με Κανναβιδιόλη-CBD

Αναταραχή προέκυψε στους εισαγωγείς και εμπόρους υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχουν Κανναβιδιόλη-CBD μιας και το  Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία οι σχετικές εισαγωγές προϊόντων εφεξής απαγορεύονται.

Η σχετική εγκύκλιος με τίτλο «Οδηγίες για την Εφαρμογή του Νόμου 4419/2016 (ΦΕΚ 174/ τ. Ά/ 2016) ως προς την κατασκευή, πώληση, προβολή, παρουσίαση των προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών προϊόντων» δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια εχθές  23 Μαΐου και σήμερα πρώτη ημέρα εφαρμογής της στα Τελωνεία της χώρας επικράτησε ένα μικρό χάος μιας και οι εισαγωγείς σχετικών προϊόντων αγνοούσαν οτιδήποτε σχετικό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επίμαχη εγκύκλιος στην πέμπτη σελίδα της «κατά συνέπεια, δεν επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, η χρήση της Κανναβιδιόλης (CBD), που ως παράγωγο της επεξεργασίας της Κάνναβης χρησιμοποιείται ευρέως για φαρμακευτικούς και ιατρικούς σκοπούς και θεωρείται, επομένως, ότι δημιουργεί ευλόγως την εντύπωση ότι το προϊόν ωφελεί την υγεία».

Η παραπάνω εξήγηση, αν και δείχνει καταρχάς λογικοφανής, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι είναι πολλοί οι ασθενείς οι οποίοι ήδη χρησιμοποιούν την Κανναβιδιόλη μέσω της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, τα πράγματα, τουλάχιστον, περιπλέκονται όχι μόνο για τους εμπόρους-εισαγωγείς αλλά και για τους ασθενείς.

Εάν μάλιστα προσθέσουμε και την παράμετρο ότι τα ίδια σκευάσματα κυκλοφορούν ελεύθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα περί αθέμιτου ανταγωνισμού σχόλια των εισαγωγέων κάθε άλλο παρά αβάσιμα δείχνουν.

Για την ώρα τα σχετικά εμπορεύματα παραμένουν στο τελωνείο «σε εκκρεμότητα».

Μπορείτε να διαβάσετε και να μεταφορτώσετε (Download, αρχείο pdf) ολόκληρη τη σχετική εγκύκλιο πατώντας εδώ)