Είναι η κάνναβη αποτελεσματική κατά της λευχαιμίας;

Τι είναι η λευχαιμία;
Η λευχαιμία (leukemia) είναι ένας καρκίνος του μυελού των οστών και των κυττάρων του αίματος. Η ασθένεια επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια, προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό και την εξάντληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή οξυγόνου από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα, ενώ τα λευκά αιμοσφαίρια κατασκευάζονται στον μυελό των οστών και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενώ θεωρείται παιδική νόσος, η λευχαιμία συνήθως επηρεάζει τους ενήλικες. Συχνά κατατάσσεται σε μία από τις δύο κύριες κατηγορίες, την οξεία και την χρόνια. Η οξεία λευχαιμία εξελίσσεται γρήγορα σε πολύ σοβαρή ασθένεια. Η χρόνια λευχαιμία αρχίζει πιο αργά αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ δύσκολα αντιμετωπίσημη ασθένεια με την πάροδο του χρόνου.

[Πηγή HERB, “Is Cannabis Effective Against Leukemia?.  To άρθρο είναι στηριγμένο στη μετάφραση του Σϊμου Δαλκυριάδη]

Πώς θεραπεύεται η λευχαιμία;

Οι τυπικές θεραπείες για τον καρκίνο δεν είναι καθόλου ευγενικές για το σώμα. Η λευχαιμία συχνά αντιμετωπίζεται με μεταγγίσεις αίματος, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία καθώς και με μεταμόσχευση μυελού των οστών. Όπως αναφέρει η American Cancer Society (Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου), 2 από τους 3 ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία εισέρχονται σε ύφεση.

Με την χημειοθεραπεία μετά τον αρχικό κύκλο, οι μισοί ασθενείς έχουν μια μακρόχρονη ύφεση του καρκίνου.

Δυστυχώς, η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να έχει και μερικές μακροπρόθεσμες παρενέργειες μιας και συνδέεται με:

  • Πνευμονικά προβλήματα
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Ορμονικά προβλήματα
  • Υπογονιμότητα
  • Οστεοπόρωση
  • Απώλεια ακοής
  • Νευροπάθεια

Οι θεραπείες χημειοθεραπείας επηρεάζουν τόσο τα καρκινικά κύτταρα όσο και τα υγιή κύτταρα, προκαλώντας βλάβες στο σώμα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις πάλι μπορεί να οδηγήσουν σε οδυνηρή πολυνευροπάθεια και άλλα προβλήματα που θα ακολουθούν τον ασθενή σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να μην εξαφανιστούν με το χρόνο. Αντίθετα, συχνά αντιμετωπίζονται με πρόσθετα φάρμακα και θεραπείες.

Οι παραδοσιακές θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να καταστρέψουν τον οργανισμό, γι’ αυτό υπάρχει μια τόσο επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν αποτελεσματικές θεραπείες που θα μειώσουν τις βλάβες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Η κάνναβη είναι αποτελεσματική κατά της λευχαιμίας;
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2017 διαπίστωσε ότι δύο ενώσεις της κάνναβης, η κανναβιδιόλη (CBD) και η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δολοφονούν με επιτυχία τα κύτταρα λευχαιμίας από μόνες τους. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα κανναβινοειδή λειτουργούν καλύτερα όταν χρησιμοποιούνται μετά από χημειοθεραπεία (όχι πριν). Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Ογκολογίας International Journal of Oncology.

Η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος ενός ταχέως αναπτυσσόμενου όγκου εργαστηριακών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η κάνναβη σκοτώνει αποτελεσματικά τον καρκίνο μιας και για σχεδόν δύο δεκαετίες, οι ερευνητές μελετούν τις ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου με το φυτό της κάνναβης στο εργαστήριο.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν πειραματιστεί μόνο με κυτταροκαλλιέργειες και ζωικά μοντέλα.

Παρόλα αυτά, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι ενώσεις κάνναβης είναι αποτελεσματικές έναντι πολλών τύπων λευχαιμίας. Δυστυχώς, οι παγκόσμιοι περιορισμοί στην καλλιέργεια της κάνναβης περιορίζουν για την ώρα σοβαρά την επιστημονική έρευνα σε όλο τον κόσμο.

Τα ερευνητικά εμπόδια αποτελούν μείζον πρόβλημα, καθώς η πρώιμη έρευνα σχετικά με το φυτό κάνναβης διαπίστωσε ότι οι ενώσεις του φυτού της κάνναβης όχι μόνο μειώνουν με επιτυχία τους όγκους στα τρωκτικά και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο, αλλά θεωρούνται επίσης μη τοξικά. Κάτι που δεν ισχύει για τη χημειοθεραπεία.

Τώρα, τα πρώιμα εργαστηριακά ευρήματα πρέπει να δοκιμαστούν σε «τυφλές» και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Ας σημειωθεί ότι, ενώ η χημειοθεραπεία στοχεύει τόσο σε καρκινικά όσο και σε υγιή κύτταρα, έρευνες για τον καρκίνο του εγκεφάλου υποδηλώνουν ότι η κάνναβη απευθύνεται μόνο στα άρρωστα κύτταρα και αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.

10/10/2017

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας την πλήρη μετάφραση του άρθρου του Herb από τον Σίμο Δαλκυριάδη πατώντας εδώ (αρχείο pdf). 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κάνναβη και τη λευχαιμία στα άρθρα του Herb:
* “Children & Marijuana: Conditions Treated With Cannabis”
(Παιδιά και Κάνναβη: Συνθήκες που θεραπεύονται με κάνναβη)
* “Overwhelming Majority Support For Pediatric Cancer”
(Συντριπτική υποστήριξη της πλειοψηφίας για την κάνναβη στον παιδιατρικό καρκίνο)
* “Children & Marijuana: Success Stories With Medical Cannabis”
(Παιδιά και Κάνναβη: Ιστορίες επιτυχίας με την ιατρική χρήση της κάνναβης)
* “Is Cannabis Oil The Solution To Treating Cancer in Children?” 
(Είναι το έλαιο κάνναβης η λύση για τη θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά;)