Έκκληση για καταγραφή των προβλημάτων πρόσβασης σε φάρμακα κάνναβης

Παρά τις δηλώσεις της Κυβέρνησης για «πλήρη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα», ο Γολγοθάς των ασθενών συνεχίζεται. Όχι μόνο δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στα φάρμακα που έχουν ανάγκη, αλλά εμπλέκονται και σε μια θολή και δύστροπη γραφειοκρατική διαδικασία για τα βήματα της οποίας αφενός κανείς δεν τους έχει ενημερώσει και αφετέρου τα αποτελέσματά της είναι μέχρι στιγμής ανύπαρκτα.

Έκκληση απευθύνει το Σωματείο «Μαμάκα – Μαμάδες για την Κάνναβη» ώστε να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη να τους παρασχεθούν φάρμακα κάνναβης.

Αφορμή της έκκλησης αποτελεί η προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων του Σωματείου με την Πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Αντωνίου την Τρίτη 14/11. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει προσπάθεια να καταγραφούν και να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μιας και παρά τις εξαγγελίες της Πολιτείας μέχρι στιγμής κανένα από τα σχετικά σκευάσματα δεν έχει εισαχθεί στη χώρα μας, μετατρέποντας έτσι τις σχετικές εξαγγελίες σε δηλώσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Η κατάσταση δείχνει ακόμη ιδιαίτερα περιπεπλεγμένη και χιλιάδες είναι οι ασθενείς που αν και άκουσαν ότι το πρόβλημα λύθηκε δεν καταφέρνουν ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργού απευθυνόμενοι στον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ να λάβουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Η σχετική ανακοίνωση – έκκληση δημοσιεύεται στη σελίδα του Σωματείου στο facebook και οι ενδιαφερόμενοι γονείς και οικείοι ασθενών (παιδιών ή ενηλίκων) καλούνται να συμβάλουν στην καταγραφή μέσω της κατάθεσης των προσωπικών τους εμπειριών από τις θολές και ασαφείς διαδικασίες έγκρισης των σχετικών σκευασμάτων.

Χαρακτηριστική του μεγέθους του προβλήματος, αλλά και του γραφειοκρατικού χάους που το συνοδεύει, είναι η συνέντευξη της Προέδρους του Σωματείου Μαμάκα κ. Πόιτρας  στο CannabisNewsGr “Κι όμως κύριε Υπουργέ, οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα κάνναβης”.

Διαβάστε τη συνέντευξη της κ. Πόιτρας στο Cannabis News όπου καταγράφονται αναλυτικά τα προβλήματα.

Ακολουθεί η σχετική έκκληση:

Έχουμε ραντεβού με την κα. Αντωνίου- πρόεδρο του ΕΟΦ – την άλλη εβδομάδα στις 14/11. Θέμα της συνάντησης θα είναι:

α) Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην διαδικασία της έκτακτης εισαγωγής φαρμάκων που προτρέπει ο υπουργός να ακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να κάνουν εισαγωγή κάποιου σκευάσματος κάνναβης που κυκλοφοράει ήδη ως φάρμακο.

β) Πώς να βρούμε τρόπο εισαγωγής λαδιών (η άλλων μορφών του φυτού) που δεν κυκλοφορούν από καμία εταιρία φαρμάκων ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις έκτακτης εισαγωγής.

(Δείτε σχετικό άρθρο για το θέμα εδώ: http://cannabisnews.gr/ki-omos-kyrie-ypourge-oi-astheneis-…/)

Όσοι έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες και έχουν προσπαθήσει να κάνουν αίτηση είτε μέσω του ΕΟΦ είτε μέσω του ΙΦΕΤ, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν ώστε να συμπεριληφθούν τα προβλήματα που εντόπισαν στην συζήτηση. Επίσης, όσοι ασθενείς έχουν στα χέρια τους εγκρίσεις για το Sativex από παλιότερα και ακόμα δεν έχουν καταφέρει να φέρουν το φάρμακό τους.

Επειδή θα ήθελα να είμαστε καταλλήλως προετοιμασμένοι- επικοινωνήσετε μαζί μέχρι το αργότερα τέλος της εβδομάδας (10/11), καταθέτοντάς μας τις ανάγκες σας σε φάρμακα και σκευάσματα ώστε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί σε όσα (συ)ζητήσουμε.

Ευχαριστώ όλους για την συνεργασία.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα