Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ναρκωτικών για τα «προϊόντα ελαφριάς κάνναβης»

Σε μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε την 21η Δεκεμβρίου του 2020 και μελετά την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα προϊόντα «ελαφριάς κάνναβης», τα προϊόντα δηλαδή των οποίων η περιεκτικότητα στην ψυχοδηλωτική ουσία της κάνναβης την THC είναι της τάξης του 0,3%, ο Οργανισμός Ναρκωτικών της ΕΕ (EMCDDA) παρουσιάζει μια συνοπτική επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης «σε αυτόν τον ολοένα και πιο δυναμικό τομέα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Όπως αναφέρει το You May Say… η έκθεση λίγα προσφέρει από πλευράς νέων στοιχείων. Καθώς όμως αποτελεί την πρώτη επίσημη κωδικοποίηση της σημερινής κατάστασης της ευρωπαϊκής αγοράς «ελαφριάς κάνναβης» από τον Οργανισμό, έχει προφανώς την αξία της. Ιδιαίτερα αφού καταφθάνει λίγες μόνο ημέρες μετά την επισημοποίηση της θέσης του ΟΗΕ ότι η κάνναβη δεν αποτελεί πλέον ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ναρκωτικό , αλλά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι η εμπορία της Κανναβιδιόλης-CBD μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών είναι νόμιμη.

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του ο EMCDDA «υπάρχει πλέον ένα αυξανόμενο εμπορικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη προϊόντων που περιέχουν Κανναβιδιόλη ή άλλα εκχυλίσματα του φυτού της κάνναβης, προϊόντων πού ή δεν περιέχουν καν THC ή την περιέχουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα».

Η μελέτη διαπιστώνει ότι «τα προϊόντα κάνναβης χαμηλής περιεκτικότητας σε THC» προσφέρονται προς πώληση στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ. Επίσης ότι «πλήθος λιανοπωλητών δραστηριοποιούνται στην σχετική αγορά στην Ευρώπη, ενώ προϊόντα του είδους μπορούν πλέον να βρεθούν σε καταστήματα λιανικής (π.χ. καταστήματα αλυσίδων υγιεινής διατροφής και καφετέριες), ενώ υπάρχουν επίσης ειδικά καταστήματα που τα πωλούν.».

Σύμφωνα με την καταγραφή του EMCDDA «ορισμένα από αυτά τα προϊόντα επικεντρώνονται στην υγεία και την ευεξία, ενώ άλλα φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο σε προϊόντα που μοιάζουν με αυτά που κυκλοφορούν στην παράνομη ψυχαγωγική αγορά της κάνναβης. Αυτό σημαίνει ότι προϊόντα που περιέχουν εκχυλίσματα του φυτού της κάνναβης εμφανίζονται σε διάφορους εμπορικούς τομείς όπου υπάρχουν διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό δημιουργεί ένταση με τους θεσμούς και τους κανονισμούς ελέγχου των ναρκωτικών».

Η κατηγοριοποίηση ανά χώρα της ΕΕ σχετικά με «τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε THC». Ο πίνακας παρουσιάζει ποια προϊόντα διαφημίζονται σε ποια χώρα. Στην Ελλάδα διαφημίζονται όλες οι κατηγορίες του είδους (ανθός, εκχυλίσματα, έλαια, e-liquids, τρόφιμα και κρύσταλλοι).

«Η πώληση προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε THC αποκτά ορατότητα», αναφέρει ο EMCDDA με καθυστέρηση αρκετών ετών, καθώς η σχετική αγορά ανθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερα από 5 χρόνια»…

Εκτός από την περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και εκτενέστερη μελέτη «αυτού του διαφορετικού και δυναμικού φαινομένου» προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή των καταλληλότερων πλαισίων ασφάλειας των καταναλωτών, προστασίας της υγείας και ελέγχου των ναρκωτικών.