Ελλάδα, Απρίλιος 2018: Σύλληψη του Σεραφείμ Κανδύλα || «Ναρκωτικά» για τις Αρχές οι χυλοπίτες και τα σαπούνια κάνναβης

Οι νόμιμοι παραγωγοί κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα δείχνει τελικά να είναι παντελώς απροστάτευτοι. Παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο παρά τα όσα ο νόμος επιτάσσει, οι αρμόδιες Αρχές τόσο Λιμενικές όσο και δικαστικές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους καλλιεργητές και μεταποιητές του φυτού ως κοινούς εγκληματίες-παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών .

Η παρακάτω φωτογραφία άλλωστε, καθώς και η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου που τη συνοδεύει είναι αποκαλυπτική: Σε αυτήν ως προϊόντα εγκλήματος απεικονίζονται σαπούνια κάνναβης, χυλοπίτες με κάνναβη, ανθοί κλωστικής κάνναβης από νόμιμη σπορά του 2016 και βρώσιμο σπορέλαιο κλωστικής κάνναβης. Μάλιστα σαν να μην έφταναν όλα αυτά, απαθανατίζεται και το λογότυπο ενός από τους πλέον σοβαρούς Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς της χώρας, της Kannabio, ωσάν να αποτελούσε αυτό logo κάποιου διαβόητου καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής.

 

Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, για όποιον μάλιστα αδυνατεί να πιστέψει στα μάτια του, υπάρχει αναρτημένη και στο διαδίκτυο

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών
 Στη σύλληψη ενός 56χρονου ημεδαπού για παράβαση του Ν.4139/2013 περί εξαρτησιογόνων ουσιών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας – Δίωξης ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε, μετά τον κατάπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στον επιβατικό λιμένα Σούδας, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στον χώρο συνοδευόμενων αποσκευών, εντοπίσθηκαν
μία (01) νάιλον συσκευασία περιέχουσα αλεύρι κάνναβης, μικτού βάρους τετρακοσίων ενενήντα τεσσάρων γραμμαρίων και είκοσι εκατοστών (494,20gr)
τρία (03) σαπούνια κάνναβης βάρους εξήντα γραμμαρίων και ενενήντα πέντε εκατοστών (60,95gr) το πρώτο, ογδόντα οκτώ γραμμαρίων και είκοσι εκατοστών (88,20gr) το δεύτερο και εβδομήντα επτά γραμμάρια και εξήντα πέντε εκατοστών (77,65gr)το τρίτο.
Ακολούθησε νομότυπη έρευνα σε οικία στην οποία διαμένει ο 56χρονος στην περιοχή των Χανίων από  στελέχη του γραφείου Δίωξης ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, όπου μετά από ένδειξη αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντοπίστηκαν:
  • μία (01) χάρτινη συσκευασία περιέχουσα ακατέργαστους ανθούς κάνναβης, μικτού βάρους σαράντα γραμμαρίων και δέκα εκατοστών (40,10gr)
  • ένα (01) γυάλινο φιαλίδιο περιέχον ανθέλαιο των 30ml
  • μία (01) γυάλινη συσκευασία περιέχουσα κρέμα
  • μία (01) νάιλον συσκευασία περιέχουσα ζυμαρικά, μικτού βάρους διακοσίων εξήντα οκτώ γραμμαρίων (268gr)
  • μία (01) νάιλον συσκευασία περιέχουσα φυτικά αποσπάσματα κάνναβης μικτού βάρους πενήντα επτά γραμμαρίων και ενενήντα εκατοστών (57,90gr)
  •  Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω ευρήματα.

Όσα εξελίχθηκαν σήμερα το πρωί στα Χανιά…

…Θυμίζουν εικόνες μιας άλλης εποχής. Ο κ. Κανδύλας αφού συνελήφθη από το Λιμενικού, οι Αρχές παρήγγειλαν να γίνει έλεγχος και στο σπίτι του. Εκεί ανακαλύφθηκαν οι χυλοπίτες… και κατά την ελληνική παράδοση συνελήφθησαν.  Η εισαγγελέας μάλιστα άσκησε δίωξη στον κ. Κανδύλα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και τον άφησε ελεύθερο πριν λίγη ώρα ορίζοντας ως δικάσιμη της υπόθεσής του την 15η Οκτωβρίου.
.
«Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, τρία μετά τις εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου, δύο χρόνια μετά τη νόμιμη σπορά κλωστικής κάνναβης…
κοιτάζω και ξανακοιτάζω το ημερολόγιο να σιγουρευτώ ότι είναι 2018
…μας είπε στην τηλεφωνική μας συνομιλία.
 .
Ο Σεραφείμ Κανδύλας είναι πρόσωπο γνωστό τόσο στις Αρχές των Χανίων όσο και στο πανελλήνιο μιας και καλλιέργησε νόμιμα κλωστική κάνναβη στα Χανιά το 2016, ενώ αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία του κινήματος για την ορθολογικής και αντιαπαγορευτική αντιμετώπιση του φυτού. Εκτός των άλλων υπήρξε ιδιοκτήτης του Kannabis Shop που λειτούργησε στην πόλη το 1998, πριν οι τότε Αρχές το κλείσουν συλλαμβάνοντας τα εσώρουχα από κάνναβη που αυτό πουλούσε… Η δικαστική μάλιστα περιπέτεια του μετά από τόσα χρόνια συνεχίζεται και ο ίδιος δεν έχει αποζημιωθεί για τη ζημιά που υπέστη τότε.
 .
Εκτός των άλλων ο κ. Κανδύλας εκπροσώπησε τον συνεταιρισμό Kannabio κατά την πρόσφατη συζήτηση του νέου νόμου στη Βουλή, ενώ είναι και ένας από τους ομιλητές της διημερίδας της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος που πραγματοποιείται στο τέλος του μήνα.
 .
Πολλά μπορεί κανείς να σχολιάσει για τη συνεννόηση, την ενημέρωση ή ακόμη και την προθυμία των Αρχών να αντιληφθούν τα νέα δεδομένα σχετικά με το φυτό, ίσως ακόμη και για την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλει το νόμο -που εάν σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζονταν δε θα συλλαμβάνονταν αθώοι πολίτες. Οι παραπάνω όμως εικόνες ίσως είναι πιο εύγλωττες.
.
 
 Σας προτείνουμε να δείτε τις παρακάτω εικόνες  ακούγοντας ταυτόχρονα το τραγούδι αυτό του Λουκιανού Κηλαϊδόνη (περισσότερα για το άσμα εδώ)

2 Νοεμβρίου 2017, Τεχνόπολη, Αθήνα, Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας παραλαμβάνει δείγματα προϊόντων της Kannabio κατά τη διάρκεια της έκθεσης ΚΑΛΟ. Πρόκειται για τα προϊόντα που απεικονίζονται και στην παραπάνω φωτογραφία του Λιμενικού και συνοδεύουν την ανακοίνωση με τίτλο «Σύλληψη Ημεδαπού». Περισσότερα εδώ

 .

Χανιά Οκτώβριος 1998. «Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό λόγω έλλειψης εμπορευμάτων. Το Υπουργείο Δημόσια Τάξης Ψώνισε Χονδρικώς». || Διαβάστε το αφιέρωμά μας στο τότε, εδώ. Θα βοηθήσει να αντιληφθεί κανείς τον παραλογισμό του σήμερα.

 .

Το ιστορικό «ναρκωτικό γιλέκο»που συνελήφθη στο κατάστημα του κ. Κανδύλα το 1998. Περισσότερα για αυτό και τη συμμορία του εδώ

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία του «ναρκωτικού γιλέκου» και των συνοδοιπόρων του στα αφιερώματά μας:

Ο κ. Κανδύλας σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης της Βουλής κατά την πρόσφατη συζήτηση του νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη.

ΥΓ.: «Ετούτο ‘δω το στρίφωμα, κανείς δε θα καπνίσει» που λέει και το τραγούδι.