Ελβετία: Υψηλός φόρος καπνικών προϊόντων στους ανθούς κάνναβης

Η πώληση ανθών κάνναβης στην Ελβετία θα φορολογηθεί με συντελεστή 25% κατά τη λιανική πώληση, τον ίδιο που ισχύει σήμερα για τον καπνό, επειδή τα άνθη του φυτού καπνίζονται με τρόπο παρόμοιο με εκείνον των τσιγάρων, σύμφωνα με την απόφαση του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου.

Δεδομένου ότι η αποποινικοποίηση του φυτού προχωράει με γρήγορα βήματα στην Ευρώπη και την Αμερική, η ελβετική αυτή απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα διεθνές μοντέλο για το πώς οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φορολογούν τα προϊόντα κάνναβης σύμφωνα με τα γραφόμενα του Bloomberg.

Η κάνναβη με περιεκτικότητα σε ψυχοτρόπο τετραϋδροκανναβινόλη ή THC, μικρότερη του 1% είναι νόμιμη στη χώρα, η κατοχή όμως έως και 10 γραμμαρίων της «ισχυρότερης κάνναβης» επισύρει πρόστιμο 100 ελβετικών φράγκων ($ 99).

Οι προσπάθειες των εμπόρων λιανικής πώλησης και των παραγωγών να πείσουν τα ελβετικά δικαστήρια να επιβάλουν φόρο 12% όπως σε κάποιες ειδικές κατηγορίες καπνικών προϊόντων, έπεσαν στο κενό.

Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί εάν οι ενδιαφερόμενοι απευθυνθούν στο Ελβετικό Ανώτατο Δικαστήριο, άρα για την ώρα δεν μπορεί να θεωρείται οριστική.