Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα που υπογράφει η Άννα Στεργίου, το σχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για την φαρμακευτική κάνναβη βασίζεται στο πλαίσιο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε διατάξεις που υπάρχουν σε υπάρχουσες νομοθεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών καθώς και στις ασφαλιστικές δικλείδες που θέτει η Ελληνική Αστυνομία, «ώστε να μην υπάρξουν παραθυράκια για τους επιτήδειους».
Το ότι το συγκεκριμένο Υπουργείο βέβαια προωθεί αυτές τις ρυθμίσεις δε σημαίνει ότι αυτές θα είναι και οι τελικές, το ρεπορτάζ όμως μας δίνει μια σαφή εικόνα για όσα διακυβεύονται αυτές τις ημέρες πίσω από τις κλειστές πόρτες των Υπουργείων που ασχολούνται με το θέμα και για τα όσα θα περιλαμβάνει πιθανά τελικά «το ελληνικό μοντέλο για την κάνναβη».
Διαβάστε όλα τα άρθρα του Cannabis News Gr για τον Οδικό Χάρτη της νομιμοποίησης της κάνναβης στην Ελλάδα
Ακολουθεί το πλήρες άρθρο της εφημερίδας:
«Νέα δεδομένα για τον αγροτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας φέρνει η νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Η αγορά της κάνναβης και των προϊόντων της θεωρείται ότι μπορεί να αγγίξει την επόμενη δεκαετία παγκοσμίως τα 200 δισ. ευρώ και στη χώρα μας ήδη δείχνουν ενδιαφέρον επενδυτές για μεταποιητικά πάρκα ύψους 1,5 δισ. ευρώ!
Η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει πως το πλαίσιο για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης θα είναι έτοιμο από τα τέλη Νοεμβρίου έως το τέλος του έτους, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, πιέζουν για να επισπευθεί η διαδικασία. Το μοντέλο, που επεξεργάζονται κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, βασίζεται στο πλαίσιο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε διατάξεις σε υπάρχουσες νομοθεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και στις ασφαλιστικές δικλείδες που θέτει η Ελληνική Αστυνομία, ώστε να μην υπάρξουν παραθυράκια για τους επιτήδειους.
ΠΟΥ: Εκτός οπιούχων η φαρμακευτική κάνναβη
Ο ΠΟΥ έχει ήδη ζητήσει η φαρμακευτική κάνναβη να αποσυρθεί από τα οπιούχα και ολοένα και περισσότερες χώρες νομιμοποιούν την καλλιέργεια για φαρμακευτικούς – ιατρικούς σκοπούς: Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Δανία, Ισραήλ, Καναδάς, ενώ αλλαγές έγιναν στη νομοθεσία και σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Η φαρμακευτική κάνναβη ανακουφίζει από χρόνιους πόνους και δερματικά νοσήματα: Καρκίνο, Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοπάθειες, δερματοπάθειες, σπάνιες ασθένειες κ.ά. Βαρύνοντα ρόλο στην προσπάθεια για αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο παίζουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Εσωτερικών, ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και ο ΕΦΕΤ.
Η καλλιέργεια κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη) απαιτεί τις ανάλογες ποικιλίες. Εξετάζονται όλες οι δυνατότητες για εξεύρεση σπόρων προς σπορά: πολλαπλασιαστικό υλικό, αυστηρό πλαίσιο ιχνηλασιμότητας, ταυτότητα της ποικιλίας που θα καλλιεργηθεί και ποιότητα του παραγόμενου τελικού προϊόντος.
Η εν λόγω καλλιέργεια φαίνεται πως θα αποκλείει τους καλλιεργητές της από τις άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν οι καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης. Εάν υπάρχουν εγγεγραμμένες ποικιλίες κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε THC σε τρίτες χώρες, θα πρέπει να εγγραφούν στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας, δηλαδή να υποβληθούν σε επίσημες δοκιμές διακριτότητας, ομοιομορφίας και σταθερότητας.
Όροι και προϋποθέσεις
Οι όροι και οι προϋποθέσεις θα καθοριστούν με ΚΥΑ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (ΕΛΑΣ). Τα δυο βασικά είδη κάνναβης είναι το Cannabis sativa L., της οικογένειας Cannabaceae (μονοτυπικό είδος) και το Cannabis Indica. Ερευνητές προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο κλειστών καλλιεργειών, με αυξημένη ασφάλεια και πιθανολογούν αγορά σπόρων από τις ΗΠΑ.
Η καλλιέργεια για ανοιχτό πεδίο
Η καλλιέργεια σε ανοιχτό πεδίο αρχίζει τον Μάρτιο και ο θερισμός – συγκομιδή γίνεται τέλη Αυγούστου. Το βασικό πλαίσιο για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης είναι το εξής:
- Ο αιτών θα πρέπει να είναι ενήλικας, κάτοικος Ελλάδας, φυσικό – νομικό πρόσωπο
- Θα πρέπει να συναφθει σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, με αδειοδοτημένη επιχείρηση μεταποίησης που εδρεύει στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, για εξαγωγή κάνναβης ή των παραγώγων της. Αν ο καλλιεργητής μεταποιεί κάνναβη, υποχρεούται να έχει την επιπλέον άδεια.
- Αντίγραφο ποινικού μητρώου ώστε ο αιτών ως φυσικό πρόσωπο να μην έχει καταδικαστεί για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών ή έχει αμετάκλητη καταδίκη σε βαθμό κακουργήματος για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα.
- Καλλιεργούμενη έκταση: Τουλάχιστον τέσσερα ή και παραπάνω στρέμματα. Η καλλιέργεια για προσωπική χρήση δεν καλύπτεται από τη συγκεκριμένη άδεια καλλιέργειας.
- Ο αιτών αναφέρει αναλυτικά όλες τις δραστηριότητες για καλλιέργεια, φύλαξη, αποθήκευση και ασφαλή διακίνηση. Χρειάζεται λεπτομερής περιγραφή των μέτρων ασφαλείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ώστε να διαφυλαχθεί τόσο η πρώτη ύλη του προϊόντος όσο και τα παράγωγα αυτής. Χρειάζεται να διαθέτει απόδειξη ιδιοκτησίας (τίτλος ιδιοκτησίας ή ενοικιαστήριο) των χώρων καλλιέργειας και όλων των χρησιμοποιούμενων εγκαταστάσεων.
- Υπεύθυνη δήλωση για αποδοχή όλων των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου.
Ο καλλιεργητής θα πρέπει:
- Να τηρεί αρχεία – βιβλία
- Να συνεργάζεται με τα εντεταλμένα όργανα παρακολούθησης και ελέγχου της καλλιέργειας κάνναβης που ορίζει το ΥΠΑΑΤ. Η είσοδος αρμοδίων θα επιτρέπεται σε όλα τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια και στις εγκαταστάσεις και τις αποθήκες.
- Προβλέπονται προγραμματισμένοι ή αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας (σπορά, ανάπτυξη καλλιέργειας, συγκομιδή), στη μεταφορά, αποθήκευση, αποξήρανση και επεξεργασία, μέχρι την τελική παράδοση του προϊόντος κάνναβης σε εγχώριους μεταποιητές ή εξαγωγείς.
- Να δηλώνει όλα τα στάδια της καλλιέργειας στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ ή των φορέων αυτού, τις εκτάσεις καλλιέργειας, την παραγωγή (πρόβλεψη και τελική), την δήλωση ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αρμόδιος για την χαρτογραφική αποτύπωση των καλλιεργειών (αγροτεμάχια) και γενικώς κάθε δήλωση που θα περιγραφεί αναλυτικά στις ΚΥΑ που θα ακολουθήσουν, μετά την έκδοση του νόμου.
- Η διάρκεια ισχύος της άδειας είναι για τρία χρόνια και για οποιαδήποτε αλλαγή των στοιχείων του παραγωγού απαιτείται τροποποίηση της άδειας.».