Ενημέρωση ασθενών από τον ΕΟΦ για τη διαδικασία παραγγελίας φαρμάκων κάνναβης

Εχθές και σήμερα πραγματοποιήθηκαν από την Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Αντωνίου ενημερώσεις ομάδων ασθενών που είχαν προβάλει σχετικά αιτήματα προς τον Οργανισμό. Εχθές συναντήθηκε η κ. Αντωνίου με την εκπρόσωπο του Συλλόγου  “Μαμάκα, μαμάδες για την κάνναβη” κ. Πόιτρας, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής  Κάνναβης.

Αντιγράφουμε, με την άδειά της, όσα δημοσίευσε η κ. Πόιτρας στην κλειστή ομάδα του Facebook «Η Φαρμακευτική Κάνναβη – για το Παιδί, την Οικογένεια, τον Άνθρωπό μας» και θα ακολουθήσει νέο δημοσίευμα για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης.

«Η χθεσινή συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΟΦ κα Αντωνίου ήταν παραγωγική (πιστεύω).

Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι οι αιτήσεις για εισαγωγή κάνναβης (ή σκευάσματος με συστατικά κάνναβης) είναι όλες κι όλες ΜΙΑ! Της προηγούμενης εβδομάδας μάλιστα!

Τώρα, τα πάμπολλα μηνύματα που έχω πάρει ότι «έκανα και μου το απέρριψαν», «πήγα και μου είπαν δεν μπορούν» κοκ δεν δείχνει να πολύ στέκουν μιας και η κ. Αντωνίου πήρε εχθές μπροστά μου τηλέφωνο στον ΙΦΕΤ και της απαντάνε ότι έχουν, έως τώρα, ΜΙΑ αίτηση. 

(Τα παραπάνω δεν αφορούν παλιές αιτήσεις ή εγκρίσεις που έλαβαν από τον ΕΟΦ ασθενείς στο παρελθόν και δεν μπορούσε το ΙΦΕΤ να τους εξυπηρετήσει. Δεν αφορούν δηλαδή στην εποχή πριν την ΚΥΑ που άλλαξε κατηγορία την κάνναβη (30/06/2017). Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να μπουν στην διαδικασία της κατάθεσης των χαρτιών τους -με αυτή την διαδικασία- πάλι από την αρχή.)

Διαβάστε επίσης “Κι όμως κύριε Υπουργέ, οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα κάνναβης” || Συνέντευξη με τη Ζακλίν Πόιτρας

Δεν μπορούμε να πούμε (προς το παρόν) ότι η διαδικασία “κολλάει” κάπου, εφόσον ΔΕΝ υπάρχουν αιτήσεις. Μας έχουν διαβεβαιώσει από τις υπηρεσίες ότι από το Ιανουάριο θα είναι σε θέση να φέρουν αυτά που έχουν ζητήσει οι ασθενείς με γνωμάτευση γιατρού. Ούτως ή άλλως, για να γίνει η όλη διαδικασία, τόσος χρόνος θα χρειαστεί, φαντάζομαι.

Μου είπε επίσης η κα Αντωνίου ότι θα βρούνε τρόπο να φέρουν λάδι ή και ξερή μορφή του φυτού, εφόσον αυτό ζητάει ο γιατρός για τον ασθενή. Δεν χρειάζεται ο γιατρός (ο οποίος μπορεί να είναι και ιδιώτης- αρκεί να είναι σχετική η ειδικότητα του με την ασθένεια) να γράψει ένα συγκεκριμένο σκεύασμα αλλά την δραστική ουσία και σε τι ποσότητα το θέλει.

(Εάν όντως θέλει ένα συγκεκριμένο σκεύασμα- τότε μπορεί να γράψει πχ “Bedrocan THC 22% CBD < 1.0% Sativa Floss κτλ.)

Δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα φέρουν (εάν βρουν άλλο σε καλύτερη τιμή) αλλά είναι υποχρεωμένοι να φέρουν την συγκεκριμένη δραστική ουσία σε αυτές τις ποσότητες.Μας είπαν ότι εάν ο γιατρός γράψει το Sativex για παράδειγμα και βρουν ένα λάδι 50:50 από άλλη εταιρία- μπορεί να φέρουν αυτό εάν πχ το Sativex είναι πανάκριβο. Εάν ο γιατρός θέλει συγκριμένα το σκεύασμα που γράφει, ας αναφέρει όνομα και να σημειώσει “δεν αντικαθίσταται”.

Η διαδικασία λοιπόν περιγράφεται στα έγγραφα που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Για διευκρίνιση, μπορείτε να πάρετε τηλ. στο ΕΟΦ στην κα Γκούρα στο 213-2040204. Εάν αντιμετωπίσετε και πάλι προβλήματα, να μας ενημερώσετε.»

Mπορείτε να κατεβάσετε το σχετικά έντυπα εδώ: ΈντυποΑ και ΈντυποΒ (ενημερωτικό της διαδικασίας).

Ακολουθούν οι γενικές οδηγίες του ΕΟΦ (όπως περιλαμβάνονται στο Έντυπο Β):

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Εισαγωγή, διακίνηση και διάθεση μέσω ιδιωτικών φαρμακείων ή ασφαλιστικών ταμείων Εγκεκριμένων Φαρμάκων (σε ΕΕ και τρίτες χώρες)
που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα
χορηγούνται εντός εγκεκριμένων ενδείξεων
και προορίζονται αποκλειστικά για ατομική χρήση
Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, οι εμπλεκόμενοι (Ιατρός, ασθενής, Ασφαλιστικό Ταμείο και Φαρμακείο), ενεργούν ως ακολούθως:
1. Ο Ιατρός:
Συμπληρώνει την Ιατρική Γνωμάτευση (έντυπο Α) για τον ασθενή, αναγράφει την ημερομηνία (η οποία πρέπει να είναι πρόσφατη), υπογράφει και θέτει τη σφραγίδα του με ευανάγνωστο τρόπο και την παραδίδει στον Ασθενή. Ο Γιατρός πρέπει να είναι σχετικής ειδικότητας ως προς την πάθηση του ασθενούς.
2. Ο ασθενής:
α) Είτε παραδίδει το Έντυπο Α σε Ιδιωτικό Φαρμακείο
β) Είτε παραδίδει το Έντυπο Α στο Ασφαλιστικό του Ταμείο, μαζί με την αντίστοιχη συνταγή του Ταμείου του
3. Το Ιδιωτικό Φαρμακείο ή το Ασφαλιστικό Ταμείο:
Αποστέλλει το ΑΙΤΗΜΑ στον ΕΟΦ, στο FAX 210 6549500
Το ΑΙΤΗΜΑ περιλαμβάνει:
Α) το ΕΝΤΥΠΟ Α όπως συμπληρώθηκε από το γιατρό.
Β) συνοδευτική επιστολή του φαρμακείου με τα στοιχεία του φαρμακείου (τηλέφωνο και fax) και ΣΦΡΑΓΙΔΑ του φαρμακείου ή σχετική επιστολή του ασφαλιστικού ταμείου με την οποία ζητείται η αξιολόγηση και έγκριση εισαγωγής του συγκεκριμένου φαρμάκου στην Ελλάδα.
4. Ο ΕΟΦ αξιολογεί τα στοιχεία του ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ως προς τα εξής:
  • Κατά πόσον το φάρμακο κυκλοφορεί νόμιμα και σε ποια χώρα
  • Κατά πόσον κυκλοφορούν στην Ελλάδα άλλα φάρμακα όμοιας σύνθεσης και αν ναι, κατά πόσον δικαιολογείται από τον ιατρό η αντικατάστασή τους.
Ο ΕΟΦ αποστέλλει την απάντηση (έγκριση ή όχι διακίνησης του προϊόντος στον ελλαδικό χώρο) με ΦΑΧ στο Ταμείο ή στο Φαρμακείο που αναλαμβάνουν την εισαγωγή του φαρμάκου από το εξωτερικό.
Επισημαίνεται ότι η παρούσα έγκριση ΔΕΝ σχετίζεται με την αποζημίωση ή όχι του φαρμάκου, η οποία δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΕΟΦ.
Ο ρόλος του ΕΟΦ είναι εγκριτικός στο Αίτημα, ενώ η εισαγωγή και διάθεση του προϊόντος γίνεται μέσω ταμείου ή φαρμακείου. Το φαρμακείο έχει τη δυνατότητα να εισάγει το φάρμακο αυτοδύναμα από Φαρμακαποθήκη του εξωτερικού ή με τη βοήθεια του ΙΦΕΤ (τηλ. 213 2002 400).
Σας ενημερώνουμε επιπλέον ότι:
Α) Όταν το φάρμακο δεν είναι εγκεκριμένο δεν μπορεί να εγκριθεί η εισαγωγή του. Σε περίπτωση που το μη εγκεκριμένο φάρμακο είναι υπό έγκριση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και βρίσκεται σε πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης πρέπει να απευθυνθείτε στην αντίστοιχη επιτροπή Πρώιμης Πρόσβασης (213 20 40 543)
Α) Όταν η συγκεκριμένη ένδειξη δεν είναι εγκεκριμένη, τότε πρέπει να αποστέλλετε το αίτημα στη Επιτροπή Εκτός ενδείξεων (τηλ. 213 20 40 319)
B) Όταν το φάρμακο είναι Νοσοκομειακό ή χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση, τότε πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία των Νοσοκομειακών παραγγελιών μέσω ΙΦΕΤ (τηλ. ΙΦΕΤ : 213 2002 424)
 Πληροφορίες : 213 20 40 361

Έντυπο Α
ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΕΝΤΥΠΟ Α
Ονομα ασθενούς ……………………………..Πάθηση…………….
Ονομα ιδ/τος (Εμπορική ονομασία φαρμάκου)……………
Δραστική ουσία…………………………………………………………
Μορφή………………………………………………………………………
Περιεκτικότητα…………αιτούμενη ποσότητα……..συσκευασία……………
Δοσολογία………………………………Χρόνος θεραπείας………………….
Χώρα Προέλευσης……………………………Εταιρεία………………………
Αδεια κυκλοφορίας στην χώρα προέλευσης : ΝΑΙ………. ΟΧΙ…………
Εγκεκριμένες ενδείξεις …………………………………………………………
Τρόπος διάθεσης στην χώρα κυκλοφορίας και προέλευσης (Απλή συνταγή, Ειδική συνταγή κ.λ.π.)…………………………………………………………
Τεκμηρίωση ανάγκης χορήγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου και αιτιολόγηση λόγων αποκλεισμού άλλων κυκλοφορούντων στην Ελλάδα όμοιων ή παρόμοιας φαρμακολογικής δράσης φαρμάκων……………………
…………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………
Πηγές απο τις οποίες προέρχονται οι πληροφορίες για την παραπάνω τεκμηρίωση (βιβλιογραφικές και άλλες)………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Το φάρμακο υπάγεται στον Ν 1729/87 περι ναρκωτικών ΝΑΙ…… ΟΧΙ……
Ονομα γιατρού……………………….. ΥΠΟΓΡΑΦΗ
Δ/νση………………………………….
Αρ. Μητρώου…………………………
Τηλ. & fax……………………………. Ημερομηνία………………..