«Επενδύσεις 255 εκατομμυρίων ευρώ για την κάνναβη» στη Βόρειο Ελλάδα

50 στρέμματα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο η καλλιέργεια, 65 στρέμματα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα.

2000 οι θέσεις εργασίας μέχρι το 2019 σύμφωνα με το ΑΠΕ, 80 οι θέσεις εργασίας που άμεσα θα δημιουργηθούν σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Υπαίθρου Χώρας.

Παρά την ελαφρά σύγχυση μεταξύ των όσων θα συμβούν άμεσα και των όσων θα ακολουθήσουν σε βάθος δεκαετίας, οι καλλιέργειες όπου να ‘ναι ξεκινούν…

Παρακάτω οι αντίστοιχες ειδήσεις όπως δημοσιεύονται σήμερα:

Η είδηση από το ΑΠΕ

Σε κέντρο παραγωγής και μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης μετατρέπεται η Β. Ελλάδα

Σε κέντρο παραγωγής και μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης μετατρέπεται η Β. Ελλάδα, τουλάχιστον 2.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν ως το 2019 χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των ωφελούμενων καλλιεργητών

Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 255 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία εργοστασίων μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019, δημιουργώντας περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζεται ο αριθμός των ωφελούμενων καλλιεργητών. Μάλιστα, οι επενδύσεις αυτές δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς για κάποια από τα σχεδιαζόμενα εργοστάσια, δεν έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός.

Αυτά τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διονύσης Σαρμαζανίδης, μέτοχος και διευθυντής της «Cannatec Greece», θυγατρικής του ομίλου «Golden Greece Holdings», προσθέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «ήδη έχουμε κάνει συμφωνίες με εταιρείες της Ευρώπης για τη διάθεση της παραγωγής μας. Μία από αυτές είναι με την αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes, η οποία αποτελεί από τις πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούν κλωστική κάνναβη για την κατασκευή μερών στα οχήματά της».

Τον Απρίλιο ή Μάϊο του 2019, πρόκειται να βρίσκεται σε λειτουργία το εργοστάσιο μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης της Cannatec Greece στο Κιλκίς, σε έκταση 50 στρεμμάτων που έχει ήδη αγοραστεί, όπως επισήμανε ο κ. Σαρμαζανίδης.

«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να βγουν οι οικοδομικές άδειες και μόλις τις πάρουμε, σε διάστημα έξι μηνών, θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο μεταποίησης στο Κιλκίς, με επικεφαλής κοινοπραξία ελληνικής και ισραηλινής εταιρείας. Η παρουσία της τελευταίας κρίθηκε απαραίτητη, κυρίως λόγω των ειδικών μηχανημάτων που διαθέτουν» επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «σε πρώτη φάση θα επενδυθούν 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο το business plan αφορά στη διάθεση επιπλέον 350 εκατ. ευρώ, εντός τριετίας».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα

Κάνναβη: Στο Αξιοχώρι Κιλκίς η πρώτη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης

Το πρώτο εργοστάσιο αποξήρανσης, επεξεργασίας και μεταποίησης φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης στη Βόρεια Ελλάδα θα δημιουργηθεί στο Αξιοχώρι Κιλκίς,σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Cannatec Greece, Διονύση Σαρμαζανίδη.

Τις προσεχείς ημέρες θα γίνει η περίφραξη των 65 στρεμμάτων που έχουν αγοραστεί έξω από την περιοχή και μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του κτηρίου. Η ελληνική εταιρεία έχει ξεκινήσει το 2018 την εγκατάσταση κάνναβης σε νομούς της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με ανεξάρτητους παραγωγούς, ενώ στα προσεχή επιχειρηματικά σχέδιά της εντάσσεται και η σπορά κάνναβης περίπου 40.000 στρεμμάτων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα παράγεται έλαιο από σπόρους κάνναβης, θα παρασκευάζονται διάφορα ροφήματα χαρτί, όπως και άλλα προϊόντα, στην τελική μορφή τους τα οποία θα διατίθενται αρχικά σε χώρες όπου έχουν συναφθεί σχετικά συμβόλαια, όπως Γερμανία, Ελβετία και Καναδά.

Όπως τονίζει ο κ. Σαρμαζανίδης, από την κατασκευή και λειτουργία του μεταποιητηρίου πρόκειται να ανοίξουν σε πρώτη φάση 80 νέες θέσεις εργασίας, με τελικό στόχο τις 200, ενώ σεμινάρια τεχνογνωσίας στο προσωπικό θα πραγματοποιήσουν Καναδοί ειδικοί.

Η ελληνική εταιρεία διαχειρίζεται την όλη δραστηριότητα στον χώρο της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, με την αντίστοιχη καναδική που έχει ιδρυθεί.

Την ίδια ώρα, παρουσία αστυνομικής δύναμης και αγροτών της περιοχής, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης στο Νεόκαστρο Μελίκης Ημαθίας. Πρόκειται για μια πειραματική καλλιέργεια 10 στρεμμάτων, έκταση που ανήκει στον πρόεδρο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών νομών Πιερίας και Ημαθίας, Βασίλη Ιωάννου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φυτά της κάνναβης φυτεύτηκαν τον Μάιο και πριν από λίγες ημέρες ήρθε η περίοδος του θερισμού τους. Η στρεμματική απόδοση έφτασε περίπου στα 190 κιλά, ενώ, όπως υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννου, εάν η κάνναβη φυτευτεί πρώιμα, τότε υπάρχει η δυνατότητα για δύο παραγωγές, αφού ο χρόνος απόδοσης είναι 70 με 80 ημέρες.

Ο κ. Ιωάννου έχει συνάψει συμβόλαιο με την Cannatec για τη διάθεση της παραγωγής του, η οποία τιμάται στα «220 ευρώ» το στρέμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / TVXS / Ύπαιθρος Χώρα