Επένδυση 3,8 δισ. δολαρίων αλλάζει τον χάρτη της Οικονομίας της Κάνναβης

Η Constellation Brands Inc. έκανε το πρώτο βήμα «για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας της κάνναβης». 

Όπως ανακοίνωσε εχτές, η εταιρεία, που παράγει ανάμεσα σε άλλα και τη μπύρα Corona, επένδυσε 5 δισεκατομμύρια καναδέζικα δολάρια (3,8 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια) για να αυξήσει το μερίδιο που κατέχει στην καναδέζικη εταιρεία καλλιέργειας κάνναβης Canopy Growth Corp της οποία κατέχει πλέον το 38% σύμφωνα με τον Bloomberg.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει τον Οκτώβριο του 2018 – τον ίδιο μήνα που ο Καναδάς νομιμοποιεί την ευφορική χρήση του φυτού -και μπορεί να είναι και το «πρελούδιο για τελική πλήρη ιδιοκτησία της μιας εταιρείας από την άλλη», όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Bloomberg.

Είχε προηγηθεί η αγορά από την Constellation μικρότερου μεριδίου της Canopy τον Οκτώβριο, όταν καταβάλοντας περίπου 245 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ αγόρασε το 10 % της εταιρείας. Τότε, οι προσεγγίσεις μιλούσαν για «μια πιθανή στρατηγική για την αποφυγή πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών-κάνναβης».

Η εικόνα όμως πλέον αλλάζει εντυπωσιακά και για την παγκόσμια αγορά κάνναβης μιας και η πιθανότητα η εταιρεία οινοπνευματωδών να προχωρήσει στο μέλλον και σε πλήρη εξαγορά της εταιρείας παραγωγής κάνναβης προοιωνίζεται τη στροφή ολόκληρης της σχετικής βιομηχανίας προς τη δημιουργία ποτών με κάνναβη.

Στα πλάνα άλλωστε της εταιρείας ανήκει και η προώθηση των σχετικών προϊόντων σε 30 χώρες της υφηλίου.

Για την ώρα η μετοχή της Canopy, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Danish Cannabis, σημείωσε άνοδο 52% στο χρηματιστήριο του Τορόντο, αντιστρόφως όμως η μετοχή της Constellation έπεσε 9,2% στη Νέα Υόρκη -περισσότερο ως αποτέλεσμα της προβληματική κατάστασης της Τουρκικής Οικονομίας την οποία oι εταιρείες αλκοολούχων ποτών θεωρούν μοχλό για την επικράτησή τους στην παγκόσμια αγορά.