«Επιδημία» συνθετικής κάνναβης στην Ουαλία

Μια φωτογραφία που έγινε viral μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και απαθανατίζει τρεις άνδρες που κατέρρευσαν σε ένα δρόμο μετά τη χρήση του συνθετικού ναρκωτικού Spice οδήγησε την αστυνομία να παροτρύνει το κοινό να είναι πολύ προσεκτικό σχετικά με την ουσία αυτή, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC.

Η εικόνα είναι τραβηγμένη στο κέντρο της πόλης Bridgend στην Ουαλία κοντά στο σημείο όπου παίζει ένα παιδί. Μια άλλη εικόνα, με έναν άλλο άντρα να έχει καταρρεύσει σε ένα παγκάκι, εμφανίστηκε λίγο αργότερα, εντείνοντας τις αντιδράσεις και αναθερμαίνοντας τη συζήτηση.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας ανέφερε ότι τα ναρκωτικά είχαν «εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις» ενώ ο άνθρωπος που τράβηξε τις φωτογραφίες, δήλωσε ανώνυμα ότι αυτές ελήφθησαν την περασμένη Τρίτη το απόγευμα.

Το Spice είναι μια παράνομη ψυχοδραστική ουσία, σχεδιασμένη να μιμείται την κάνναβη, αλλά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατες βλάβες, ακόμη και να επιφέρει το θάνατο

Όσο η πολιτική της απαγόρευσης των ουσιών και η λογική του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» συνεχίζει να αποτελεί την μοναδική οπτική προσέγγισης του προβλήματος, και ακόμη και η κάνναβη να παραμένει απαγορευμένη, επικίνδυνες ουσίες και συνθετικά ναρκωτικά θα συνεχίζουν να αποτελούν μια πιθανή εναλλακτική επιλογή τόσο για τους φτωχούς όσο και τους απελπισμένους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η συνθετική κάνναβη επικράτησε ευρύτατα τόσο ως φθηνό όσο και ως μη ανιχνεύσιμο ναρκωτικό.

Κάποιοι χρήστες των social media περιγράφουν εξοργισμένοι την κατάσταση και λένε στην τοπική εφημερίδα walesonline.co.uk πως φοβούνται να κυκλοφορήσουν καθώς οι διακινητές έχουν κάνει κατάληψη στην περιοχή. Πολλοί καλούν τις αρχές να λάβουν μέτρα και να εξαλείψουν αυτές τις εικόνες ενώ ζητούν να βοηθηθούν οι χρήστες. Η αστυνομία δήλωσε πως κάνει ότι μπορεί και πως σκοπεύει να εξετάσει πιο δραστικά μέτρα. Η νέα αυτή περίπτωση καταγραφής προσθέτει στις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η χρήση του ναρκωτικού στη Βρετανία μετατρέπεται σε επιδημία.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Cannabis News: Η επικίνδυνη και θανατηφόρα συνθετική κάνναβη

Η συνθετική κάνναβη όμως δεν έχει καμία σχέση με το φυτό. Ή ποιό σωστά, η μόνο σχέση που έχει είναι ότι συχνά μοιάζει στην μορφή της και μπορεί κανείς να την καπνίσει.

Τα συνθετικά κανναβινοειδή μιμούνται τις επιδράσεις της δέλτα-9- τετραυδροκανναβινόλης (THC), του βασικού ψυχοδραστικού συστατικού της κάνναβης.

Τα συνθετικά κανναβινοειδή είναι τελείως διαφορετικά από την κάνναβη, κατασκευάζονται σε εργαστήρια, είναι τοξικά και οι παρενέργειές τους μπορεί να επιφέρουν έως και θάνατο του χρήστη

Μόνο τον Απρίλιο του 2015 όπου υπήρξε σχετική έξαρση της χρήσης της χρήσης συνθετικών κανναβινοειδών, σύμφωνα με τους New York Times, στις Η.Π.Α. μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στο νοσοκομείο, λόγω χρήσης των συγκεκριμένων τοξικών ουσιών. Μόνο σε μία τυχαία μέρα, μία Πέμπτη που επέλεξε η εφημερίδα, σημειώθηκαν 172 περιστατικά ανθρώπων που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, λόγω χρήσης.

Τα σκευάσματα που περιέχουν συνθετική κάνναβη παρουσιάζονται ως φυτικά μείγματα ή θυμιάματα. Πρωτοεμφανίστηκαν με την επωνυμία spice, ενώ κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα ως ποτ πουρί για μπάνιο.

Είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι και 100 φορές δραστικότερα από την κάνναβη και πολύ πιο επικίνδυνα, καθώς οι επιδράσεις τους δεν έχουν μελετηθεί αναλυτικά.

Πρόκειται συχνά για τεχνητά επεξεργασμένες ουσίες που πρώτο-παρασκευάστηκαν για φαρμακευτικά ερευνητικά προγράμματα τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε άνθρωπο.

Παρόμοιες φωτογραφίες από το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ, το Λονδίνο και το Κέιμπριτζ έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν και έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Τον Μάρτιο, ένας 14χρονος πέθανε στο Stockport αφού έκανε χρήση του ναρκωτικού. Μόλις τον περασμένο μήνα, οι υγειονομικοί υπάλληλοι προειδοποίησαν ότι η κατάχρηση της ουσίας στις φυλακές δημιουργούσε μεγάλη κρίση.

Η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας ανέφερε πως έγιναν συλλήψεις μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων και πρόσθεσε πως οι αναφορές που έχει είναι σχετικά λίγες, αλλά προέτρεψε τους κατοίκους να καταγγείλουν τα περιστατικά.

Με κάτι λιγότερο από 5 ευρώ, οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν μια μικρή ποσότητα Spice. Για 10 ευρώ επιπλέον, μπορούν να αγοράσουν μια «μπάλα» τόσο μεγάλη όσο ένα πορτοκάλι που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι χρήστες έχουν παραισθήσεις, ιδρώνουν πολύ και τα άκρα τους δεν μπορούν να κινηθούν καθώς υπερθερμαίνονται.

Η κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Η κατάσταση «ζόμπι» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μπορεί να έχει διάρκεια έως και μισή ώρα.

Πηγή: BBC / ‘Devastating’ impact of ‘Spice’ shown in image in Bridgend