Λάρισα: Επιτυχής η Canna Pain, η ημερίδα επιμόρφωσης ιατρών στη χρήση κάνναβης

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη χρήση της κάνναβης ως φαρμάκου, αυτό της ελλιπούς ενημέρωσης ιατρών και επιστημόνων του χώρου της υγείας για τις ιδιαιτερότητες του φυτού, έρχεται να καλύψει η σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων που διοργανώνει η εταιρεία Hemp Oil.

Έτσι, το πρώτο εξειδικευμένο σεμινάριο αντιμετώπισης του πόνου μέσω της χρήσης κάνναβης πραγματοποιήθηκε στην ελληνική επαρχία την 21η Φεβρουαρίου 2019.

Η αρχή για την εκτός των Αθηναϊκών τειχών ενημέρωση των ιατρών έγινε από τη Λάρισα με την ημερίδα Canna Pain στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες. Ενώ ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει από Cannabetta τις επιστημονικές ημερίδες που διοργανώνονται από την Hemp Oil και την Enecta, την Ιταλο-Ολλανδική εταιρεία παραγωγής κανναβινοειδών που η Hemp Oil αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα. Η πρώτη Cannabeta πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 στην Αθήνα, ενώ  πριν λίγες ημέρες η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας πραγματοποίησαν την ημερίδα «Ο ρόλος του Αναισθησιολόγου στην θεραπεία με Κανναβινοειδή».

Στην πρώτη Canna Pain της Λάρισας, μεταξύ άλλων αναλύθηκε το νομικό και κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου φαρμακοποιείται η κάνναβη, ενώ υπήρξαν εισηγήσεις σχετικές με τη δοσολογία και την ασφαλή χρήση του φυτού, τη θέση του στο φαρμακείο, τη χρήση του για την αντιμετώπιση προβλημάτων χρόνιου μυοσκελετικού πόνου και την εφαρμογή του σε ασθενείς με προβλήματα χρόνιου ρευματικού άλγους και ρευματικών παθήσεων.

Για το νομικό και κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοποιείται η φαρμακοποίηση της κάνναβης μίλησε ο Αποστόλης Καπαρουδάκης (συγγραφέας του Οδηγού Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης), για τις διαφορές μεταξύ της κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης και τη θέση της στο φαρμακείο η αναισθησιολόγος Χρυσούλα Καραναστάση, και για τη δοσολογία και τις αλληλεπιδράσεις της με άλλα φάρμακα ο φαρμακοποιός Ηλίας Γραμματικάκης.

Ο φυσίατρος Ευθύμιος Κουλούλας αναφέρθηκε στο θέμα της χρήσης κανναβιδιόλης σε θέματα χρόνιου μυοσκελετικού πόνου και ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας και αυτοάνοσων νοσημάτων Δημήτριος Μπογδάνος  στην αξιοποίηση της κάνναβης σε ασθενείς με χρόνιο άλγος και ρευματικές παθήσεις στην κλινική πράξη.

Η χρήση της κάνναβης ως φαρμάκου είναι νόμιμη στη χώρα μας και βρισκόμαστε εν αναμονή των ρυθμίσεων που θα ορίζουν τα σχετικά με τη συνταγογράφηση των σκευασμάτων που περιέχουν το ψυχοτρόπο συστατικό της, την Tετραϋδροκανναβινόλη-THC. Ταυτόχρονα, νόμιμα σκευάσματα ελαίου Κανναβιδιόλης -CBD, του μη ψυχοτρόπου συστατικού του φυτού, είναι διαθέσιμα από δεκάδες καταστήματα και φαρμακεία ανά τη χώρα και αξιοποιούνται για την ανακούφιση των ασθενών.

 

 

.