Με μεγάλη επιτυχία το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) διοργάνωσε ημερίδα για τη Φαρμακευτική και τη Βιομηχανική Κάνναβη στο πλαίσιο της 12ης Πανελλήνιας Έκθεσης για τη Γεωργία & την Κτηνοτροφία –AGROTHESSALY 2019, την Παρασκευή 1 Μαρτίου στην Λάρισα.
Την ημερίδα χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Καθηγητής Σπ. Μάμαλης ο οποίος τόνισε πως το Επιμελητήριο διοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση με στόχο την κατάθεση των απόψεων επιστημόνων αλλά και της αγοράς που θα αναλύσουν μεθόδους & προοπτικές ανάπτυξης μιας δυναμικής καλλιέργειας, όπως αυτής της Φαρμακευτικής και Βιομηχανικής Κάνναβης καθώς επίσης θα αναλύσουν και το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την καλλιέργειά της.
Τόνισε ότι η αναζήτηση καλλιεργειών με προστιθέμενη αξία είναι το ζητούμενο για την ανάπτυξη της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας ενώ παράλληλα σημείωσε πως η καλλιέργεια ιδίως της φαρμακευτικής κάνναβης είναι μια επένδυση με υψηλά κεφάλαια και εξειδικευμένη τεχνογνωσία.
Παράλληλα την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων κ. Π. Νταής, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Α. Μπίλλης και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓ κ. Δ. Σοφολόγης. Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ κ. Χ. Κασίμης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Παπαδόπουλος, Διευθυντές και Στελέχη Δημοσίων Υπηρεσιών.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Άννα Φουλίδη, Γεωπόνος, Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής & Νομοθεσίας Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, η οποία ανέλυσε τις τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου καλλιέργειας της βιομηχανικής & φαρμακευτικής κάνναβης.
Η κα Ελένη Βογιατζή- Καμβούκου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην εισήγησή της αναφέρθηκε στα πειράματα που πραγματοποιούνται τα τελευταία δύο χρόνια στο Εργαστήριο Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και που σκοπό έχουν την σύνταξη πρωτοκόλλου καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης ώστε να επιτυγχάνονται οι καλύτερες δυνατές αποδόσεις σε ίνα, βλαστό, φύλλα, CBD, σπόρο και λάδι. Εξάλλου η συγκεκριμένη καλλιέργεια όπως επεσήμανε είναι άκρως εκμεταλλεύσιμη στο σύνολο των προϊόντων, παραπροϊόντων και υποπροϊόντων που προκύπτουν από τις διαδικασίες αξιοποίησής τους.
Η κα Αναστασία Σαρχόσογλου, Γεωπόνος, στην εισήγησή της πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας και τόνισε ότι σήμερα οι βελτιωτές των φυτών έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ποικιλίες κάνναβης με μηδαμινή παραγωγή ρητινών και περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη, μικρότερη του 0,2%, όπως απαιτούν οι σχετικοί Κοινοτικοί Κανονισμοί.
Η κα Ευθυμία Αλεξοπούλου, Γεωπόνος στο ΚΑΠΕ, στην εισήγησή της επισημαίνει πως η βιομηχανική κάνναβη θεωρείται καλλιέργεια πολλαπλών τελικών χρήσεων αφού μπορούν να αξιοποιηθούν όλα τα μέρη του φυτού για παραγωγή μιας μεγάλης γκάμας βιοπροϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και βιοενέργειας και θεωρείται σαν μια χαρακτηριστική καλλιέργεια που μπορεί να κάνει πράξη την ιδέα του βιοδιυλυστηρίου. Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος η βιομηχανική κάνναβη έχει επιλεχθεί μαζί με άλλες καλλιέργειες σαν μια υποσχόμενη καλλιέργεια που μπορεί να καλλιεργηθεί σε χαμηλής γονιμότητας εδάφη, ρυπασμένα ή και μολυσμένα από βαρέα μέταλλα για την παραγωγή βιοπροϊόντων και βιοενέργειας.
Στην συνέχεια της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο κ. Αντώνιος Μπόλλας, Γεωπόνος, ο οποίος στην εισήγησή του ανέλυσε τη θέση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη και τις προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργούνται στην χώρα μας.
Ο κ. Ορέστης Γιοβαννόπουλος, Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος, στην εισήγησή του για την διαδικασία αδειοδότησης για την επένδυση της φαρμακευτικής κάνναβης τόνισε ότι αυτή αποτελείται από δυο βασικά στάδια, τη διαδικασία έκδοσης έγκρισης εγκατάστασης και τη διαδικασία έκδοσης έγκρισης λειτουργίας. Η φαρμακευτική κάνναβη τόνισε ότι σύμφωνα και με την πρόσφατη κείμενη νομοθεσία παραμένει στον χώρο των εξαρτησιογόνων ουσιών για αυτό και η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας παρέχεται με αυστηρούς όρους και υπό προϋποθέσεις.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κ. Δημητρίου Μπιλάλη, Καθηγητή & Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γ.Π.Α. ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τεχνική παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης». Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση όπου πήραν το λόγο εκπρόσωποι της αγοράς, πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών και συνάδελφοι Γεωτεχνικοί.
Την εκδήλωση συντόνιζαν οι κ.κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ρήγας Γιοβαννόπουλος Μέλος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Κωνσταντίνος Γρουσόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Δ.Ε.του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και Χρήστος Παναγούλης, Μέλος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..
Πηγή: Larissa Net