Επιτυχής η ημερίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την κάνναβη

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Παρασκευή 22/2/2019 συμμετείχε πλήθος επιστημόνων και φορέων σχετικών με το φυτό από όλη την Ελλάδα και το αμφιθέατρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ήταν κατάμεστο.

Η κα Βογιατζή μίλησε για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην περιοχή της Θεσσαλίας και για το «πείραμα» που εφαρμόστηκε την τελευταία διετία στο ΤΕΙ, στο Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών». Ο σκοπός του πειράματος που πραγματοποιήθηκε ήταν η σύνταξη πρωτοκόλλου καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης, ώστε να επιτευχθούν οι καλύτερες αποδόσεις σε ίνα, βλαστό, φύλλα, Κανναβιδιόλη-CBD, σπόρο και λάδι κάνναβης.

Στη νέα καλλιεργητική περίοδο θα επεκταθεί η έρευνα διαφόρων ποικιλιών σε υπαίθριες καλλιέργειες, ώστε τελικά να δοθούν ολοκληρωμένες και αξιοποιήσιμες πληροφορίες προς τους παραγωγούς και λοιπούς ενδιαφερόμενους φορείς.

[Φωτο / Ρεπορτάζ: Λάμπρος Αναγνωστόπουλος]

Κείμενο της Δρ. Βογιατζή

Ακολουθεί κείμενο της διευθύντριας του ΠΜΣ καθηγήτριας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σχετικό με την έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
«Η κάνναβη ανήκει στην οικογένεια Cannabinaceae. Διακρίνεται: α) στην Cannabis sativa spp. vulgare, υποείδος που καλλιεργείται στην Ευρώπη για ίνες και σπέρματα και β) στην Cannabis sativa spp. indica, υποείδος που καλλιεργείται Ινδία, Περσία, το είδος δίνει ρητίνη.

Με την ΚΥΑ 1750/39224/31-3-2016 επετράπη η καλλιέργεια ποικιλιών της βιομηχανικής κάνναβης εφόσον η περιεκτικότητα σε THC που είναι η ψυχοτρόπος ουσία είναι μικρότερη του 0,2%
Στις πειραματικές εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών καλλιεργήθηκε για 2 καλλιεργητικές περιόδους η ποικιλία Fibranova τηρουμένων των προδιαγραφών του Νόμου.
Σκοπός: Βελτιστοποίηση συστημάτων καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθεμένης αξίας με την αξιοποίηση της συνολικής βιομάζας. Επιπλέον στις προσπάθειές μας είναι η σύνταξη πρωτόκολλου καλλιέργειας για την αξιοποίηση ποικιλιών με THC = 0.2 %(max) και η αποφυγή πρακτικών που ενδεχομένως οδηγούν στην πέραν του ορίου αύξηση της THC , με συνέπεια την καταστροφή της φυτείας.
Από τις έρευνές μας προκύπτει ότι: η βιομηχανική κάνναβη είναι ένα φυτό το οποίο είναι εξ ολοκλήρου εκμεταλλεύσιμο και άκρως φιλικό προς το περιβάλλον Ειδικότερα:
1. Η βιομηχανική κάνναβη (ποικιλία Fibranova), στις συνθήκες της Θεσσαλίας δίδει υψηλές αποδόσεις σε ίνα και σπόρο και δεν απαιτεί τη χρήση ζιζανιοκτόνων ή άλλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
2. Από το σπόρο με έκθλιψη πήραμε λάδι που περιέχει πρωτεΐνες, Ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή υπερτροφών.
3. Τα υπολείμματα της διεργασίας του σπόρου αναλύθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν για βελτιωτικό εδάφους και για ζωοτροφή.
4. Τα φύλλα του βλαστού περιέχουν υψηλό ποσοστό ολικών φαινολών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων, για παραγωγή αφεψήματα κ.λ.π..
5. Η ταξιανθία περιέχει CBD σε ικανοποιητικά επίπεδα και μας δίδει τη δυνατότητα παραγωγής καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως βιολειτουργικά τρόφιμα/υπερτροφές, καλλυντικά, παραφαρμακευτικά προϊόντα.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή και ολοκληρωμένη καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης είναι:1.Καλλιέργεια ποικιλιών πολλαπλών δυνατοτήτων.2. Συνεργασία με επιστημονικούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.3.Η ίδρυση μεταποιητικών μονάδων. 4.Η διάθεση των προϊόντων με ιχνηλασιμότητα δηλ. Να αναγράφεται η ποικιλία, η ημερομηνία και ο τόπος συλλογής και η χημική ανάλυση του προϊόντος.».

Το κείμενο της Δρ Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου  δημοσιεύτηκε στο Larissa Net.