Έρευνα: H κάνναβη ως φάρμακο απάλειψης του φόβου

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι τα εγκεφαλικά κυκλώματα που κινητοποιούνται από τη χρήση κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση του φόβου και των αρνητικών αναμνήσεων.

Όσο περίπλοκες και σύνθετες κι αν είναι οι λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, δε διαφέρουν ιδιαίτερα από εκείνες άλλων θηλαστικών όπως τα ποντίκια που χρησιμοποιούνται στις έρευνες. Σε αυτά λοιπόν, η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα από τα κυκλώματα του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων αναμνήσεων είναι το ίδιο κύκλωμα που έχει τη δυνατότητα να διαγράψει αρνητικές μνήμες. Και ότι το κύκλωμα αυτό επηρεάζονται άμεσα από τη λειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας του Αμερικανικού  National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism and the National Institutes of Health το ενδοκανναβινοειδές σύστημα δεν ενεργοποιείται αυτόματα όταν υπάρχουν ενδείξεις φόβου, μπορεί όμως να ενεργοποιηθεί αφού προκληθεί σχετικά. Η ενεργοποίηση αυτή, μέσω για παράδειγμα της χορήγησης κάνναβης από το στόμα, κινητοποιεί το σχετικό κύκλωμα των αναμνήσεων και σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα μπορεί πιθανότατα να οδηγήσει στο «να σβηστούν» από τη μνήμη μας τραυματικές εμπειρίες ή, πιο σωστά, ο φόβος που τις συνοδεύει.

Μέχρι στιγμής η επιστήμη ακολουθεί μεθόδους όπως την «ελεγχόμενη έκθεση σε φόβο» ασθενών που πάσχουν από μετατραυματικό στρες (PTSD). Έτσι ένας ασθενής που πάσχει από φόβο και άγχος ως αποτέλεσμα μιας τραυματικής εμπειρίας που βίωσε, υποβάλλεται στην υπενθύμισή της μέσω για παράδειγμα της επανάληψης ενός θορύβου ή μιας εικόνας που τη συνόδευε. Η υπενθύμιση όμως αυτή γίνεται σε προστατευμένο και ήρεμο περιβάλλον κι έτσι η μνήμη «μαθαίνει» σταδιακά να μην συνδέει την αφορμή (το θόρυβο ή την εικόνα) με το δυσάρεστο γεγονός.

Καθώς μέθοδοι σαν την παραπάνω έχουν αμφισβητούμενη επιτυχία κι ενώ οι έρευνες γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης πολλαπλασιάζονται, η χρήση του φυτού και ως ρυθμιστή των επίπονων ανθρώπινων αναμνήσεων είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες κάτι παραπάνω από πιθανή.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Live Science: Have No Fear! Body’s Internal ‘Marijuana’ Could Erase Bad Memories

Science Mag: Prefrontal inputs to the amygdala instruct fear extinction memory formation

Slim Joint: Conquer Fear With Cannabis