Έρευνα: Η Αθήνα θα εισπράττει 6,74 εκ. € φόρους ετησίως αν φορολογηθεί η κάνναβη

Η φετινή καταγραφή της Γερμανικής εταιρείας ερευνών  ABCD και της Seedo, της γνωστής εταιρεία συσκευών υδροπονικής καλλιέργειας που μεταξύ άλλων έχει παράξει και «τον μαγικό θάλαμο της κάνναβης«, καταγράφει στοιχεία από τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη. Μεταξύ αυτών η τιμή της κάνναβης, η ποσότητα που καταναλώνουν οι κάτοικοί τους, αλλά και τα έσοδα που θα είχαν οι πόλεις αυτές εάν η κάνναβη φορολογούνταν όπως ο καπνός του τσιγάρου.

Στον κατάλογο του 2018 για την παγκόσμια κατανάλωση κάνναβης, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη, είναι για την ακρίβεια η τέταρτη πόλη με τη λιγότερη κατανάλωση (0,29 τόνους/χρόνο). Αντίστοιχα, η Αθήνα δείχνει κι αυτή να έχει χαμηλή κατανάλωση και να βρίσκεται 12 θέσεις από το τέλος της σχετικής λίστας με κατανάλωση 0,62 τόνων το χρόνο.

Εντυπωσιακότερο στοιχείο δείχνει ότι:

η Αθήνα θα μπορούσε να εισπράττει από φόρους 6,74 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και η Θεσσαλονίκη 2,88 εκατομμύρια εάν η κάνναβη φορολογούνταν όπως ο καπνός του τσιγάρου

Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κάνναβης παγκοσμίως / Infographic via Statista

.
Τη μεγαλύτερη κατανάλωση εμφανίζει η Νέα Υόρκη και ακολουθούν το Καράτσι, το Νέο Δελχί, το Λος Άντζελες, το Κάιρο, το Μουμπάι, το Λονδίνο, το Σικάγο, η Μόσχα και το Τορόντο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Άμστερνταμ βρίσκεται στην 56η θέση, με κατανάλωση 3.6 τόνων.

Οι υπολογισμοί αυτού της ABCD είναι προφανώς κατά προσέγγιση. Σύμφωνα με αυτούς η μέση τιμή πώλησης κάνναβης στην Αθήνα είναι 13,59 ευρώ/γραμμάριο και στη Θεσσαλονίκη 12,26.

Αν και τόσο η τιμή πώλησης όσο και το μέγεθος της κατανάλωσης θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν, η έρευνα παραμένει «ένας δείκτης» και μάλιστα αξιοπρεπής όσο η κατανάλωση του φυτού παραμένει παράνομη, άρα και τα όποια στοιχεία δύσκολο να συλλεχθούν και να επαληθευτούν.

«Αποποινικοποιώντας την κάνναβη, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να ρυθμίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την παραγωγή, να αφαιρέσουν τη δύναμη από συμμορίες και όπως έχουμε δείχνει η μελέτη, να έχουν τεράστια φορολογικά έσοδα», είπε σχετικά ο Uri Zeevi, CMO στη Seedo.

Μεγάλο μέρος της έρευνας έγινε με τη μέθοδο του crowdsourcing και οι απαντήσεις συγκεντρώνονταν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν μέσω σχετικών καλεσμάτων σε Μέσα όπως το  PriceOfWeed.com και το MarijuanaTravels.com. Το μικρότερο δείγμα για μια πόλη ήταν 100 άτομα και το μεγαλύτερο 2000. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν έπειτα και με τα στοιχεία των εκθέσεων επίσημων διεθνών οργανισμών όπως η  2018 World Drug Report.

Διαβάστε εδώ την περσινή έρευνα της ABCD για την κάνναβη.