Έρευνα: Η νομιμοποίηση της κάνναβης μειώνει τις πιθανότητες χρήσης της από εφήβους

Η χρήση κάνναβης από νέους είναι λιγότερο πιθανή σε μέρη όπου αυτή είναι νόμιμη, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Jama Paediatrics.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας Μοντάνα εξέτασαν δεδομένα από έρευνες σε μαθητές λυκείου στις ΗΠΑ για το χρονικό διάστημα 1993-2017.

Αν και η χρήση του φυτού μεταξύ των νέων αυξήθηκε στις ΗΠΑ, η χρήση μεταξύ των εφήβων μειώθηκε κατά περίπου 10% σε Πολιτείες όπου η χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι νόμιμη

33 πολιτείες της Αμερικής έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης, ενώ 10 πολιτείες της χώρας έχουν επίσης νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση του φυτού από ενήλικες πολίτες.

Ο υπεύθυνος της έρευνας, Μαρκ Άντερσον, δήλωσε στο Associated Press ότι η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Jama Paediatrics, «πρέπει να να βοηθήσει ώστε να μειωθούν οι προβληματισμοί πως η χρήση μεταξύ των εφήβων θα αυξηθεί με τη νομιμοποίησή της».

Η ομάδα του κ. Άντερσον ανέλυσε τα δεδομένα από 1,4 εκατομμύρια εφήβους των ΗΠΑ που προήλθαν τις Youth Risk Behaviour Surveys, τις ετήσιες έρευνες των κρατικών υπηρεσιών πρόληψης και και ελέγχου ασθενειών.

Ο Άντερσον σημείωσε επίσης ότι οι ερευνητές δεν είδαν ιδιαίτερες μεταβολές εκεί όπου νομιμοποιήθηκε η ιατρική κάνναβη, καθώς η μείωση της χρήσης στους νέους παρατηρήθηκε εκεί όπου η κάνναβη νομιμοποιήθηκε για ευφορικούς σκοπούς.