Έρευνα: Η πιο ισχυρή κάνναβη συνδέεται με την αύξηση των αιτημάτων απεξάρτησης

Το πρόβλημα της παραμονής του φυτού στην παρανομία αποτελεί το βασικό λόγο για τον  οποίο η κάνναβη παραμένει πεδίον δόξης λαμπρό για κάθε είδους ανεξέλεγκτους πειραματισμούς. Νέες ποικιλίες του φυτού, με υψηλότερη περιεκτικότητα στην ψυχοτρόπο τετραϋδροκανναβινόλη (THC), παράγονται εδώ και δεκαετίες. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η κάνναβη που χρησιμοπoιούσαν «τα παιδιά των λουλουδιών» ή οι αντισυμβατικοί νέοι του Μάη του ’68 δεν έχει σχέση με τη σημερινή.

.
 .
Το να προσπαθεί κανείς να «δυναμώσει» την ποικιλία ενός φυτού, να τη βελτιώσει, κάθε άλλο παρά κακό ακούγεται. Το φυτό όμως έχει… από τη φύση του μερικές αναλογίες τόσο σε τερπένια (τις ουσίες που του προσφέρουν και το άρωμα) όσο και σε δεκάδες άλλα συστατικά όπως η μη-ψυχοτρόπος CBD, η κανναβιδιόλη. Σύμφωνα μάλιστα με αρκετές επιστημονικές προσεγγίσεις που αναζητούν τη βέλτιστη θεραπευτική χρήση της κάνναβης, το σύνολο των συστατικών του φυτού αποδεικνύεται ικανότερο ως φάρμακο απ’ ότι τα θεραπευτικά συστατικά του όταν αυτά χορηγούνται μεμονωμένα.

Εάν η προσπάθεια λοιπόν εξέλιξης της κάνναβης σέβεται τις ισορροπίες που έχει το φυτό, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από «μια εξέλιξη» που ανατρέπει και καταστρέφει αυτές τις αναλογίες χάρη της ενίσχυσης της ψυχοτρόπου αποτελεσματικότητάς του.

Σαν να μην αρκούσαν όμως τα παραπάνω, τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε και τα συνθετικά κανναβινοειδή που παράγονται είτε εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο μιμούμενα την κάνναβη, είτε με εμποτισμό του φυτού. Και οι συνέπειές τους είναι συχνότατα καταστροφικές.

“Είναι η πρώτη έρευνα που κατάφερε να συσχετίσει τις αλλαγές ‘στη δύναμη’ των ποικιλιών του φυτού της κάνναβης», με τα αιτήματα απεξάρτησης» δηλώνει ο ειδικευμένος σε θέματα εξάρτησης επιστήμονας του King’s College, Tom Freeman.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου αυτού του Λονδίνου επεξεργάστηκαν στοιχεία της Ολλανδίας τα οποία υποδεικνύουν ότι τα αιτήματα για απεξάρτηση αυξήθηκαν όταν τα coffee shops πουλούσαν ισχυρότερες ποικιλίες κάνναβης.

Στη νέα εποχή της ταχύτητας «το φτιάξιμο», είναι κάτι το οποίο δείχνει να βρίσκεται αρκετά μακριά από  την κουλτούρα του φυτού μέρος της οποίας αποτελεί και η ρήση «το λιγότερο, είναι καλύτερο»

 

Life Magazine, 31 Οκτωβρίου του 1969.Όταν ακόμη οι ποικιλίες του φυτού ήταν «ελαφριές».

Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου χρησιμοποίησαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Trimbos της Ολλανδίας το οποίο καταγράφει κάθε  χρόνο την ποιότητα της κάνναβης που πωλείται στα coffee shops της χώρας. Και με το άρθρο τους στο Psychological Medicine, υπέδειξαν ότι για κάθε 1% αύξηση της περιεκτικότητας σε THC, 60 άνθρωποι κατέληγαν σε προγράμματα απεξάρτησης. Αναλυτικότερα εκεί που 7 άνθρωποι ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού προσέφευγαν σε προγράμματα απεξάρτησης, το νούμερο ανέβαινε στους 26 ανθρώπους ανά 100 χιλιάδες τις περιόδους που οι ισχυρότερες ποικιλίες κάνναβης βρίσκονταν στην αγορά.

Προπαγανδιστική αφίσα εναντίον του φυτού στο Νιου Τζέρσευ της Αμερικής. Τα στοιχεία της αύξησης του THC που αναφέρονται είναι λανθασμένα βέβαια. Περισσότερα στο σχετικό άρθρο του Weedist.

Η Val Curran, καθηγήτρια φαρμακολογίας του UCL, δήλωσε σχετικά:
δεν είναι η ισχυρότερη σε ΤHC κάνναβη ο μόνος λόγος αύξησης των αιτημάτων απεξάρτησης, αλλά και η μείωση της CBD, της κανναβιδιόλης στις νέες ποικιλίες που κυκλοφορούν
….καθώς η δράση της  CBD μειώνει τις πιθανές παρενέργειες της THC
.

Ταυτόχρονα o Ian Hamilton, λέκτορας του Πανεπιστημίου του York, συμφώνησε ότι και άλλοι παράγοντες εκτός «της δύναμης» των νέων ποικιλιών του φυτού παίζουν ρόλο. «Καθώς τις περιόδους αύξησης των αιτημάτων για απεξάρτηση από κάνναβη τα σχετικά αιτήματα από χρήστες ηρωίνης ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών μειώνονταν. Άρα, πιθανότατα, οι επάγγελματίες υγείας υπήρξαν πιο δεκτικοί στην περίθαλψη όσων προσέτρεχαν να απεξαρτηθούν από την κάνναβη».

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα: