Έρευνα του Χάρβαρντ: H κάνναβη συνδέεται με την αυξημένη παραγωγή σπέρματος

Το ιστορικό χρήσης κάνναβης, συνδέεται απροσδόκητα με την αύξηση της γονιμότητας των ανδρών.

Το αποτέλεσμα της πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ήταν μια μεγάλη έκπληξη για τους επιστήμονες που μετρούσαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε περισσότερους από 600 άνδρες που ανήκουν σε ζευγάρια που παρακολουθούνταν σε κλινική γονιμότητας. Ανέμεναν ότι η κάνναβη θα έχει επιζήμια αποτελέσματα στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αντ ‘αυτού οι συμμετέχοντες που είχαν κάνει χρήση κάνναβης αποδείχθηκε ότι είχαν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τους μη χρήστες.

Το εύρημα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χρήση κάνναβης αυξάνει τις πιθανότητες πατρότητας, επεσήμαναν οι συντάκτες της μελέτης καθώς θα μπορούσε να υπάρξει κάποια άλλη εξήγηση για τη σχέση κάνναβης και αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Jorge Chavarro, από το Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη, δήλωσε: «Αυτά τα απροσδόκητα ευρήματα τονίζουν πόσο λίγα γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις της κάνναβης στην αναπαραγωγική υγεία των ανθρώπων, αλλά και τις επιπτώσεις της κάνναβης στην υγεία γενικά. Τα αποτελέσματά μας πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και να υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω μελέτης καθώς προηγούμενη έρευνα υπέδειξε ότι ένα ιστορικό κατάχρησης ουσιών υποβαθμίζει την ανδρική αναπαραγωγική δυνατότητα».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν 1.143 δείγματα σπέρματος από 662 άνδρες μεταξύ 2000 και 2017. Κατά μέσο όρο οι άντρες ήταν 36 ετών, κυρίως λευκοί και μορφωμένοι. Όλοι τους ανήκαν σε ζευγάρια που ζήτησαν βοήθεια από κλινική γονιμότητας σχετικά με τη σύλληψη. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια με λεπτομερή περιγραφή της ιστορίας της χρήσης κάνναβης.

Περισσότερο από το ήμισυ (55%) των ανδρών δήλωσαν ότι καπνίζουν κάνναβη. Από αυτούς, 44% δήλωσε ότι είχε κάνει χρήση του φυτού στο παρελθόν και 11% ταξινομούνται ως τρέχοντες χρήστες.

Η ανάλυση των δειγμάτων σπέρματος έδειξε ότι

οι άνδρες που είχαν καπνίσει κάνναβη είχαν μέση συγκέντρωση σπέρματος 62,7 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο, όσοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ είχαν μέση τιμή 45,4 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο

Μόνο το 5% των χρηστών κάνναβης είχε αριθμό σπέρματος κάτω των 15 εκατομμυρίων / ml, του ορίου που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως «κανονικό» επίπεδο, σε σύγκριση με το 12% των ανδρών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ την κάνναβη.

Γράφοντας στο περιοδικό Human Reproduction της Ακαδημίας του Όξφορντ, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι πιθανό η χαμηλή έκθεση σε κάνναβη να ωφελήσει την παραγωγή σπέρματος με κάποιο τρόπο.

Μια εξίσου εύλογη ερμηνεία είναι ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με «επικίνδυνες συμπεριφορές» όπως το κάπνισμα

…δήλωσε ο Δρ Feiby Nassan, μέλος της ομάδας του Harvard.

Αυτή η άποψη επανέλαβε και ο κορυφαίος βρετανός εμπειρογνώμονας Allan Pacey, καθηγητής της Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Είπε: «Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, οι άνδρες με υψηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος είναι πιθανό να έχουν περισσότερη τεστοστερόνη στο σώμα τους και έτσι μπορεί να είναι πιο πιθανό να καπνίζουν κάνναβη επειδή απλά είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν σε περισσότερους κινδύνους. Και συμπλήρωσε:

Κατά τη γνώμη μου, η χρήση κάνναβης πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος σε κάθε ζευγάρι που προσπαθεί να ξεκινήσει μια οικογένεια

Πηγές \ Διαβάστε Περισσότερα:

Βloomberg: Cannabis Smoking Associated With Higher Sperm Count, Study Finds

Times / Academic.oup