Έρευνα του πανεπιστημίου Ben-Gurion: Η κάνναβη μειώνει την αρτηριακή πίεση στους άνω των 60 ετών

Νέα στοιχεία από έρευνα τoυ πανεπιστημίου Ben-Gurion University of the Negev (BGU) και του ιατρικού κέντρου Soroka University Medical Center, στηρίζουν την ευρέως μέχρι σήμερα διαδεδομένη άποψη ότι η ιατρική κάνναβη μειώνει την αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο European Journal of Internal Medicine, είναι η πρώτη του είδους της που εστιάζει στην επίδραση της κάνναβης στην πίεση, τους παλμούς και μεταβολικές παραμέτρους σε ανθρώπους 60 ετών και άνω, που πάσχουν από υπέρταση.

Όπως αναφέρει το You May Say…, o Dr. Ran Abuhasira, ένας από τους επικεφαλής επιστήμονες της έρευνας, δήλωσε ότι ηλικιωμένοι είναι η πιο γρήγορα αυξανόμενη ομάδα χρηστών ιατρικής κάνναβης αλλά λίγες είναι ακόμα οι ενδείξεις που αφορούν στην καρδιαγγειακή τους ασφάλεια.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ασθενείς παρακολουθήθηκαν για διάστημα 3 μηνών μετά την έναρξη θεραπείας με κάνναβη λαμβάνοντας το φυτό είτε σε ξηρά μορφή είτε ως έλαιο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση στην 24ωρη συστολική και διαστολική πίεση, με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται 3 ώρες μετά την κατανάλωση κάνναβης.

Οι ασθενείς είχαν πτώση της αρτηριακής πίεσης την ημέρα και τη νύχτα, με τις σημαντικότερες αλλαγές να καταγράφονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακούφιση από τον πόνο και η ένδειξη για συνταγογραφούμενη κάνναβη στους περισσότερους ασθενείς μπορεί ενδεχομένως να έχει συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγές: You May Say…,  European Journal of Internal Medicine, Newswise