Έρευνες για τη δράση της νικοτίνης ως ανασταλτικό της εξάπλωσης του ιού || Χαμηλότερα τα ποσοστά στους καπνιστές

Έντονη προστατευτική δράση έναντι του Covid19 πιθανολογείται ότι έχει η νικοτίνη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα εντυπωσιακά πρώτα αποτελέσματα των ερευνών μιας Κινεζικής και μιας Γαλλικής ερευνητικής ομάδας.

Και καθώς ο πλανήτης αναζητά με αγωνία το γιατρικό με το οποίο θα πολεμήσει τον νέο ιό, όσοι δεν εγκατέλειψαν «τις κακές τους συνήθειες» ούτε υπό την πίεση της πανδημίας χαμογελούν με νόημα. Πριν λίγες ημέρες είχαμε τις ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες η κάνναβη πιθανότατα αναστέλλει την εισβολή του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ πλέον την παραδοξολογία της συζήτησης περί του τι θα μας σώσει και τι θα μας καταστρέψει ενισχύουν… οι ελπιδοφόρες ανακοινώσεις για τη θετική συμβολή της νικοτίνης στην αντιμετώπιση της νόσου. Mάλιστα δημοσίευμα του Guardian για το ίδιο θέμα, αναφέρει ότι προγραμματίζονται άμεσα δοκιμές με αυτοκόλλητα νικοτίνης  σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του ιού.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη από το You May Say… magazine]

Σύμφωνα με τη μελέτη ομάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σορβόνης Pitié-Salpêtrière, μόνο το 5% των προσβεβλημένων από τον ιό ήταν καπνιστές. Ως αποτέλεσμα των νέων αυτών δεδομένων, αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα κλινικές δοκιμές για την επίδραση της νικοτίνης στον ιό σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Le Monde .

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη μελέτη Κινέζων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» και αφορούσε δείγμα χιλίων ατόμων που προσβλήθηκαν από τον ιό, μόνο το 12.6% από αυτούς ήταν καπνιστές, ενώ το ποσοστό των καπνιστών στην Κίνα είναι 28%.

Την ίδια στιγμή στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομειακού συστήματος «Δημόσια Βοήθεια – Νοσοκομεία του Παρισιού /AP-HP), μεταξύ των 11.000 νοσηλευόμενων εξαιτίας του Κορωναϊού ασθενών μόνο το 8.5% ήταν καπνιστές, ενώ το ποσοστό  των καπνιστών στη χώρα αγγίζει το 25,4%. Τα στοιχεία αφορούσαν περιστατικά καταγεγραμμένα από την αρχή της επιδημίας έως τις αρχές Απριλίου.

Περίεργοι για αυτό το χαμηλό ποσοστό καπνιστών ασθενών, ο γιατρός Makoto Miyara και ο καθηγητής Zahir Amoura του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Pitié-Salpêtrière» προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο «Qeios» στις 20 Απριλίου 2020, συνέκριναν τα ποσοστά καθημερινών και περιστασιακών καπνιστών σε σχέση με τον πληθυσμό των ασθενών από κοροναϊό.

«Η εγκάρσια μελέτη των δεδομένων δηλώνει έντονα ότι οι καθημερινοί καπνιστές έχουν πολύ χαμηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης μίας συμπτωματικής ή σοβαρής μόλυνσης από τον νέο κορωναϊό, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό» δήλωσαν σχετικά οι ερευνητές, συμπληρώνοντας:

Ο κίνδυνος να προσβληθούν οι καπνιστές από κοροναϊό, είναι έως και 5 φορές μικρότερος από εκείνον των μη καπνιστών. Σπάνια παρατηρούμε κάτι τέτοιο στην ιατρική…

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καπνιστές ασθενείς που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία με ήπια συμπτώματα κοροναϊού είναι κατά 5 φορές λιγότεροι από τους μη καπνιστές, ενώ οι καπνιστές ασθενείς που τελικά νοσηλεύονται είναι λιγότεροι κατά 4 φορές από τους μη καπνιστές» επισήμανε και η κ. Florence Tubach, βιοστατιστικός και επιδημιολόγος και αυτή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σορβόνης Pitié-Salpêtrière.

Μεταξύ των 343 νοσηλευμένων ασθενών μέσης ηλικίας 65 ετών, το 4.4% ήταν καθημερινοί καπνιστές. Και μεταξύ των 139 ασθενών μέσης ηλικίας 44 ετών που κατέφθασαν με κοροναϊό στα εξωτερικά ιατρεία και τελικά δε νοσηλεύτηκαν, μόνο το 5,3% ήταν καπνιστές.