Και ενώ αρκετές έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χρήση της κάνναβης στους ενήλικες μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην αποκατάσταση της μνήμης τους και οι γιατροί στοχεύουν ακόμη και τη θεραπεία του Αλτζχάιμερ μέσω αυτής, υπάρχουν ενδείξεις αντικρουόμενες για τη χρήση κάνναβης από εφήβους.
Έτσι, καθώς η ανάγκη νομιμοποίησης της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς γίνεται όλο και πιο επιτακτική μιας και δείχνει να αποτελεί μονόδρομο ακόμη και για τη βοήθεια των παιδιών σε μια σειρά σοβαρών ασθενειών , η απο-δαιμονοποίηση του φυτού και η περαιτέρω επιστημονική έρευνα σχετικά με τις ιδιότητες και τη χρήση του που αποδεικνύεται σωτήρια, οφείλουν να ενταθούν.
Μέχρι τότε, αυτό που προτάσσει η κοινή λογική για τη χρήση με μέτρο και σύνεση της οποιασδήποτε φυσικής ουσίας, φαγητού ή ποτού συνεχίζει να αποτελεί τον απαράβατο χρυσό κανόνα.
Κάτω από αυτό το πρίσμα τα όσα λέει η θεραπεύτρια Jennifer Golick αποκτούν μια παραπάνω αξία.
Όπως γράφει ο Καλιφορνέζικος Cannifornian η κ. Golick έχει μια συμβουλή για τους έφηβους που θέλουν να κάνουν χρήση μαριχουάνας: «απλά περιμένετε».
“Ο εγκέφαλος των εφήβων δεν είναι απλά ένας ενήλικος εγκέφαλος που έχει διανύσει λιγότερα μίλια, είναι μια έκδοση εντελώς διαφορετική που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή και οποιαδήποτε χρήση ουσιών μπορεί να έχει σε αυτόν πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που έχει στον εγκέφαλο ενός ενήλικα”, συμπληρώνει.
Στο Marin County της Καλιφόρνια η κ. Golic έχει ασχοληθεί με τη θεραπεία 180 αγοριών που έκαναν συστηματική και “βαριά” χρήση κάνναβης. Γνωρίζει ότι οι εξορκισμοί και οι απαγορεύσεις απέναντι στην χρήση κάνναβης δε βοηθούν καθόλου. Όπως λέει όμως “οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν τι επιλογή κάνουν και ποιές μπορούν να είναι οι συνέπειες των πράξεών τους, να είναι υπεύθυνοι χρήστες της οποιασδήποτε ουσίας”…
Οι έφηβοι που κάνουν «βαριά χρήση» μαριχουάνας εμφανίζουν συχνά μειονεξία στη «νευρογνωστική απόδοση» (neurocognitive performance) και την ανάπτυξη του εγκεφάλου συμπληρώνει η Sion Kim Harris, ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Κατάχρησης Ουσιών του παιδιατρικού νοσοκομείου της Βοστόνης που συνεργάζεται με το Harvard.
“To THC, η ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης καταστέλλει τη δραστηριότητα των νευρώνων στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Πρόκειται για το κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου για την μνήμη και τη μάθηση. Έτσι οι χρόνιοι χρήστες κάνναβης μπορεί να καταλήξουν με μικρότερο ιππόκαμπο. Κι αυτό επειδή το THC καταλαμβάνει τους ίδιους υποδοχείς των νευρώνων που φυσιολογικά καταλαμβάνονται από ένα φυσικό χημικό του εγκεφάλου που ονομάζεται ανανδαμίδη (anandamide). «Στην ουσία to THC λειτουργεί ως καταληψίας του φυσικού χημικού» λέει η κυρία Harris.
«Οι περιοχές αυτές του εγκεφάλου δεν ολοκληρώνονται μέχρι την ηλικία των 25 και οι εγκέφαλοι των εφήβων είναι ευαίσθητοι σε εξωτερικές επιρροές. Όταν οι νευρώνες αυτοί είναι λιγότερο δραστήριοι, ο εγκέφαλος των εφήβων τους απαξιώνει με κάποιο τρόπο, μαζί και τις σημαντικές συνδέσεις τους. Έτσι πιθανά περιορίζεται και η δυνατότητα να σχηματίζονται μνήμες”.
«Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα για τους εφήβους, η δυνατότητα μιας ψυχαγωγίας έχει το κόστος της”, καταλήγει η γιατρός.
«Δε με απασχολεί καθόλου το ποιός κάνει χρήση κάνναβης ούτε και το πόσο συχνά. Αρκεί αυτός να έχει φτάσει το 25 έτος της ζωής του και να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στον εγκέφαλό του”, συμπληρώνει.
Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα
Δηλώσεις γονέων για την ανάγκη νομιμοποίησης της θεραπευτικής κάνναβης (δηλώσεις γονέων – Cannabis News)
Cannabis and the teen brain: Key development stages require caution, doctors say (το άρθρο του Cannifornia)
Η Κάνναβη καταπολεμά την απώλεια μνήμης (Cannabis News)
Anandamide (wikipedia)