Ερευνητικό πρόγραμμα για τη βιομηχανική κάνναβη από το Πανεπιστήμιο Θράκης

Mε 1 εκατ. ευρώ περίπου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ η έρευνα που θα υλοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνεργασία με το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με αντικείμενο τη βιομηχανική κάνναβη.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε την Τετάρτη από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας και εντάσσεται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ-Καινοτομώ».

Η διάρκειά του θα είναι τριετής και στο διάστημα αυτό θα ερευνηθούν πειραματικά διάφορες ποικιλίες κλωστικής κάνναβης σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για το παραγωγικό τους δυναμικό ανά περιοχή και είδος, αλλά και για τα προϊόντα που είναι δυνατόν να παραχθούν από το καθένα.

Παράλληλα, θα διερευνηθούν οι μεταποιητικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν, «ώστε οι αγρότες που καλλιεργούν βιομηχανική κάνναβη, να μπορούν να αξιοποιήσουν την πρώτη ύλη τους σε κάποιες μονάδες μεταποίησης», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Βασίλης Τσολακίδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «σήμερα, το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει την παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης, αλλά δεν υπάρχει η μεταποίηση, για την απορρόφηση της παραγωγής αυτής» και πρόσθεσε ότι στους στόχους του προγράμματος είναι και η προσαρμογή των τελικών προϊόντων από κάνναβη, στην ελληνική πραγματικότητα.

«Θα έχουμε δηλαδή συμπεράσματα για το εάν το προϊόν θα είναι καταλληλότερο, για παράδειγμα, για θερμομονωτικό υλικό ή πρώτη ύλη για παραγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτου». Ο πρόεδρος του Κ.Α.Π.Ε. εκτίμησε ότι σε μία διετία περίπου, θα υπάρχουν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα της έρευνας.

Την ικανοποίησή του για την έγκριση του προγράμματος εξέφρασε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Ορεστιάδας του Δ.Π.Θ., Σπύρος Κουτρούμπας, επισημαίνοντας τα οφέλη που θα έχουν οι αγρότες από τα στοιχεία που θα προκύψουν για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Συμπράττοντες φορείς στην υλοποίηση του προγράμματος θα είναι μία βιομηχανική μονάδα της Αττικής και η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, «Θεογένης», που εδρεύει στο Τυχερό Έβρου.