Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για την απαγόρευση εισαγωγής φαρμάκων από κάνναβη στην Ελλάδα

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για εγχώρια κατανάλωση στην Ελλάδα, απαγόρευση που ισοδυναμεί με απαγόρευση της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα κάνναβης.

«Αυτή η ρύθμιση καθιστά αδύνατη την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε θεραπείες με προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη σε ποσοστό άνω του 0,2% καθώς αντίστοιχα σκευάσματα από την εγχώρια παραγωγή δεν έχουν αδειοδοτηθεί και ελάχιστες εταιρείες θα πληρούν τις προϋποθέσεις το επόμενο διάστημα. Το πλαίσιο που διαμορφώνεται οδηγεί τους ασθενείς στην παράνομη διακίνηση των σκευασμάτων από αναξιόπιστες πηγές», τονίζει ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του υπενθυμίζοντας πως «Πολλά κράτη-μέλη έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κυκλοφορία συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με έγκριση του ΕΜΑ ή με άλλο τρόπο, ενώ το ΕΚ με ψήφισμά του έχει επισημάνει τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στην αντιμετώπιση της COVID-19».

Συνεπώς, ο ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να διευκρινίσει εάν θα διερευνήσει τυχόν παραβάσεις των συνθηκών ανταγωνισμού, της θεμελιώδους αρχής ελευθερίας διακίνησης προϊόντων και των προβλέψεων του Ευρωπαϊκού Ρυθμιστικού Συστήματος Φαρμάκων. Ακόμη την καλεί να εξηγήσει τι προτίθεται να κάνει ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις θεραπείες τους μέσω της νόμιμης οδού.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:

Πολλά κράτη-μέλη έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κυκλοφορία συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με έγκριση του ΕΜΑ ή με άλλο τρόπο, ενώ το ΕΚ με ψήφισμά του έχει επισημάνει τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Στην Ελλάδα, από το 2017, το θεσμικό πλαίσιο ρυθμίζει τα θέματα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, παραγωγής τελικών προϊόντων περιεκτικότητας THC άνω του 0,2% και αδειοδότησής τους.

Η κυβέρνηση στις 2/12/2021 απαγόρευσε την εισαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση. Αυτή η ρύθμιση καθιστά αδύνατη την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε θεραπείες με προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη σε ποσοστό άνω του 0,2% καθώς αντίστοιχα σκευάσματα από την εγχώρια παραγωγή δεν έχουν αδειοδοτηθεί και ελάχιστες εταιρείες θα πληρούν τις προϋποθέσεις το επόμενο διάστημα. Το πλαίσιο που διαμορφώνεται οδηγεί τους ασθενείς στην παράνομη διακίνηση των σκευασμάτων από αναξιόπιστες πηγές.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Θα ελέγξει αν παραβιάζονται οι συνθήκες ανταγωνισμού, η θεμελιώδης αρχή της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων και οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Ρυθμιστικού Συστήματος Φαρμάκων;

Τι θα κάνει προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις θεραπείες τους μέσω της νόμιμης οδού;

Πηγή: TVXS / You May Say…