Στο πρώτο μέρος του αφιερώματός μας στα στοιχεία της φετινής έκθεσης του EMCDDA, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction), είδαμε αφενός με ποιό βλέμμα και ποιές επιφυλάξεις οφείλουμε να διαβάσουμε τα στοιχεία της έκθεσης, καθώς και τη γενική εικόνα που μας παρουσιάζει αυτή για την κάνναβη ως ναρκωτική ουσία.
[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]
Στο ‘Β Μέρος είδαμε τα στοιχεία της έκθεσης σχετικά με την παράνομα διακινούμενη κάνναβη στα Ευρωπαϊκά κράτη. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, παρατηρούμε τα στοιχεία που καταγράφει η έκθεση σχετικά με τον αριθμό των συλλήψεων, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στην κάνναβη.
.
Αδικήματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ναρκωτικών: κυριαρχεί η κάνναβη
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση «Η εφαρμογή των νομοθεσιών παρακολουθείται μέσω των στοιχείων που υποβάλλονται σχετικά με τα αδικήματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ναρκωτικών. Το 2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύρια αδικήματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, αριθμός αυξημένος κατά 33% σε σύγκριση με το 2006.
Τα περισσότερα από τα εν λόγω αδικήματα (74%) αφορούσαν χρήση ή κατοχή (συνολικά περίπου 1 εκατομμύριο αδικήματα το 2016, αριθμός αυξημένος κατά 28% σε σύγκριση με το 2006). Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των αδικημάτων που αφορούσαν χρήση ή κατοχή ναρκωτικών σχετίζονταν με χρήση ή κατοχή κάνναβης (77%).
Συνολικά, τα αδικήματα που σχετίζονται με προμήθεια ναρκωτικών αυξήθηκαν κατά 14% από το 2006 και εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις 200 000 το 2016. Η κάνναβη αφορά την πλειονότητα των αδικημάτων που σχετίζονται με την προμήθεια ναρκωτικών (57%). Από το 2013 παρατηρείται ραγδαία αύξηση στις αναφορές αδικημάτων που αφορούν την προμήθεια MDMA (διάγραμμα 1.14)».
Βλέποντας τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία
Οι χιλιάδες των συλλήψεων των χρηστών κάνναβης, ενός «ναρκωτικού» που σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα δε θα όφειλε να συγκρίνεται με τις άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες με τόση ευκολία, στην πραγματικότητα μιλούν από μόνες τους.
Αφού η βλαπτικότητα της κάνναβης είναι αποδεδειγμένα μικρότερη του νομίμως πωλούμενου αλκοόλ για παράδειγμα, ακόμη κι αν μιλάγαμε μόνο για τα την οικονομία των αστυνομικών δυνάμεων που θα προέκυπτε εάν η πώλησή της ήταν νόμιμη, τα συμπεράσματα είναι εύκολα, αρκεί κανείς να θέλει να τα δει.
Όπως άλλωστε επισημαίνει η έκθεση «Πέρα από τα ζητήματα δημόσιας υγείας, ανησυχία προκαλεί ο αντίκτυπος αυτής της σημαντικής παράνομης αγοράς στην ασφάλεια των πολιτών και η πιθανή συμβολή της στη χρηματοδότηση του οργανωμένου εγκλήματος».
Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα
- European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction / Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά. Τάσεις και εξελίξεις. 2017
- European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction / Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά. Τάσεις και εξελίξεις. 2018
- H πολιτική της Πορτογαλίας για τα ναρκωτικά λειτουργεί. Γιατί δε μαθαίνουμε από αυτή;
- Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 14 Ιουνίου 2018 «Σύσκεψη του ΔΣ του ΙΣΑ με τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ «
- CannabisNewsGr: Oι Διεθνείς Οργανισμοί κατά των ναρκωτικών για την κάνναβη και την αποποινικοποίησή της
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2016: Τα αποτελέσματα της χρήσης της μη-ιατρικής κάνναβης στην υγεία και την κοινωνία