Έβρος: 15 οι παραγωγοί κλωστικής κάνναβης και 140 τα καλλιεργούμενα στρέμματα

Στους 15 αυξήθηκαν οι παραγωγοί και στα 140 ανήλθαν τα στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης, στον Έβρο, κατά την τρίτη χρονιά καλλιέργειας του φυτού, μετά και την επιτυχή μεταποίηση από την ΚοινΣΕπ «Θεογένης», που πούλησε 250 λίτρα ελαίου, αναφέρει το Evros 24.

Με τη σπορά να έχει ολοκληρωθεί μόλις το προηγούμενο σαββατοκύριακο, καθώς καθυστέρησε λόγω των πλημμυρών, «οι παραγωγοί» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚοινΣΕπ, Σπύρο Δέδογλου, «φέτος δοκιμάζουν την ποικιλία Fedora 17». «Δοκιμάσαμε τη Fibranova αλλά την αφήνουμε, γιατί αναπτύσσει περισσότερο το στέλεχος. Ωστόσο, συνεχίζουμε με τη Finola και σε 10 στρέμματα τη Futura75 για τον ανθό», πρόσθεσε ο κ. Δέδογλου.

Με δυναμικές κινήσεις για την προώθηση των προϊόντων και προσπάθειες για σταδιακό άνοιγμα των αγορών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚοινΣΕπ, έχουν ήδη γίνει κινήσεις προς τις αγορές των σκανδιναβικών χωρών με κύρια τη Σουηδία, οπότε «μέσα από πλάνο τριετίας οι στρεμματικές εκτάσεις βαίνουν αυξανόμενες». Προσανατολισμένοι στη μεταποίηση, σχεδίασαν ένα μεγάλο ελαιουργείο, για την υλοποίηση του οποίου πραγματοποίησαν επαφές με επενδυτικό fund, μία συνεργασία που δυστυχώς δεν ευδοκίμησε, γι’ αυτό προχωρούν στη δημιουργία μικρότερου. Δεν εγκαταλείπουν, όμως, τα σχέδιά τους για μία μεγάλη μονάδα, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Δέδογλου.

Το νέο ελαιουργείο και η δημιουργία νέων παραγώγων του φυτού
Το νέο ελαιουργείο θα μεταποιήσει τη φετινή παραγωγή, ενώ αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες τους για μια τριετία, καθώς δύναται να επεξεργάζεται 200 κιλά ημερησίως. Δεδομένου ότι τα καλιούχα εδάφη του Έβρου ευνοούν την παραγωγή λαδιού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κατά μήκος του ποταμού ευδοκιμεί η άγρια αυτοφυής κάνναβη, ο πρόεδρος της ΚοινΣΕπ τόνισε ότι «η υψηλή ποιότητα του λαδιού μας συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά το καθιστά ανταγωνιστικό και οφείλεται σε αυτά τα καλιούχα εδάφη. Παράλληλα, προχωράμε στην αξιοποίηση και άλλων παραγώγων του φυτού, όπως το σαπούνι, ενώ στους στόχους μας είναι να φτιάξουμε και αλεύρι σε πετρόμυλο με πρωτεΐνη 19%».

Με τη δοκιμή καλλιέργειας της ποικιλίας Futura75, φέτος οι παραγωγοί στρέφονται στην εξαγωγή αιθέριου ελαίου. «Πρέπει να εξετάσουμε τον κορμό, το στέλεχος, αν μπορούμε να πάρουμε κι άλλα παράγωγα προϊόντα της βιομηχανικής κάνναβης, όπως κλωστική ίνα, χαρτομάζα, ή να γίνουν οικοδομικά υλικά», σημείωσε ο κ. Δέδογλου. Παράλληλα, όπως προσθέτει, «φέτος επανέρχεται το σχέδιο για μπύρα κάνναβης και σ’ αυτή την κατεύθυνση οι παραγωγοί σχεδιάζουν με ιδιώτη μια μικρή ζυθοποιία, έχοντας διαπιστώσει τη γρήγορη εξάπλωση αυτού του προϊόντος στην Ευρώπη».

Φαρμακευτική κάνναβη, μια κοστοβόρα καλλιέργεια
«Για τη φαρμακευτική κάνναβη» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΚοινΣΕπ ότι «αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι όροι καλλιέργειας-εγκατάστασης είναι αυστηροί». «Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα 4 στρέμματα θερμοκηπίου κοστίζουν 100.000 ευρώ. Θεωρώ ότι μια έκταση 300 έως 500 στρεμμάτων θα αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις», τόνισε ο κ. Δέδογλου, συμπληρώνοντας πως «το δε κόστος κατασκευής και συντήρησης μίας τέτοιας καλλιέργειας είναι πολύ υψηλό, ενώ, ταυτόχρονα, χρειάζεται να είναι φυλασσόμενη με τρεις βάρδιες».

Ενδιαφέρον για πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας
Η δυναμικότητα που παρουσιάζει ο κλάδος καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης οδηγεί αντίστοιχα και στην αναζήτηση προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας για την υποστήριξη και ανάπτυξη του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτής της δυναμικότητας, μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον εταιρειών στην καλλιέργεια αυτή. Πέρυσι, η πολυεθνική εταιρεία καναδικών συμφερόντων «APHRIA International» εκδήλωσε ενδιαφέρον για σύναψη προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας με παραγωγούς της Ξάνθης για το οποίο οργανώθηκε και σχετική ημερίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «APHRIA», η οποία είχε αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη φαρμακευτική κάνναβη, ενώ στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι πρέπει να στραφεί στη βιομηχανική, διαθέτει ήδη στη Σερβία μονάδα μεταποίησης βιομηχανικής κάνναβης παράγοντας κανναβιδιόλη (CBD), μία οργανική ένωση που χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα ιατρικών εφαρμογών.

Ο Νίκος Χατζόπουλος, από το γραφείο «The lab» της Ξάνθης, ο οποίος εκπροσώπησε την εταιρεία σε όλη τη διαπραγμάτευση, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της εταιρείας για συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης που θα μπορούσε να ανέλθει κατά την εκτίμησή του στα 100.000 στρέμματα πανελλαδικά, εκ των οποίων τα μισά θα ήταν στη Βόρεια Ελλάδα. «Ο λόγος που δεν προχώρησε φέτος η καλλιέργεια ήταν νομικά κωλύματα που προέκυψαν από την Αθήνα», δήλωσε ο κ. Χατζόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ξάνθη υπολογίζεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από 500 παραγωγούς να καλλιεργήσουν έως και 30.000 στρέμματα. Το ενδιαφέρον αυτό απορρέει από τη συμμετοχή των αγροτών της περιοχής σε εκδηλώσεις της εν λόγω εταιρείας στην Ξάνθη.

Παρόλο που τo εγχείρημα της «APHRIA» δεν ολοκληρώθηκε, δυο παραγωγοί από το Μαγικό Ξάνθης έσπειραν πιλοτικά 25 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης, έχοντας λάβει τις νόμιμες αδειοδοτήσεις από το ΚΕΥΠΠΕΛ. Με το ενδιαφέρον τους να στρέφεται στην εξαγωγή εκχυλίσματος CBD από το προϊόν, αναμένεται να πραγματοποιήσουν όλη την προεργασία στην Ξάνθη για να προβούν αργότερα στη διαδικασία εκχύλισης στην Αθήνα, αναζητώντας παράλληλα συνεργασίες.

Πηγή: Evros 24