Φαρμακευτική Κάνναβη – Οδηγός Χρήσης: συνέντευξη με τους συντελεστές του βιβλίου

Πρόκειται για έκδοση ανεξάρτητη από κάθε είδους συμφέροντα. Δεν αποτελεί, για παράδειγμα, έκδοση μιας εταιρείας πώλησης ελαίων κανναβιδιόλης – CBD. Τέτοια διαφημιστικά εγχειρίδια με “επιστημονικοφανές” εξώφυλλα υπάρχουν πολλά, όμως δεν απολαμβάνουν εκτίμησης

Οι δύο πρώτες εκδόσεις εξαντλήθηκαν λίγο μετά την κυκλοφορία τους και η δωρεάν ψηφιακή εκδοχή έχει χιλιάδες download. To βιβλίο αυτό είναι ένα ιδιόμορφο best seller. Αναζητάμε το γιατί, συζητώντας με τους δημιουργούς του.

[Από το τρίτο τεύχος του περιοδικού You May Say… φωτογραφίες: Γωγώ Γαλανοπούλου]

«Εγχειρίδιο διαχείρισης φαρμάκου με τόσο μεγάλη επιτυχία, είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, δεν γνωρίζω εάν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στα εκδοτικά χρονικά», λέει ο Αποστόλης Καπαρουδάκης που είχε την ιδέα της συγγραφής του. Και συμπληρώνει: «μοναδική εξήγηση για την τόσο μεγάλη επιτυχία του βιβλίου, είναι η μεγάλη ανάγκη των ασθενών, αλλά και των γιατρών και των φαρμακοποιών, να προσανατολιστούν με σοβαρότητα σχετικά με τη χρήση της κάνναβης. Πολύ περισσότερο, που η κάνναβη δεν είναι ένα συμβατικό φάρμακο και η κάθε είδους παραφιλολογία γύρω από αυτήν δίνει και παίρνει».

«Οπωσδήποτε έπαιξε ρόλο και το ότι πρόκειται και για έκδοση ανεξάρτητη από κάθε είδους συμφέροντα. Δεν αποτελεί, για παράδειγμα, έκδοση μιας εταιρείας πώλησης ελαίων κανναβιδιόλης – CBD, γιατί τέτοια διαφημιστικά εγχειρίδια με “επιστημονικοφανές” εξώφυλλα υπάρχουν, όμως δεν απολαμβάνουν εκτίμησης».

«Πιστεύω ότι το βιβλίο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει στα χέρια του κάθε ασθενής, ο οποίος ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει κάποιο ή κάποια από τα κανναβινοειδή για θεραπεία ή ανακούφιση από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Παρέχει την απαραίτητη γνώση, ώστε να αποσαφηνίζονται -και να απομυθοποιούνται- αρκετά θέματα, και δίνει έναυσμα στον ενδιαφερόμενο για περαιτέρω μελέτη», λέει η Χρυσούλα Καραναστάση, επιστημονική συνεργάτης της τρίτης έκδοσης του βιβλίου.

Είναι αναισθησιολόγος, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ) και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, μία από τους ελάχιστους για την ώρα Έλληνες γιατρούς που έχουν κλινική εμπειρία στη χρήση της κανναβιδιόλης – CBD.

«Ελάχιστα σχετικά με την κάνναβη διδάσκονται στα Πανεπιστήμια»

«Οι επαγγελματίες υγείας μερικές φορές είναι σε μεγαλύτερη σύγχυση από τους μη ειδικούς. Ίσως γιατί ελάχιστα έχουμε διδαχθεί στο Πανεπιστήμιο για την κάνναβη και τα παράγωγά της, ίσως και λόγω της «εξορίας» της μέχρι πρόσφατα στον Πίνακα Ά των ναρκωτικών. Θεωρώ ότι και για τους επιστήμονες υγείας, ο “οδηγός” αυτός αποτελεί το βασικό σύγγραμμα εισαγωγής στα κανναβινοειδή – φράση προσφιλής σε πολλά μαθήματα στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα…».

Η κ. Καραναστάση είναι επίσης μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, της επιστημονικής εταιρείας που υπήρξε πρωτοπόρος στη χώρα μας σχετικά με την φαρμακευτική αξιοποίηση της κάνναβης, έτσι έχει έναν ακόμη λόγο να έχει αυξημένη ευαισθησία σε ό,τι αφορά την ορθή χρήση του φαρμάκου:

«Στο βιβλίο επαναλαμβάνεται αρκετές φορές ως σύσταση ότι, καθώς τα κανναβινοειδή είναι δραστικές ουσίες με σημαντικές φαρμακολογικές δράσεις, η ασφαλής χρήση τους προϋποθέτει την επίβλεψη από έναν επαγγελματία υγείας με εμπειρία στις κλινικές εφαρμογές τους» επισημαίνει.

Για τους επιστήμονες υγείας «ο οδηγός» αυτός αποτελεί το βασικό σύγγραμμα εισαγωγής στα κανναβινοειδή. X.K.

Ενώ τα διαδικτυακά φόρουμ των μη ειδικών, ανθούν…

«Το βιβλίο καλύπτει ένα μεγάλο κενό: τα προϊόντα και τα μαγαζιά είναι πολλά, οι ασθενείς πολλοί, αλλά έλειπαν οι πληροφορίες για την ορθή, ασφαλή χρήση της κανναβιδιόλης και οι βασικές πληροφορίες γύρω από τα σκευάσματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταφεύγουν συνεχώς σε φόρουμ και ιστοσελίδες και να ενημερώνονται από μη ειδικούς», επισημαίνει ο Ηλίας Γραμματικάκης, ο φαρμακοποιός που συν-επιμελήθηκε επιστημονικά όσα γράφονται στο βιβλίο.

Η ειδίκευσή του είναι στα φυτικά σκευάσματα και τη σχέση των φαρμακοποιών με αυτά, εργάζεται στο φαρμακείο του από το 2015 και ασχολείται από επιστημονικό ενδιαφέρον με την κάνναβη. «Ακόμη κι αν οι ασθενείς αναζητήσουν υπεύθυνη ενημέρωση και έρθουν σε εμάς, τους επαγγελματίες υγείας, σε όσους τουλάχιστον είμαστε σχετικοί με το θέμα, από πλευράς χρόνου, μάς είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε.

Από την έως τώρα προσωπική μου εμπειρία, ο οδηγός έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τους ασθενείς να κατανοήσουν τα βασικά περί της κάνναβης και όπως πολλοί μου δηλώνουν, αισθάνονται ασφάλεια που έχει γραφτεί από επαγγελματίες».

Έχει βοηθήσει τους ασθενείς να κατανοήσουν τα βασικά για την κάνναβη και. όπως πολλοί από αυτούς δηλώνουν, ασθάνονται ασφάλεια που έχει γραφτεί απο επαγγελματίες και επιστήμονες./ Η.Γ.

«Το να απευθύνεται ο άνθρωπος που θέλει να βελτιώσει την υγεία του μέσω της κανναβιδιόλης στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς είναι σημαντικό. Είναι σημαντικό, όχι μόνο για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των ασθενών, αλλά και για τη συλλογή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κλινικής εμπειρίας από τους ειδικούς», συμπληρώνει η κ. Καραναστάση.

«Η πλειοψηφία των κανναβινοειδών δεν ανήκει σε αυτό που ο νόμος ορίζει ως ναρκωτικό»

Τι λέει όμως ο Γιώργης Οικονομόπουλος, ο γιατρός που αξιοποιεί επί 30 και πλέον έτη την κάνναβη για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών του και συν-υπογράφει και αυτός ως επιστημονικός συνεργάτης το εγχειρίδιο; «Χρειαζόμασταν ένα εγχειρίδιο σαν αυτό, γιατί οι ασθενείς συχνά μπερδεύονται, αδυνατούν να προσηλωθούν στις οδηγίες για το πως θα βρουν το λεγόμενο “θεραπευτικό παράθυρο”, τη σωστή δόση κανναβιδιόλης δηλαδή που ταιριάζει στην περίπτωσή τους.

Δεν υπάρχει δόση κανναβιδιόλης που να μπορεί να προσδιοριστεί με ευκολία για μια ολόκληρη ομάδα ασθενών, κάθε ασθενής οφείλει να αναζητήσει την ιδανική δόση για τον ίδιο, καθώς αυτή έρχεται να συμπληρώσει τα ενδοκανναβινοειδή που λείπουν από τον οργανισμό μας, και ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες».

Εμβληματική φυσιογνωμία της διεθνούς ιατρικής κοινότητας που ασχολείται με την ιαματική αξιοποίηση της κάνναβης, ο κ. Οικονομόπουλος «είναι αυτός που έκανε την αρχή, που έβαλε τα θεμέλια επάνω στα οποία στηριχτήκαμε όλοι», λέει ο Αποστόλης Καπαρουδάκης.

«Το βιβλίο του κ. Οικονομόπουλου Το Ίαμα Κάνναβη, είναι αυτό που δημιούργησε τη βάση επάνω στην οποία μπορούν να στηριχτούν με ασφάλεια ειδικότερα έντυπα και εγχειρίδια όπως ο Οδηγός Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης, βάση επιστημονική, αλλά και ιδεολογική-πολιτική όσο αφορά στη διαχείριση της κάνναβης, ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για “το απαγορευμένο φυτό”».

«Είμαστε στην αρχή του δρόμου, οι προκαταλήψεις είναι ακόμη πολλές…»

«Το δυσκολότερο πράγμα να εξηγήσει κανείς, είναι η διαφοροποίηση μεταξύ ψυχοδραστικών και ψυχοτρόπων μορίων: Με απλά λόγια, το να καταλάβουν οι επαγγελματίες υγείας ότι μόνο ένα, από ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, συστατικό του φυτού έχει δυνητικά την ικανότητα να επηρεάζει τις ανώτερες φλοιώδεις λειτουργίες, ενώ η πλειοψηφία των κανναβινοειδών δεν ανήκουν σε αυτό που ο νόμος ορίζει ως ναρκωτικά» λέει η κ. Καραναστάση.

«Ακόμα και μετά το τέλος πολλών σεμιναρίων στα οποία έχω πάρει μέρος, πολλοί φεύγουν χωρίς να έχουν καταλάβει ότι η κανναβιδιόλη δε θα σε «ζαλίσει» όση ποσότητα και αν καταναλώσεις! Αυτό δείχνει ότι ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε μέχρι να διαλυθούν οι προκαταλήψεις. Και αυτό, στη χώρα που μέχρι τον προηγούμενο αιώνα, εξέδιδε επίσημες κρατικές οδηγίες για την καλλιέργεια και χρήση του φυτού».

Η Κανναβιδιόλη είναι πολύ χρήσιμη. Υπάρχουν όμως ασθένειες στις οποίες μόνη του το CBD αδυνατεί να βοηθήσει και είναι αναγκαία και η απαγορευμένη ακόμη THC. Ελπίζω να δουμε σύντομα και το αντίστοιχο εγχειρίδιο για τη χρήση της THC. / Γ.Ο.

«Να μην ξεχνάμε όμως», επισημαίνει ο κ. Οικονομόπουλος, ότι όπως γνωρίζουμε τόσο από πλήθος επιστημονικών ερευνών όσο και από την κλινική εμπειρία, το βασικό συστατικό που βοηθάει στην ίαση είναι η απαγορευμένη THC, η Δ9 τετραϋδροκανναβινόλη. Η κανναβιδιόλη είναι πολύ χρήσιμη, υπάρχουν όμως ασθένειες, στις οποίες μόνη της η κανναβιδιόλη αδυνατεί να βοηθήσει και η THC είναι αναγκαία».

Άρα; «Άρα να ευχηθούμε καλοτάξιδη και η τρίτη έκδοση του Οδηγού Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης, και με το καλό να έχουμε σύντομα και το αντίστοιχο εγχειρίδιο για την χρήση της ΤHC».

INFO: