Φαρμακευτική Κάνναβη: Προς ολοκλήρωση το εργοστάσιο της Τικούν Ολάμ στην Κορινθία

Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν την καραντίνα, πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα «επίσημα εγκαίνια» εγκατάστασης εργοστασίου παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας.
.
Σήμερα η εγκατάσταση αυτή οδεύει προς το τέλος της κατασκευής της, καθώς όπως αναφέρει το περιοδικό You May Say… «αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 και να τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο του 2021».
.
Έτσι, εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις σχετικές ανακοινώσεις, το εργοστάσιο τους Ελληνικού παραρτήματος της Ισραηλινής εταιρείας,θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη μονάδα παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα.
.
Τι ακριβώς θα σημάνει αυτό για τους ασθενείς της χώρας οι οποίοι από τον Ιούνιο του 2017, εδώ και τρισήμιση σχεδόν χρόνια, ακούνε ότι «η φαρμακευτική κάνναβη είναι πλέον νόμιμη στην Ελλάδα» αλλά φάρμακα κάνναβης δεν βλέπουν, μένει να αποδειχτεί.

Από τα περσινά εγκαίνια του εργοταξίου

Στην εγκατάσταση της Κορίνθου βρέθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου 2020 ο  υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Πελοπίδας Καλλίρης, και ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Tikun Olam. κ. Aharon Lutzky.

Είχε προηγηθεί η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 762) η έγκριση της, πενταετούς διάρκειας, άδειας εγκατάστασης για την εταιρεία «ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», σχετικά με την καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης.

Όπως αναφέρονταν «η εταιρεία θα αξιοποιήσει έκταση περίπου 40,2 στρεμμάτων στα Εξαμίλια, του Δήμου Κορινθίας».

Σήμερα η έκταση του εργοστασίου υπολογίζεται σε 56.000 τετραγωνικά μέτρα. 

«Το Μάιο του 2021, ξεκινά η λειτουργία του εργοστασίου»

Εικόνα του εργοστασίου η κατασκευή του οποίου οδεύει προς ολοκλήρωση/ Πηγή

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της εταιρείας όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καθημερινή :

«Κοντά στην ολοκλήρωσή της βρίσκεται η πρώτη βιομηχανική μονάδα για την παραγωγή και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη μονάδα της Tikun Europe, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 και να τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο του 2021.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης επένδυσης και τη θέση της σε λειτουργία η Ελλάδα αποκτά παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη της φαρμακευτικής κάνναβης, ενός κλάδου με ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα μπορούν να καλυφθούν και οι ανάγκες της εγχώριας ζήτησης, οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζονται μόνο με εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό. Μάλιστα για να γίνει εισαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης απαιτείται ειδική αίτηση, ενώ συχνά παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, λόγω της σχετικής γραφειοκρατίας, μέχρι να φτάσουν τα σκευάσματα στους ασθενείς.

Οι εγκαταστάσεις

Η εν Ελλάδι επένδυση της Τikun Εurope –θυγατρική της ισραηλινής Tikun Olam, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης– αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σε έκταση 56.000 τ.μ. στα Εξαμίλια Κορινθίας. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν στην ουσία τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα επεξεργασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Στην πλήρη ανάπτυξη του εργοστασίου και με την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 130 θέσεις εργασίας, ενώ σημαντικές θεωρούνται οι θετικές συνέπειες τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία. Κεντρικός στόχος του επενδυτικού σχεδιασμού της Tikun Europe σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι οι εξαγωγές των προϊόντων που θα παράγονται εδώ στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, ενώ βεβαίως θα καλύπτεται και η εγχώρια ζήτηση.

«Παγκοσμίως, ο κλάδος της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης εξελίσσεται ραγδαία με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς πρόκειται για μια αγορά που η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2024 η παγκόσμια αγορά προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης θα φτάσει τα 65 δισ. δολ., και θα μπορούσαμε μάλιστα να ισχυριστούμε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα θεωρείται σύντομα ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος, ακμάζων και επικερδής κλάδος στην παγκόσμια βιομηχανία», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Νίκος Μπέης, διευθύνων σύμβουλος της Tikun Europe.

Ευνοϊκό κλίμα

Στην ερώτηση δε για ποιο λόγο επελέγη η Ελλάδα, ο ίδιος απαντά: «Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία, λόγω του ευνοϊκού κλίματος και της γεωγραφικής της θέσης, να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στον κλάδο αυτό παγκοσμίως, με την ανάπτυξη μιας ισχυρής βιομηχανίας φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης, προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Mε βάση τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, στόχος μας είναι η Tikun Europe να αποτελέσει έναν από τους σημαντικούς παίκτες στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, έχοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που της δίνουν η εξειδίκευση, η τεχνογνωσία και η πολυετής επιστημονική έρευνα της Tikun Olam Israel στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης. Βασικός άξονας και προτεραιότητά μας σε αυτήν μας την προσπάθεια είναι η δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης που θα αλλάξουν τη ζωή χιλιάδων ασθενών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εξασφαλίζοντάς τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Η Tikun Olam είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Ισραήλ το 2005 με την ίδρυση της Tikun Olam Israel και σήμερα θεωρείται ηγέτιδα στα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης με προϊόντα που έχουν βραβευθεί διεθνώς. Πρόκειται για την πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στο Ισραήλ, με συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές και μελέτες. Από το 2006, χρονιά κατά την οποία έλαβε άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, δραστηριοποιείται σε διάφορους σχετικούς τομείς που εκτείνονται από την καλλιέργεια έως και την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων. Παράλληλα πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές στα εργαστήριά της, ενώ ασχολείται και με τη συλλογή δεδομένων σχετικών με τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Μάλιστα, είναι η πρώτη που έχει ιδρύσει και νοσοκομείο στο οποίο παρέχει στους ασθενείς εξατομικευμένη θεραπεία με φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης. Μέχρι σήμερα έχει παράσχει φαρμακευτική αγωγή σε περισσότερους από 30.000 ασθενείς.

Η Tikun Europe ιδρύθηκε το 2018 στην Ελλάδα με σκοπό την καλλιέργεια, επεξεργασία και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και με όραμα την κεντρική διαχείριση της αγοράς της Ευρώπης.

62 άδειες

Οι πρώτες άδειες έγκρισης και εγκατάστασης για την καλλιέργεια και την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα χορηγήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 και σήμερα ανέρχονται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε 62.

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται, πλέον, παγκοσμίως στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης είναι ότι τον περασμένο Απρίλιο τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Cannbit-Tikun Olam ανέλαβε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της TEVA, κορυφαίας εταιρείας στην παραγωγή γενόσημων φαρμάκων. Σημειώνεται ότι η Cannbit εξαγόρασε την Tikun Olam το φθινόπωρο του 2019, εξαγορά που προέκυψε ύστερα από την άρνηση των Αρχών του Ισραήλ να ανανεώσουν την άδεια της Tikun Olam για την καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα, εάν συνέχιζε να είναι βασικός μέτοχος αυτής ο ιδρυτής της Τζ. Κοέν. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 70 εκατομμύρια ασθενείς που λαμβάνουν τη φαρμακευτική κάνναβη ως θεραπεία.».