Φυλακισμένος παραμένει επί ένα σχεδόν μήνα ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης

Δίχως τέλος μοιάζει η ταλαιπωρία των ασθενών που προτίμησαν όπως λένε οι ίδιοι να είναι «ζωντανοί και παράνομοι παρά νόμιμοι και πεθαμένοι» και για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν την κάνναβη ως αναγκαίο για αυτούς φάρμακο. Μια σειρά από ερωτήματα προκύπτουν από την αντιμετώπιση που τυγχάνουν από την Πολιτεία οι ασθενείς αυτοί, μιας και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι γίνονται σεβαστά  όσα προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει υπογράψει και  η χώρα μας.

Πριν λίγες μόνο ημέρες είχαμε τη σύλληψη του Χρήστου Ριγανά για πολλοστή φορά, ενώ παράλληλα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εκτυλίσσονταν ένα ακόμη δράμα, αυτή τη φορά με θύμα τον Αντρέα Μπάρκα, καρκινοπαθή και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης, πολίτη εκτός των άλλων με λευκό ποινικό μητρώο.

Το έγκλημα του κ. Μπάρκα ήταν ότι προσπάθησε να καλλιεργήσει στο σπίτι του μικρό αριθμό δέντρων κάνναβης ώστε να τα χρησιμοποιήσει ως φάρμακο, αρνούμενος να απευθυνθεί στο κύκλωμα της μαύρης αγοράς για να προμηθευτεί κάνναβη. Για το λόγο αυτό, την παράνομη καλλιέργεια κάνναβης δηλαδή, συνελήφθη το 2016. Έκτοτε ήταν υποχρεωμένος να παρουσιάζεται τακτικά στο αστυνομικό τμήμα. Ο κ. Μπάρκας το τελευταίο διάστημα, αντιμετωπίζοντας εκτός των άλλων και σοβαρά προβλήματα υγείας, αμέλησε «να δώσει το παρόν».

Για αυτό το λόγο συνελήφθη την 21η Μαΐου και έκτοτε κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού…

Ο Ανδρέας Μπάρκας ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου του, δεξιά του ομιλούντα Κωνσταντίνου Σύρο κατά τη συζήτηση του νέου νόμου για την κάνναβη στη Βουλή. 28 Φεβρουαρίου 2018.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την σημερινή καταγγελία του Συλλόγου Ασθενών του  οποίου είναι Αντιπρόεδρος

«Η πνιγηρή κατάσταση που μας επιβάλλεται από το νόμο, μας οδηγεί σε απόγνωση»

Καταγγελία του συλλόγου Ασθενείς Υπέρ Της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης

Στις 18/5/2018 συνελήφθη ο Ανδρέας Μπάρκας και απο τις 21/05/2018 κρατείται στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Ανδρέας είναι ένας από τους εκατοντάδες ασθενείς όπου εν έτει 2018 διώκονται ποινικά στην Ελλάδα για την φαρμακευτική χρήση της κάνναβης. Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από την αυτόφωρη διαδικασία που υπέστη ενώ εκριζώθηκαν τα φυτά που καλλιεργεί για να μπορεί να παράξει το φάρμακό του και κατασχέθηκε από τη Δίωξη το έλαιο του.

Εκ παραδρομής, ενώ θεώρησε ότι δεν έχει διαπράξει κακούργημα, δεν επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια παραβιάζοντας «τον όρο του παρών» χωρίς όμως να υπάρχει εκ μέρους του πρόθεση ή βούληση για χλευασμό και προσβολή απέναντι στις Αρχές.

Ο Ανδρέας είναι καρκινοπαθής και η κράτηση του επιδεινώνει την κατάσταση της σωματικής και ψυχολογικής του υγείας. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Ο μόνος αυτή την στιγμή που έχει σταθερό εισόδημα απ΄την εργασία του καθώς η σύζηγός του είναι άνεργη.

11 Οκτωβρίου 2017. Μέλη του Συλλόγου στον προθάλαμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένοντας να καταθέσουν υπόμνημα στον Υπουργό. Ο κ. Μπάρκας πρώτος από δεξιά.

Δεν δικάστηκε, ούτε καταδικάστηκε ουδέποτε στο παρελθόν και είναι ένας ευυπόληπτος πολίτης. Η δημόσια αγωνιστική του δράση για την αποποινικοποίηση του φαρμάκου του είναι γνωστή όχι μόνο στο οικείο περιβάλλον του αλλά και μέσω των ΜΜΕ.

Ο Ανδρέας είναι Αντιπρόεδρος του συλλόγου ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ απο τις 04/07/2017 όπου δημιουργήθηκε το Σωματείο καθώς και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κοινωνικού Συνεταιρισμού CANNCURECOLLECTIVE ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή από τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έγινε νόμος του κράτους. Νόμος του κράτους είναι άραγε να συνεχίζει η δίωξη των ασθενών; 

Δυστυχώς, το πρώτο γενναίο βήμα απεδείχθη μετέωρο μιας και η νομοθεσία είναι ακόμη ανεπαρκής αλλά και…αόριστη!

Ως Σύλλογος, ως ασθενείς αλλά πάνω απ όλα ως άνθρωποι, θα παρακαλέσουμε για την επανεκτίμηση της κράτησης του Ανδρέα Μπάρκα.

Ζητάμε να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση που του επιβλήθηκε με το υπ’ αρ. 1365/2017 βούλευμα με τον περιοριστικό όρο την εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής κατοικίας του.

Η προσωρινή κράτηση είναι απολύτως δυσανάλογη και εξαιρετικά δυσμενής για εκείνον λόγω της ασθένειάς του, αλλά και για λόγους οικονομικούς της οικογένειάς του.

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ένα τόσο επαχθές μέτρο όπως αυτό της κράτησής του στη φυλακή, ούτε από το αδίκημά του, ούτε από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

Η πνιγηρή κατάσταση που επικρατεί από την νομοθεσία μάς οδηγεί σε απόγνωση