Γαλλία: Ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν χορήγησης κάνναβης σε 3 χιλιάδες ασθενείς

Ξεκινά στη Γαλλία το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης δωρεάν κάνναβης σε ασθενείς. Κατά την, τουλάχιστον, εξάμηνη διάρκειά του, τρεις χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο, επιληψία και άλλες σοβαρές ασθένειες θα λάβουν δωρεάν ανθούς του φυτού.

Όπως αναφέρει το περιοδικό You May Say…, τo πιλοτικό αυτό πρόγραμμα δεν έχει ως στόχο του την αναζήτηση ιατρικών δεδομένων που αφορούν στην αποτελεσματικότητα της κάνναβης, αλλά την ομαλοποίηση της διαδικασίας συνταγογράφησης του φυτού η οποία βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η κάνναβη θα χορηγηθεί μόνο σε ασθενείς που πάσχουν από νευροπαθητικό πόνο, επιληψία ανθεκτική σε άλλου είδους φαρμακευτική αγωγή, δυσεπίλυτα συμπτώματα που συνδέονται με τον καρκίνο ή την αντικαρκινική θεραπεία, επώδυνη σπαστικότητα που προέρχεται από σκλήρυνση κατά πλάκας ή άλλες παθολογίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά και για «παρηγορητικές θεραπείες διαφόρων ειδών».

Οι Γάλλοι επιστήμονες κατέταξαν τη χορηγούμενη κάνναβη σε τρεις βασικές κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει ξηρά μορφή του φυτού υψηλή σε περιεκτικότητα Τετραϋδροκανναβινόλης-THC, η δεύτερη ανθούς υψηλής περιεκτικότητας σε Τετραϋδροκανναβινόλη-THC και Κανναβιδιόλη-CBD και η τρίτη ανθούς κάνναβης υψηλής περιεκτικότητας σε Κανναβιδιόλη-CBD.

Οι ανθοί του φυτού αρχικά ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από τη σχετική Γαλλική Υπηρεσία Υγείας (National Medical Safety Agency, NMSA). Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές η ζήτηση μεταξύ των ασθενών υπήρξε τόσο υψηλή που ήταν αδύνατο να καλυφθεί, εάν όμως το πρόγραμμα επιτύχει, όλοι ευελπιστούν ότι οι διαδικασίες θα απλοποιηθούν και η χορήγηση θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο πληθυσμό ασθενών, αλλά και καλυπτόμενων ασθενειών

Οι ανθοί του φυτού θα καταναλώνονται από τους ασθενείς με τη χρήση υψηλών προδιαγραφών ατμιστών, ενώ την προμήθεια και τη διανομή του φυτού διεκπεραιώνουν οι εταιρείες Aurora και Ethypharm.

To πρόγραμμα ήταν αρχικά σχεδιασμένο να ξεκινήσει το 2020, καθυστέρησε όμως λόγω των ανατροπών που επέφερε η πανδημία του Covid και τα επακόλουθα lock down.

Πηγές: Canex.co.uk